Marco Rossinak még várnia kell a magyar állampolgárságra

Csak az a kérdés, mennyit. Olasz szövetségi kapitányunk az Instagram-követőinek árulta el nagy tervét. A Ripost utánanézett, hogy lehetséges-e.

Forrás: RIPOST.HU2021. 01. 21. 9:24
null
Marco Rossi hangol a mérkőzésre Fotó: Török Attila Forrás: Nemzeti Sport
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Örökbe fogadott magyarnak” érzi magát – árulta el fociválogatottunk szakvezetője, miután 2020 legjobb edzőjének választották a honi sportújságírók szavazásán. Az 56 éves olasz tréner az Instagram-követőivel már azt is közölte, hogy szeretné megszerezni a magyar állampolgárságot – olvasható a Ripost cikkében.

Rossi az Instagramon vállalkozott kérdezz-felelekre, és arra biztatta a követőit, hogy bátran faggassák, válaszol a kérdéseikre. Kiderült többek között, hogy már a kedvenc ételei közé sorolja a gulyást, a bablevest és a pörköltöt is. Utóbbihoz hasonlóan arra a kérdésre is magyarul válaszolt nagy „IGEN”-nel, hogy tanul-e magyarul.

Rossi magyar sállal a nyakában a Wales elleni meccsen.
Fotó: TÖRÖK ATTILA/NEMZETI SPORT

„Tervezi, hogy felvegye a magyar állampolgárságot?” – szólt egy kérdés, amire határozottan így válaszolt:

„Igen, szeretném, és ehhez természetesen tovább kell tanulnom a magyar nyelvet. Remélem, kiérdemlem!” – írta Marco Rossi (ezúttal a kérdéshez hasonlóan angolul), egy magyar zászló és egy szív kíséretében.

Kétszer is elköltözött

Az olykor-olykor már megcsillantott magyar nyelvtudásán tehát még saját bevallása szerint is dolgoznia kell az állampolgárságához. Ráadásul a honosítás alapvető szabálya szerint – több más, esetében fennálló feltétel mellett – a kérelmezőnek az előterjesztését megelőző nyolc éven át folyamatosan Magyarországon kell laknia.

Rossi ugyan 2012 nyarán szerződött először Kispestre, de az első távozása és a visszatérése (2014 áprilisa és 2015 februárja) között Olaszországban élt, majd a Dunaszerdahelyi AC edzőjeként (2017 nyarától egy évig) Pozsonyban, mielőtt 2018. június 19-én kinevezték volna a magyar válogatott szövetségi kapitányává.

Gyerekkori kapocs

Marco Rossi korábban a Ripostnak is elmondta, hogy gyerekkora óta kötődik a magyar futballhoz. Az akkor zokogva emlegetett, imádott nagyapja, Gino a repülőgép-szerencsétlenségben odaveszett „Grande Torino” után az Aranycsapatért és az alapjait adó „Nagy Honvédért”, a torinói sztár Valentino Mazzola után pedig Puskás Ferencért rajongott. Ezért szerinte a sorsa vezette őt Magyarországra, előbb a kispestiek, majd a válogatott kispadjára.

Így – ha csak nem derül fény nála is magyarországi kapcsolatra, mint nemrég a Nemzeti Sport révén Fabio Capellónál –, az olasz edző egyhamar leginkább a kedvezményes honosításban bízhat.

Az állampolgársági ügyekért felelős miniszter előterjesztésére ugyanis a köztársasági elnök eltekinthet a nyolc év kikötésétől, „ha a kérelmező honosításához Magyarországnak fontos érdeke fűződik”.

A cikk teljes tartalma ide kattintva érhető el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.