Veszélyben a trieszti olimpiai selejtező

Ch. Gáll András
2020. 02. 25. 8:09
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Március 8. és 15. között Triesztben rendezik a női vízilabdázók olimpiai selejtezőjét, többek között Magyarország részvételével. A kvalifikációs torna első két helyezettje vívja ki a szereplést a tokiói játékokon. Egészen mostanáig ez volt a képlet. Csakhogy vasárnap éjszaka a koronavírus olaszországi gócpontjának számító Lombardia és Veneto tartományt karantén alá helyezték, és elővigyázatosságból lefújták a világhírű velencei karnevált is. Mármost Trieszt autóval másfél órára van Velencétől, Friuli-Venezia Giulia tartományban. Amennyiben a járvány elhatalmasodik, reális veszélye van annak, hogy nem rendezik meg az olimpiai selejtezőt, legalábbis nem Triesztben. – Nekünk nem ezzel kell foglalkoznunk, hanem azzal, hogy a lehető legjobban felkészüljünk az olimpiai selejtezőre, akárhol is rendezik Olaszországban. Trieszt vagy Szicília, nekünk mindegy. A lényeg, hogy az első kettő között végezzünk. Az is lehet, hogy elveszik Olaszországtól a rendezést, bár erről nincs semmiféle informá­cióm – mondta lapunknak Bíró Attila, a friss Eb-bronzérmes magyar női vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya.

Kemény Dénes egykori szövetségi kapitány és szövetségi elnök, a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) edzőbizottságának alelnöke szerint minden attól függ, terjed-e tovább a járvány. – Azt gondolom, egy hét múlva lehet egyértelműen megmondani, hogy a járvány befolyásolja-e a selejtező megrendezését – véli Kemény. – Azt viszont tudni kell, hogy nem az olaszok fogják eldönteni, lesz-e Triesztben kvalifiká­ciós torna vagy sem. Erről a FINA dönt. Az a sejtésem, hogy ha egy héten belül megnő a koronavírusos gócpontok száma, akkor a FINA elveszi Trieszttől a rendezést. Ebben az esetben két dolog lehetséges. Az egyik, hogy átteszik Olaszország másik végébe vagy egy másik országba. A másik még cifrább: nem rendeznek selejtezőt. Ezt részben már megtették, mert lefújták az ázsiai kontinentális kvalifikációs tornát a koronavírus-járvány miatt, és a trieszti tornára a 2018-as eredmények alapján Kínát, a férfiak selejtezőjére pedig Kazahsztánt delegálták, selejtező nélkül. Így az is benne van a pakliban, hogy a legutóbbi vb vagy Eb legmagasabban jegyzett, eddig még nem kvalifikált válogatottját selejtező nélkül kijuttatják a tokiói olimpiára.

Most már csak az a kérdés, ha ez utóbbi variáció lép életbe, akkor ez jó-e nekünk, magyaroknak. – A lehető legjobb – mondta Kemény. – Akár a világbajnokságot, akár az Eb-t nézzük, mindkét tornán egyetlen hellyel maradtunk le az olimpiai kvalifikációról. A kvangdzsui vb-n negyedikek, a Duna Arénában harmadikok lettünk, a férfiak pedig Eb-aranyérmesként már biztos olimpikonok. A selejtező nélküli megoldás mindenképpen nekünk kedvezne.

Van még egy változat, ami – ismerve a magyar kormányzat versenyrendezési hajlandóságát – nem kizárható. Azaz: Magyarország átveheti Trieszt­től a kvalifikációs torna megrendezését. Ez azonban pillanatnyilag nem több hipotézisnél, már csak azért sem, mert egyelőre a FINA nem vette el Trieszttől a rendezést.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.