Varga Dénes lett a totális pólós

A nagy presztízsű horvát szaklap, a Total Waterpolo szavazásán a Ferencváros olimpiai bajnok klasszisát választották meg a a világ idei legjobb vízilabdázójának.

Ch. Gáll András
2019. 12. 17. 7:48
null
Felért a csúcsra az olimpiai bajnok magyar vízilabdázó Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Harminckét évesen élete formájában vízilabdázik a BL- és magyar bajnoki címvédő FTC-Telekom olimpiai és világbajnok bombázója. Hogy mekkora pólós, az egy olyan eseményen derült ki, amelyiken ujjtörése miatt csak alig-alig tudott játszani – hiányát ugyanis rettenetesen megsínylette a magyar válogatott, s a kvangdzsui vb-negyedik helyből könnyen aranyérem is lehetett volna, ha „Dumi” Koreában hadra fogható.

Mostanában már egészséges, és akkor is az volt, amikor az FTC megnyerte az ob I-et és a Bajnokok Ligáját. A megannyi csapatsikert most logikusan követte az egyéni elismerés: a nagy presztízsű horvát szaklap, a Total Waterpolo szavazásán Varga Dénest választották meg a „totális pólósnak”, a világ idei legjobbjának. A Fradi klasszisa 159 pontot gyűjtött a két helyről (közönség plusz hatvan nemzetközi szakíró) beérkező szavazatok alapján, a második helyen Francesco Di Fulvio végzett (151 pont), a Pro Recco olasz világbajnoka. (Magyarországról Stuber Sándor, a Vlv.hu tulajdonos-főszerkesztője szavazott.) Nemrégiben Budapesten járt Di Fulvio a Reccóval – BL-meccsen az OSC-vel –, és akkor megkérdeztük Ratko Rudićot, a ligúriai csapat horvát edzőjét, ő vajon kire szavazna.

– Varga technikája felülmúlhatatlan, Di Fulvio lendülete, robbanékonysága páratlan – válaszolta diplomatikusan. Maga a meccs azonban választ adott a kérdésre: Varga négy gólt dobott, Di Fulvio egyet sem. Honfitársunk a tavalyi győztes Felipe Perronét, a Barceloneta brazil–spanyol–olasz veteránját követi a trónon. Megválasztották az év All Star csapatát is, amely így fest: Marco Del Luongo (olasz, Brescia) – Francesco Di Fulvio (olasz, Pro Recco), Varga Dénes (magyar, FTC), Josip Vrlić (horvát–brazil, Jug Dubrovnik), Aleksandar Ivović (montenegrói, Pro Recco), Maro Joković (horvát, Olimpiakosz), Filip Filipović (szerb, Pro Recco).

– Sok szempontból nagy elismerés ez számomra – mondta a Magyar Nemzetnek Varga Dénes.

Felért a csúcsra az olimpiai bajnok magyar vízilabdázó
Fotó: Mirkó István

– Az év fő eseményének számító nyári világbajnokságon önhibámon kívül nem tudtam érdemben segíteni a válogatottnak, ennek ellenére sikerült a legtöbb szavazatot begyűjtenem. Korábban nem volt célom a díj elnyerése, de ahogy haladtak az események, úgy kezdett el nagyon érdekelni és számítani. Van ugyanis egy olyan hozadéka a Total Waterpolo-díjnak, hogy a korábbi győztesek benne maradnak a zsűriben, és nagyon tetszik, hogy én is elmondhatom a véleményemet évről évre.

A hölgyeknél óriási fölénnyel győzött a földkerekség legjobb kapusa, az amerikai Ashleigh Johnson. Az Orizzonte Catania 25 éves zsenije 121 voksot kapott, mögötte honfitársnőnk, Keszthelyi Rita, az UVSE bombázója végzett 84 szavazattal. Rita tavaly harmadik lett a Kirisi orosz klasszisa, Jekatyerina Prokofjeva és a holland Catharina van der Sloot (Orizzonte Catania) mögött. Az idei All Star csapat: Ashleigh Johnson (amerikai, Orizzonte Catania) – Keszthelyi Rita (magyar, UVSE), Roser Tarragó (spanyol, CE Mediterrani), Maria García Godoy (spanyol, CN Sabadell), Hannah Buckling (ausztrál, Sydney Uni Lions), Maggie Steffens (amerikai, CN Sabadell), Arianna Garibotti (olasz, Orizzonte Catania).

Pólóban is VAR

Kevesebb mint egy hónappal a január 12-én kezdődő budapesti vízilabda Európa-bajnokság rajtja előtt jól haladnak az előkészületek a magyar szövetség elnöke, Vári Attila szerint. Csurka Gergely, az európai szövetség sajtófőnöke arról beszélt a tegnapi sajtótájékoztatón, hogy az M4 Sport közvetítését legalább harminc országban lehet figyelemmel kísérni, és az Eb-n először segíti videós rendszer (VAR) a bírók munkáját.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.