Válságötletek

Magyarországon hat szolgáltató tizenegy csatornán sugároz sportműsorokat, amelyek zöme természetesen események közvetítése. A koronavírus-járvány őket is új kihívás elé állította, hiszen a sportélet leállt, nincs mit élőben közvetíteni, ugyanakkor sugározni muszáj. Körképünkben arra voltunk kíváncsiak, hogy a szolgáltatók milyen elképzelésekkel szeretnék elérni, hogy ebben a nehéz időszakban is hozzájuk kapcsoljanak a nézők.

Pajor-Gyulai László, Szilágyi László
2020. 04. 01. 7:18
null
Budapest, 2016. január 14. A magyar labdarúgó-válogatott, az év csapata az M4 Sport - Az Év sportolója gálán a Nemzeti Színházban 2016. január 14-én. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hat magyar tévés sportszolgáltató közül az Eurosport (2 csatorna) speciális helyzetben van, mert a budapesti szerkesztőség csak kommentálást ad a műsorok alá, a kínálatát a párizsi központ állítja össze. Nincsenek beszélgetős műsorai, így kizárólag ismétléseket sugározhat. Tett kísérletet élő hírösszefoglalók készítésére, ám Párizsban az ehhez szükséges emberek egy idő után nem mehettek be a szerkesztőségbe, így ez hamar abbamaradt. Az Eurosport tulajdonosa a Discovery ­Communication, amely több, jelenleg is jó nézettségnek örvendő csatornájának köszönhetően képes kezelni az Eurosport gondjait, amelynek egyik fontos bevétele a kábelszolgáltatóktól származik.

Élő sportesemények híján a köztévé sportcsatornájának, az M4 Sportnak (1) is új megoldásokat kellett keresnie. – Éltünk az UEFA nagyvonalú felajánlásával, és műsorra tűzhetjük a ­2016-os labdarúgó Európa-bajnokság valamennyi mérkőzését, pedig a torna közvetítési joga csak 2016. december 31-ig volt a miénk – tudtuk meg Székely Dávid csatornaigazgatótól. Magazinműsor-készítést egyelőre nem terveznek, mert igyekeznek minimalizálni a Kunigunda útjai székházban dolgozók létszámát. Ha valamelyik internetes platformon megvalósul egy-egy videóbeszélgetés, azt jó eséllyel láthatják a nézők az M4 Sport honlapján vagy akár a televízió adásában is. Jelenleg egy élő tartalmat kínál a nézőknek a tematikus sportcsatorna, a Formula–1-es ­e-sport-versenyeket, ugyanakkor április 5-től kezdve az M4 Sport feleleveníti a jelentős, régi versenyeket is.

A járvány miatt a DIGI Sport (3) kínálata is változott. Nincsenek aktuális összefoglalók, és magazinműsor sem szerepel a kínálatban, de a csatorna saját gyártású műsorai, a Sport24, a Reggeli Start, a SEFT és a Köz-vetítők továbbra is láthatóak a képernyőn. A ­Reggeli Start beszélgetéseit Skype-on oldják meg otthonról a műsorvezetők, s ezek a különkiadások a digisport.hu felületre kerülnek fel, míg a Sport24 továbbra is napi szinten a sport világát érintő hírekkel, aktuális elemzésekkel, interjúkkal jelentkezik a DIGI Sport három csatornáján.

– Tegnap Szabadprogram címmel útjára indítottuk új online műsorunkat, amelyben a szociális távolságtartás eszközeivel reflektálunk a megváltozott világ sportjára, és a megváltozott sport világára – tájékoztatott Bévárdi Szilárd, a DIGI Sport főszerkesztője. Szintén a csatorna honlapján nézhető a Köz-vetítők című műsor, amelyben sport témájú filmeket elemez Egri Viktor a vendégeivel. Ezek mellett újra lejátsszák a labdarúgó Premier League, illetve a Serie A klasszikus mérkőzé­seit, és a Mol Vidi és a Ferencváros Európa-liga-meccseit is.

