Nemcsák Károly szeretettel és tisztelettel búcsúzik Pécsi Ildikótól

Nemcsák Károly, a József Attila Színház igazgatója megtörten búcsúzott a 80 éves korában elhunyt legendás színésznőtől, Pécsi Ildikótól – írja a Ripost.

Forrás: Ripost - mediaworks2020. 12. 05. 21:53
Nemcsk Kroly
Nemcsák Károly: Pécsi Ildikó hihetetlenül fantasztikus színésznő és ember volt Fotó: Zih Zsolt Forrás: MTVA/Zih Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemcsák Károly megható szavakkal emlékezett a szombat hajnalban elhunyt Pécsi Ildikóról.

A József Attila Színház igazgatója kiemelte a Kossuth-díjas színésznő emberi és művészi nagyságát, valamint szociális érzékenységét, amellyel éveken át segítette a kollégáit.

„Szívesen beszélek Ildikóról, mert hihetetlenül fantasztikus színésznő és ember volt. Az elmúlt évtizedekben az egyedüli nagy művész volt, aki a tehetségét és a művészi hitelességét nagy mértékben arra használta, hogy a színésztársadalmunkat jó helyzetbe hozza. Olyan szociális érzékkel rendelkezett, ami példaértékű. Ő volt talán az egyedüli, akinek az élete nagy részét az tette ki, hogy a nehéz helyzetben lévő színészkollégákon segítsen. Alapítványt hozott létre, a szakszervezetben évekig elnökségi tag és elnök volt. Ha csak ennyit csinált volna az életében, az is óriási dolog lett volna, de közben egy csodálatos művészről beszélünk, akinek megannyi fantasztikus filmet és színdarabot köszönhetünk.

Nemcsák Károly: Pécsi Ildikó hihetetlenül fantasztikus színésznő és ember volt
Fotó: MTVA/Zih Zsolt

Egy csodálatos embert veszítettünk el. Lehet, hogy ez picit furcsán hangzik, de olyan mély érzésűnek ismertem őt, hogy úgy éreztem, nem fogja túlélni imádott férje elvesztését. A köztük lévő szeretet legendás volt és példaértékű. Hála Istennek, megadatott nekem, hogy több mint húsz éven keresztül ülhettem vele a Színházi Dolgozók Szakszervezetének elnökségi soraiban. Azt láttam benne, hogy azt a művészi és emberi erőt, ami benne rejlett, teljes mértékben a szakmánk jobb helyzetre hozatalára fordította. Azt hiszem, Gobbi Hilda óta nem volt rajta kívül olyasvalaki, aki az erejét és tehetségét ilyen mértékben a színészkollégák szolgálatába állította volna” – mondta el a Ripost-nak Nemcsák Károly, Jászai Mari-díjas színművész.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.