Zászlólevonás

Erdélyben a helyzet változatlan – a bukaresti ítélőtábla most épp a gyergyóremetei székelyeket büntette.

2021. 01. 13. 5:59
null
Pilhál György Fotó: Katona_Vanda Forrás: Magyar Nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erdélyben a helyzet változatlan – a bukaresti ítélőtábla most épp a gyergyóremetei székelyeket büntette. A községháza előtt álló öt zászlórúd közül háromról le kellett venni a lobogót, csak a román és az uniós maradhatott – a magyar, a székely és a községi zászlót betiltotta a bíróság. (Bizonyos Dan Tanasă, az AUR nevű magyarellenes párt politikusa másfél éve indított pert a gyergyóremetei székelyek ellen, és végül elérte, amit akart: a színmagyar települést megfosztották a jelképeitől.)

A szomorú aktusra több száz helybeli zarándokolt vasárnap délben a községháza elé. Míg kúsztak lefelé a lobogók, háromszor mondták el a miatyánkot és az Üdvözlégy, Máriát. A székely és a magyar himnuszt már a csupasz zászlórudak tövében énekelte a maroknyi székely. Sokak szemében könny csillogott.

Szívbe markoló volt, amit a polgármester mondott a ceremónia végén a tudósítónak: – A zászlókat eltesszük jó helyre. Ez nem marad örökre így. – Meg azt is mondta szegény, hogy az esetről tájékoztatni fogják az érdekvédelmi fórumokat. Érdekvédelmi fórumokat? Aztán közülük ki figyel oda egy székelyzászló-ügyre? Talán a lánglelkű „civilek”, az Amnesty International, a Magyar Helsinki Bizottság, a Társaság a Szabadságjogokért? Ugyan…

Pár éve egy március tizedikén, a székely szabadság napján én is ott voltam a marosvásárhelyi Postaréten. A szónoki kérdésre – Mit kíván a székelység? – a válasz így szólt: „Saját, évezredes jogait ősei földjén.” És amikor fölharsant, „Tűrjünk-e tovább?”, sok ezer torokból mennydörgött a válasz: „Nem, nem, soha!”

Most, hogy ott maradtak azok a csupasz zászlórudak, bennem ez a pillanat jött elő.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.