Válogatott női kosarasok sora cserél klubot a következő idényre

Nagy átrendeződés zajlik a háttérben a női kosárlabda csapatok között. A játékosmozgásban az a legérdekesebb, hogy zömmel válogatott kosarasok jönnek-mennek, és elsősorban az élmezőnybe tartozó klubok keretei alakulnak át jelentősebben, amiben jól kirajzolódnak a jövőt illető tervek is.

2020. 05. 21. 8:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar női kosárlabda nemzetközi kirakatcsapata a Sopron Basket. A magyar bajnoki címvédő itthon egyeduralkodónak számít, a járvány kezdete előtt megnyerte a Magyar Kupát, a bajnokságban fölényesen vezetett, tavaly és tavalyelőtt pedig az Euroliga négyes döntőjébe is bejutott, sőt, mindkétszer meg is rendezhette azt. Az idén is ott állt a rájátszás kapujában, ám már a koronavírus miatt nem állt ki az olasz Schio ellen, a FIBA emiatt elvette tőle a kiállásért járó egy pontot, ami kellett volna a nyolc közé kerüléshez, majd később törölte az egész sorozatot. A múlt héten már írtunk arról, hogy jelentősen átalakul a soproniak kerete, korábban pedig a Magyar Nemzet beszámolt a klubot ért komoly anyagi veszteségekről is.

A változás leglényegesebb jellemzője, hogy a bajnok nagyon erős csapattal vág neki a következő feladatoknak, ám rövid a kispadja, azaz nagy a minőségi különbség az első hat-hét játékos és a kiegészítő emberek között.

– Az ellenfelek ismerete nélkül még nagyon nehéz kalibrálni a Sopron keretét, nagyon nehéz meghatározni, hogy ez a csapat a következő idényben mire lesz képes Magyarországon, és mire lesz képes a nemzetközi kupasorozatban – mondta Török Zoltán ügyvezető a Kossuth Rádió Sportvilág című műsorában.

– Ha egyáltalán lesz ősztől Euroliga, mert jelenleg ez is egy óriási kérdés még. Az bizonyos, hogy olyan keretet sikerült kialakítanunk, amely alkalmas lehet arra, hogy a Sopron hagyományainak megfelelően versenyezzen. Azaz a bajnoki aranyért, a kupaaranyért, az Euroliga csoportjában egy továbbjutást jelentő, rájátszást érő helyezésért, de azért az ellenfeleket ismerni kell. És bizony egy jó adag szerencsére is szükségünk lesz, mert olyan döntést hoztunk, hogy a keretünknek a mélységét csökkentettük, kevesebb rutinos, nemzetközi szinten „beüzemelt” játékos áll rendelkezésünkre, mint az előző években.

Nos, az ellenfelek is rendkívül aktívak mostanában, szinte mindenütt jelentős változások történnek. A Sopronból távozott két játékos, Dubei Debóra és Weninger Virág Győrbe tart, döntésük oka elsősorban az, hogy itt vélhetően több időt tölthetnek a pályán, mint a bajnokcsapatnál. A győriek új vezetőedzője a magyar kosárlabda egyik nagy ikonja, Iványi Dalma lett, aki most debütálhat a felnőtt élvonalban. A klub évről évre nagy tervekkel vág neki az idénynek, aztán a vártnál gyengébben szerepel, a két válogatott kosaras érkezésével jó esély lehet az előrelépésre még akkor is, ha a rutinos, alighanem a legjobban megfizetett női kosárlabdázó, Raksányi Krisztina a hírek szerint külföldön szeretné folytatni a karrierjét.

A csonkán maradt bajnokságban a második helyen állt a befejezéskor a tavalyi ezüstérmes Diósgyőr, ahol talán a legtöbb a változás. A jelek szerint a DVTK nem szeretne drága csapatot, és mintha a következő évek együttesét építené. Cziczás László vezetőedzővel nem jött össze a hosszabbítás, utódja a Vasastól érkező, 29 éves Földi Attila lett. A klub nem állapodott meg Szűcs Rékával és két válogatott játékosával, Zele Dorinával, valamint Katona Szidóniával, helyükre olyan tehetséges fiatalokat szerződtetett, mint az Egyesült Államokból négy évnyi egyetemi tanulmányok után visszatért 22 esztendős Aho Nina, a 20 éves Kányási Veronika és a nála egy évvel fiatalabb Tóth Franka.

Az említett két ex-diósgyőri közül úgy tudjuk, Katona Szidónia a TFSE-MTK játékosa lesz, Zele Dorina pedig Szekszárdra költözik. A Tolna megyei klub szemlátomást nagyon megerősítené a magyar magját, de ezt az egyesület honlapján Szabó Gergő ügyvezető kereken ki is jelentette, amikor egy másik válogatott kosaras, Szabó Fanni szerződtetését másfél hete bejelentette. Emellett a Szekszárd hosszabbított a szerb-magyar állampolgár Krnjić Saraval, és a 20 éves Gereben Líviával, akinél egy esztendeje diagnosztizáltak leukémiát, és a betegséggel vívott hatalmas harc végén a jelek szerint győzelemre áll, azaz minden esélye megvan rá, hogy visszatérhet a pályára. A csapat az utóbbi években stabil tagja lett a magyar élvonalnak, 2018-ban megnyerte a Magyar Kupát, ám az álmok a bajnoki címről szólnak, és ehhez van szükség az erős magyar magra.

Azt ma még nem tudni, milyen légiósokra futja majd a magyar kluboknak, az azonban biztos, hogy az élmezőny kiegyensúlyozottabb lehet, mint eddig volt. Figyelemre méltó, hogy a válogatott keretben szereplő játékosok váltanak klubot, és többségükben azért, hogy az új helyen többet játszhassanak, több pályán szerzett tapasztalattal felvértezve érkezhessenek a soron következő Európa-bajnoki selejtezőkre, illetve jó esetben a jövő júniusi Európa-bajnokságra. Igaz ez Kiss Virágra, aki ugyancsak ebből az okból megy vissza Szekszárdról a PEAC-Pécshez. A következő idényben tehát több magyar főszereplője lesz a bajnokságnak, és ez nagy hasznára lehet a válogatottnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.