Nagy erdősítési projektbe kezd Milánóban Giorgio Armani

A 86 éves legenda elmondta, hogy így szeretné megköszönni mindazt, amit a várostól kapott.

Forrás: MTI2020. 11. 21. 9:24
ARMANI, Giorgio; BLANCHETT, Cate
Cate Blanchett és Giorgio Armani a Brit Divatdíjak átadási ünnepségén Londonban 2019. december 2-án Fotó: Will Oliver Forrás: MTI/EPA/Will Oliver
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy nagy erdősítési projekt keretében 300 fát adományoz Milánó városának az olasz divatpápa, Giorgio Armani. Divatcége ezzel a zöldterületek kialakítását támogatja, a tervek szerint a városba összesen 110 ezer fát ültetnek.

A 86 éves legenda elmondta, hogy így szeretné megköszönni mindazt, amit a várostól kapott. Tervei szerint hasonló kezdeményezéseket fog támogatni Londonban, New Yorkban és Tokióban is.

Armani 2010-ben már anyagilag támogatta egy Milánó központjában lévő tér átalakítását a zöldfelület kiépítésének finanszírozásával.

– Ezek olyan konkrét kezdeményezések, amelyek emberibbé teszik a várost – mondta Armani a Corriere della Sera című milánói napilapnak adott, pénteken megjelent interjújában.

Cate Blanchett és Giorgio Armani a Brit Divatdíjak átadási ünnepségén Londonban 2019. december 2-án
Fotó: MTI/EPA/Will Oliver

Armani a koronavírus miatti korlátozások idejét Lombardiában tölti, a Pavia megyében lévő kis faluban, Broniban lévő nyaralójában.

– Hiányzik Milánó és a korábbi zsúfolt életem. A természet azonban itt, Broniban békét és biztonságot ad nekem. A környezet iránti elkötelezettségnek az életprogramunk részének kellene lennie – mondta a világhírű divattervező.

Milánóban 2009-ben kezdődtek a fatelepítési projektek. Akkoriban 90 ezer fát ültettek Claudio Abbado sztárkarmester számára a városban. Ez volt ugyanis a karmester által kért szokatlan „honorárium”: ennek fejében tért vissza 2009 áprilisában 23 év után a milánói Scala élére.

Zajlik az ország legnagyobb fásítási programja

A rendszerváltozás óta nem volt Magyarországon olyan fásítási kezdeményezés, ami annyi települést mozgatott volna meg, mint az Agrárminisztérium Településfásítási Programja – közölte Nagy István agrárminiszter. A tárcavezető elmondta: országszerte 475 településen ültetnek el összesen több mint 12 ezer sorfát az őszi és a jövő tavaszi időszakban – közli cikkében a Világgazdaság.

A településfásítást a 2019-ben kezdődött Országfásítási Program részeként indította az agrártárca 2020 júniusában.A kezdeményezés célja kettős: egyrészt hozzájárul az ország 10 ezer főnél kisebb lélekszámú települései levegőminőségének és életkörülményeinek javításához, a zöldterületek bővüléséhez, másrészt a Vidékfejlesztési Programban rendelkezésre álló, az önkormányzatok számára is elérhető erdészeti támogatásokra is felhívja a figyelmet – emlékeztetett Nagy István.

A miniszter hangsúlyozta, hogy már az elindítása utáni első pillanatokban is hatalmas volt az érdeklődés a lehetőség iránt, a programban rendelkezésre álló 12 ezer sorfa néhány óra alatt gazdára talált, miközben többszörös volt a túljelentkezés a kiírásra.

Az őszi időszakban 211 településen, összesen 5499 fát ültettek el a helyi közösségek az erdészeti szakemberek közreműködésével.

Ezt tavasszal újabb 6752 darab sorfa elültetése követi, 265 településen.

A jellemzően 10-14 centiméter törzskörméretű, konténeres vagy földlabdás előnevelt sorfák 2-5 méter magasak.

A faültetést a legtöbb helyen közösségi esemény részeként szervezik meg, bevonva ezzel a települések lakosságát. A kampánynak köszönhetően pedig sok százezer emberhez jut el a program, és a támogatási lehetőségek híre – hívta fel a figyelmet az agrárminiszter.

A teljes cikket IDE kattintva érheti el.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.