Világbajnoknőnk ígéri, nem adja olcsón a bőrét Debrecenben

Napra pontosan egy évvel azután, hogy szertárba kerültek az olimpiai bronzérmes Márton Anita kedvenc súlygolyói és várandós kismamaként egy időre búcsút mondott a versenyzésnek, ezen a hétvégén újra dobókörbe áll a magyar atlétika első és eddig egyetlen világbajnoka. Nem is egy, hanem két dobókörbe lép be, mert a szombat–vasárnapi országos bajnokságon előbb a kiegészítő versenyszámaként emlegetett diszkoszvetésben, majd a számára sokkal fontosabb súlylökésben is kísérletet tesz a címvédésre.

Magyar Nemzet
Forrás: SzPress Hírszolgálat2021. 06. 24. 20:30
MÁRTON Anita
Glasgow, 2019. mrcius 3. A bronzrmes Mrton Anita a ni slylks dntje utn a glasgow-i fedettplys atltikai Eurpa-bajnoksgon az Emirates Arnban 2019. mrcius 3-n. MTI/Czegldi Zsolt Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az országos bajnokság lehetőséget biztosít arra, hogy a már olimpiai kvótával rendelkező Márton Anita és hét válogatott versenyzőtársa mellett újabb magyar atléták szerezzenek a tokiói induláshoz szükséges világranglista pontokat.

Márton Anita nem titkolja, hogy kisebb lámpalázzal készül a visszatérésére, amely előtt Békéscsabán – csak a diszkoszvetésben – kisebb főpróbát is tartott.

– Az izomzatomat és a mozgató idegpályákat már sikerült „felébresztenem” és munkára is bírnom, s az a technika is kezd szépen összeállni, ami mindig is az erősségeim közé tartozott – nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak Márton Anita. – Szegedről Debrecenbe és vissza hatszáz kilométeres autózás vár rám, kicsit elszoktam az ilyen hosszú utazásoktól, de fel kell készülnöm egy sokkal hosszabbra is, ami majd Tokióba vezet. A június végén az ötödik hónapját is betöltő kislányom sajnos most otthon marad, drukkolok is a férjemnek, mert szombaton érkezik el a mi Lucánk első „apás” éjszakája.

A 32 esztendős atlétanő úgy gondolja, hogy mesterének, Eperjesi Lászlónak a segítségével viszonylag rövid idő alatt sokat sikerült behoznia a lemaradásából, de a mércét most még nem emeli túlságosan magasra maga előtt. Súlylökésben egyelőre beérné Debrecenben egy 17 méternél valamivel nagyobb dobással is, ami bőven elegendő lehet a címvédéshez. Más a helyzet a diszkoszvetésben, ahol megtörténhet, hogy a Szombathelyen készülő Kerekes Dóra megszorítja, sőt meg is szakítja a veretlenségi sorozatát.

– Súlylökőként biztos lehetek a dolgomban, de a diszkoszvetésben sem fogom olcsón adni a bőrömet. Elsősorban a magammal szemben támasztott elvárásoknak szeretnék jól megfelelni, és úgy búcsúzni vasárnap este Debrecenből, hogy jól haladunk azon az úton, aminek minden napját, kis túlzással, minden óráját megterveztük – fogalmazott Márton Anita.

Márton Anita újra a dobókörbe lép
Fotó: Jean-Christophe Bott/MTI/EPA

Az átállás napjairól ezúttal lemondva világbajnoknőnk szokatlanul vagy inkább elképesztően rövidre tervezi tokiói tartózkodását. Amolyan „Jöttem, láttam, győztem” kimenetelű szereplésre most ugyan nem pályázhat, de tisztes helytállást ígér, amit 18 méter körüli dobásokkal szeretne megerősíteni.

– Remélem, hogy július 29-én Tokióba érkezve ki tudom aludni magamat, mert másnap már az olimpiai selejtező következik. A velem együtt a holdtöltékre érzékeny Luca mellett gyorsan megtanultam, hogy akkor kell gyorsan lehunyni a szememet és kihasználni a csendet, amikor éppen lehet. Remélem, hogy az első versenynap után egy kis átmozgatás is felfrissít, és egy napi szünet után az augusztus elsejei döntőben is jól megy majd a dobás. Nem akármilyen kihívás vár rám, de rajtam kívül a családtagjaimra is, akiknek most engem helyettesítve kell gondoskodniuk a kis Luca ellátásáról – mondta befejezésül Márton Anita, akinek a bajnokság után, illetve Tokió előtt már nem lesz újabb versenye, mégis úgy gondolja, hogy a formába hozás feladatát a békéscsabai edzőtáborban így is jól meg tudja oldani.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.