Úgy írom e sorokat, mint a 2023-as XI. Nemzetközi Házisörfőző-verseny egyik kategóriagyőztese. Jómagam 2018 óta főzök söröket otthon, talán 2021 óta indulok a versenyeken, és tavaly legnagyobb meglepetésemre már sikerült elhoznom egy I. és egy II. helyezést és egy különdíjat is. Igazán különleges volt ez tavaly azért is, mert a versenyen bíraként is részt vehettem (természetesen az általam nevezett kategóriák söreit nem zsűriztem). A verseny a Covid óta kereste a helyét fizikai és átvitt értelemben is, azonban mostanra mindkét irányban révbe ért. Már másodjára lát ugyanis minket vendégül a Mad Scientist (és idén a Horizont) sörfőzde és kialakult a sörfőzőverseny mellett egy szabadtéri örömünnep is, sok-sok programmal és lehetőséggel.

Az idei verseny zárónapja május 11-én, szombaton lesz, így, aki még nem tudja, mit tervez arra a napra, az most már tudja. A rendezvény részletes programjai megtalálhatóak az azt szervező egyesület holnapján, azonban egy kicsit itt is fogunk belőle szemezgetni. A napon belül négy nagy előadás lesz meghallgatható, melyek között ott lesz a kisüzemi főzdék egyik kedvelt alapanyaggyártójának, a Weyermann cégnek az előadója,
de részt vehetünk a Fehér Nyúl sörfőzde ízhibatréningjén is, mely a sörökben előforduló ízhibának minősülő vegyületeket mutatja be ízlelésen és szagpróbán keresztül.
Bajkai Tibor a tisztítás és takarítás rejtelmeibe vezeti be az érdeklődőket, amelyről minden sörfőző tudja, hogy olyan dolog, mely a sörfőzés legnagyobb részét szokta kitenni, végül pedig a Fermentis sör- és borélesztőgyárának előadása is meghallgatható lesz.
Természetesen, mivel a rendezvénynek két sörfőzde ad helyszínt, így azok is megtekinthetőek lesznek, igaz, csak limitált létszámban, cserébe ezúttal ingyenesen.
Természetesen az üzemek sörei egész nap fogyaszthatóak lesznek, ahogy étkezésről is gondoskodtak a szervezők,
akiknek saját információs sátruk is lesz, ahol megismerkedhetünk az alapanyagokkal, mint ahogy utóbbit a Hopline sörfőzőellátó szaküzlet standjánál is megtehetjük.