A korábbi győztes elvesztette a fogadást, 1500 kilométer vár rá

Dina Márton csapata, az Eolo–Kometa ünnepelhetett szakaszgyőzelmet a Girón a Monte Zoncolan tetején. Egan Bernal növelte előnyét összetettben, Valter Attila továbbra is a tizenkettedik helyen áll.

Magyar Nemzet
2021. 05. 22. 17:28
Fortunato, Zoncolan
Lorenzo Fortunato (balra) az utolsó kilométereken lehagyta Jan Tratnikot Forrás: Twitter/Giro d'Italia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Giro d’Italián egy és öt csillag között értékelik a szakasz nehézségét. A tizennegyedik etap volt az első idén, amelyik a maximális öt csillagot kapta. A 205 kilométeres szakasz végén a profi kerékpáros világ egyik legnehezebb emelkedője, a Monte Zoncolan várt a mezőnyre.

Dina Márton (Eolo–Kometa) kitartóan próbálkozott a szakasz elején, de végül a magyar versenyző nem, csak két csapattársa került be a nap szökésébe. A főmezőnyben ezután nyugodt kilométerek következtek, majd az utolsó előtti hegyen az Astana–Premier Tech felfelé, majd lefelé is komoly tempót diktált. Le is szakították kiemelt emberük, az összetettben második Alekszandr Vlaszov sok riválisát, ám a kissé lemaradók többsége, köztük (Groupama–FDJ) is visszazárkózott a Zoncolan lábáig.

Felfelé haladva a ködbe és egyre nagyobb hófoltok közé érkezett a mezőny, Valter Attila pedig hat kilométerrel a szakasz vége előtt leszakadt az összetett esélyesek csoportjáról, összetettben azonban így is megőrizte 12. pozícióját.

Az utolsó kilométereken az élen haladó Lorenzo Fortunatót (Eolo–Kometa) kis híján felborította egy szurkoló, de a huszonöt éves versenyző így is végigbírta a brutális emelkedőt, az újonc csapat szakaszt nyert! Alberto Contador, a csapat általános igazgatója azt ígérte, ha meglesz az Eolo–Kometának a Giro-szakaszsiker, elteker Madridból Milánóba. A versenyzőként hétszeres Grand Tour-győztes, közte kétszer a Girón is nyerő Contador kezdheti az edzést a közúton kicsit több mint 1500 kilométeres távra.

Lorenzo Fortunato (balra) az utolsó kilométereken lehagyta Jan Tratnikot Fotó: Twitter/Giro d'Italia

Hátul Simon Yates (Bike Exchange) támadott, csak a rózsaszín trikós, Egan Bernal (Ineos Grenadiers) tudta őt követni az esélyesek közül, majd az utolsó métereken ott is hagyta a britet, és minden riválisával szemben tovább növelte előnyét. Az Astana–Premier Tech munkája feleslegesnek bizonyult, Vlaszov több mint egy perccel Bernal után ért be, és lecsúszott az összetett dobogóról, míg a 2018-as Vuelta-győztes Yates a második helyre kapaszkodott fel.

Giro d’Italia, 14. szakasz, Cittadella–Monte Zoncolan

1. Lorenzo Fortunato (Eolo–Kometa) 5:17:22 óra

2. Jan Tratnik (Bahrain–Victorious) + 26 másodperc hátrány

3. Alessandro Covi (UAE) + 59 mp h.

4. Egan Bernal (Ineos Grenadiers) + 1:43 p h.

[...]

6. Simon Yates (Bike Exchange) + 1:54 p h.

16. Alekszandr Vlaszov (Astana–Premier Tech) + 2:55 p h.

32. Valter Attila (Groupama–FDJ) + 5:41 p h.

90. Dina Márton (Eolo–Kometa) + 32:48 p h.

Az összetett állása

1. Egan Bernal 58:30:47 óra

2. Simon Yates + 1:33 p h.

3. Damiano Caruso (Bahrain–Victorious) + 1:51 p h.

4. Alekszandr Vlaszov + 1:57 p h.

5. Hugh Carthy (EF Education–Nippo) + 2:11 p h.

[...]

12. Valter Attila + 7:49 p h.

113. Dina Márton + 2:23:03 óra h.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.