Egerszegi, Görbicz, Hosszú vagy Janics utódját látják benne

Peák Barnabás és Valter Attila után harmadik magyarként Vas Kata Blanka is a kerékpársport elitjében, a World Tourban folytatja pályafutását. A 19 éves, sokoldalú magyar szuper tehetséget a legerősebb női csapat, az SD Worx igazolta le két évre 2021 júniusától, ahol többek közt a regnáló országúti világbajnok, Anna van der Breggen csapattársa lesz. Princzinger Péter, a Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke a legnagyobb magyar női sportolók utódját látja a versenyzőben.

Magyar Nemzet
2021. 04. 13. 15:48
null
Vas Kata Blanka kicsit megpihenhet, aztán irány Tokió Fotó: Kaiser Erika
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A belga Doltcini-Van Eyck Sport-Proximus kontinentális csapat a minap tette közzé, hogy magyar kiválósága távozik a keretből és valamelyik női World Team csapathoz igazol. A hivatalos bejelentésre sem kellett sokat várni, Vas Kata Blanka 2021. június 1-jétől a legjobb női országúti klub, a holland SD Worx színeiben folytatja, amellyel kétéves szerződést írt alá.

„Szeretnénk egész évben láthatóak lenni, Vas Kata Blanka segítségével pedig a téli hónapokban is lehetőségünk lesz erre a cyclo-cross versenyeken. Ezenkívül az sem másodlagos, hogy fiatal életkora ellenére jó eredményeket ér el az országúton is. A hegyi kerékpározásban is hazája egyik legnagyobb tehetségeként tartják számon, így meg van annak az esélye, hogy idén kvalifikálja magát a tokiói olimpiára, ez pedig a technikai szponzorunk, a Specialized számára is fontos. Mindezek ismeretében nyitottak vagyunk arra, hogy a csapatunkat képviselve mindhárom szakágban tovább fejlődhessen” – nyilatkozta az SD Worx csapatmenedzsere, Danny Stam.

„Az első beszélgetésem Danny Stam csapatmenedzserrel rögtön jó érzésekkel töltött el, és úgy gondolom, ez fontos, ha az ember egy új csapat mellett dönt. Az SD Worx megadja a szabadságot, hogy mindhárom szakágban versenyezhessek, ebben a tekintetben pedig Mathieu van der Poel a tökéletes példa előttem, ő már megmutatta, hogy egy bizonyos életkorig kombinálhatók a szakágak. Megtiszteltetés, hogy hamarosan olyan csapattársaim lesznek, mint Anna van der Breggen vagy Chantal Blaak” – nyilatkozta Vas Kata Blanka, aki bízik benne, hogy a hegyi kerékpárban ott lehet majd az ötkarikás játékokon.

Princzinger Péter a Magyar Kerékpáros-szövetség elnöke a következőképpen kommentálta a szerződést: „A magyar sportban mindig is voltak kiemelkedő női ikonok, mint Babos Tímea, Egerszegi Krisztina, Görbicz Anita, Hosszú Katinka vagy Janics Natasa, az ország következő női topversenyzőjét úgy hívják, hogy Vas Kata Blanka. Nem is lehetnénk ennél büszkébbek!”

A hölgyek mezőnyében kilenc csapatnak van World Team licence, közte az SD Worx (ex Boels-Dolmans) is, amely 2010-től meghatározó tagja a karavánnak. 2021-ben a Danny Stam és Erwin Janssen kettőse által vezetett sor keretében olyan kerekesek kapnak helyet, mint az aktuális világbajnok holland Anna van der Breggen, az idei Strade Bianche-győztese, a szintén holland Chantal van den Broek-Blaak vagy a 2019-es Európa-bajnok Amy Pieters, ráadásul a szezon végén Van der Breggen – aki valószínűleg sportigazgatóként folytatja – és a belga Jolian d’Hoore is visszavonul, így logikus lépés lehet a fiatalítás a szakmai stáb részéről.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.