Elhunyt A nyolcadik utas: a halál és az Élni és halni hagyni színésze

Ő volt az első fekete színész, aki egy Bond-film főgonoszát játszhatta.

Forrás: MTI2021. 03. 16. 13:26
null
Yaphet Kotto az Élni és halni hagyni című Bond-filmben Fotó: Picasa Forrás: Flickr
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elhunyt 81 éves korában Yaphet Kotto, A nyolcadik utas: a halál és az Élni és halni hagyni című Bond-film színésze – közölte kedden a Variety.com.

Felesége, Tessie Sinahon a Facebookon jelentette be hétfőn, hogy férje, akivel 24 évet töltött együtt, vasárnap éjjel hunyt el. Mint írta: több filmben játszotta a gonosz karaktert, de számára és sokak számára „igazi hős volt”. „Jó ember, jó apa, jó férj és tisztességes ember, amilyet ritkán találni. A legendás Hollywood egyik legjobb színésze” – fogalmazott.

Az 1973-ban készült Élni és halni hagyni című James Bond-filmben Kotto Dr. Kananaga karibi diktátort és alteregóját, Mr. Biget alakította. Ő volt az első fekete színész, aki egy Bond-film főgonoszát játszhatta.

Yaphet Kotto az Élni és halni hagyni című Bond-filmben
Fotó: Flickr

A nyolcadik utas: a halál című klasszikussá vált sci-fiben Dennis Parkert alakította, a Menekülő ember című akciófilmben pedig Arnold Schwrzeneggerrel játszott 1987-ben.

Számos televíziós produkcióban is láthatta a közönség, 1993 és 1999 között játszotta Al Giardellót a Gyilkos utcák című krimisorozatban.

Kotto 1939-ben született New Yorkban, és 16 évesen kezdett színészetet tanulni. 19 évesen debütált színpadon az Othellóban, és a Broadwayn folytatta a The Great White Hope című előadásban. Első filmszerepét 1964-ben a Nothing But a Man című filmben kapta, de szerepelt A Thomas Crown-ügyben 1968-ban, és vendégszerepelt a Hawaii Five-O című népszerű sorozatban is. 2004-ben a Drót című Emmy-díjas sorozatban is láthatták a nézők.

Ámokfutó sorozatgyilkos lőtte le a divatpápát, Gianni Versacét

Az olasz divattervező, Gianni Versace a gazdagok és szépek kedvence volt; ő maga is szerette a luxust. Sorsa azért is különösen megdöbbentő, mert a nyílt utcán, két fejlövéssel ért véget – írja online felületén a Bors.

A miértre talán sosem kap a család kielégítő választ, mert a gyilkos, a 27 éves Andrew Cunanan nem sokkal később magával is végzett. S ugyan áldozatához hasonlóan homoszexuális volt, könnyen lehet, hogy csak kipécézte magának a divatgurut.

Tovább...

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.