A Sport TV (2) kínálata Máté Pál főszerkesztő megfogalmazása szerint a „békeidő” prémiumtartalmain alapszik. Kézilabda Bajnokok Ligája, labdarúgó Bundesliga, UEFA Eb-selejtezők, Nemzetek Ligája-mérkőzések, darts, NBA, UFC (ketrecharc) szerepel az étlapon, sőt miután az NFL feloldotta az ismétlési moratóriumot, az amerikai foci szezonjának a legkiválóbb meccsei is újra képernyőre kerülhetnek. Ezek mellett műsorra tűzik a legendás Szepesi György több mint 200 részes Szepesivel akkor és most című riportsorozatát. Ha pedig valaki otthoni mozgást tervez, azt Béres Alexandra nagy sikerű sorozata, a Fitt-térítők segítségével is megteheti. A Sport TV ­Facebook-oldalán péntek óta folytatódik a Heti Helyzet című beszélgetős műsor, valamint az Instagramon ­Bartha Zoltán gondolta újra a Kezeket Fel című kézilabdás magazint, amely mostantól Tiszta Kezeket Fel címmel fut. Ha ez nem is egyenértékű a csúcsidőszak műsormennyiségével, rengeteg új tartalom is készül a Sport TV két csatornájára, valamint a webes és közösségi média felületeire. A legnagyobb partnerei, az EHF, az UEFA, a Bundesliga és az NBA sok archív tartalmát tette elérhetővé, és a szerkesztőség is gyárt összefoglaló, elemző jellegű visszatekintő műsorokat. Az újdonságok között szerepelnek a Sport1tv.hu oldalon elérhető, a csatorna szerkesztői, kommentátorai és szakkommentátorai által készített podcastjei is.

A Spíler (2) helyzete sajátos, mert a két csatornája csak az esti órákban sugároz sportot, aminek köszönhetően nincs mennyiségi kényszerben, igyekszik minőségi műsorokkal kiszolgálni a nézőket. Válogathatnak a ­Premier ­League ­archívumából, leadhatják az utóbbi esztendők legjobb mérkőzéseit, és átveszik a PL történetének a legemlékezetesebb meccseinek az összefoglalóit is. A spanyol bajnokság két sztárcsapatának, a Barcelonának és a Real Madridnak egy-egy gólokban gazdag bajnoki találkozóját minden hétköznap este újra megnézhetik a futball hívei. A kínálat harmadik fontos eleme a labdarúgó Bajnokok Ligája, a csatorna újra lejátssza a legizgalmasabb összecsapásokat, a BL magazinja viszont frissen érkezik az ­UEFA-tól, amely folyamatosan gyárt egyéb műsorokat is. A Spílernek vannak hosszabb távú tervei is, az online térben is lesznek programjai, amelyekben az ismert műsorvezetőket és kommentárokat is láthatják majd a nézők.

AZ ÚJONC

A Network4 portfóliójába tartozó Aréna4 (1) multiplatform sportszolgáltatása március 30-án, hétfőn indult. Élő sportesemények nélkül a már évek óta aktív piaci szereplők is komoly kihívással néznek szembe, az Aréna4 startjára azonban szinte teljesen leállt a sportélet. Pedig komoly tervekkel indult: az angol másodosztályú futballbajnokság, a Barcelona, a Juventus és a Liverpool klubtelevíziók műsora mellett többek között az NHL-t és a MotoGP-t tűzné képernyőre. – A legerősebb kínálat mindig az élő sportesemény, a rendkívüli helyzet idején épp ezt nem tudjuk megmutatni a nézőknek, így most mi is felidézzük feledhetetlen élményeinket – mondta Juni György, a Network4 kreatívigazgatója, aki nem kívánt arról nyilatkozni, hogy a friss sportcsatorna költségvetését miként érintette a koronavírus-járvány. A tervekkel kapcsolatban Juni óvatosan fogalmazott, kiemelte, hogy a jelenlegi helyzetben nem a sportesemények televíziós közvetítési jogainak újratárgyalása, hanem a tűzoltás van napirenden, és ehhez elengedhetetlen a jogtulajdonos rugalmassága.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.