idezojelek

Éjszaka már lőttek

Hatévesen éltem meg „az ötvenhatot”.

Pilhál György avatarja
Pilhál György
Cikk kép: undefined
2023. 10. 24. 5:55
Fotó: ANDERS ENGMAN

Hatévesen éltem meg „az ötvenhatot”. Első elemibe jártam azon az őszön. Illetve hát addig jártam, jártunk, amíg lehetett… Viszont kis túlzással mindenre emlékszem, ami akkor körülöttem történt. A nagy idők koraéretté teszik a gyerekembert. A négyemeletes, visszhangos, körfolyosós Kertész utcai bérházban, ahol laktunk, a reggeli kapunyitástól az ószeres-rikoltozáson át a sűrű gyereksírásig eseménytelenül mentek a napok, ám egyszerre megváltozott minden. Mint amikor a színházban új felvonás következik, a szereplők ugyanazok, csak éppen mást adnak elő, mint előtte.

Az a különös reggel máig tisztán előttem van, amikor a viceházmester Gizi néni bekopogott hozzánk az első emelet kettőbe, majd szinte ráförmedt az ajtót nyitó édesanyámra: 

– Csak nem az iskolába öltözteti ezt a gyereket, Nusi!? Forradalom van odakint, nem tudja? Forradalom! Éjszaka már lőttek…

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dátumokkal nemigen foglalkozik egy hatéves nebuló, ám azt csakhamar rekonstruáltam, hogy október 24-e lehetett az a nap. Annyi biztos, onnan kezdve egy csapásra másmilyen lett minden. Mintha megbolydult volna a ház. A gangon egyvégtében jöttek-mentek a lakók, néha megálltak a folyosón, gesztikuláltak, vitatkoztak. Olykor fojtott hangon suttogtak valamiről, közben lopva körülnéztek, hallja-e valaki.

Tanítás még sokáig nem volt azon a késő őszön. Hogyan is lett volna? A szemközti iskola, ahol szeptemberben kisdiák lettem, november elején találatot kapott, a legfelső emelet szinte eltűnt, még hosszú hetek múlva is gerendák lógtak lefelé ijesztőn. Aztán nagy hidegek jöttek. Amennyire visszaemlékszem, fehér volt a karácsony és szomorú.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Ez eddig a legnagyobb átverés

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Az EU jelen formájában ártalmas Európának

Ambrus-Jobbágyi Zsófia avatarja
Ambrus-Jobbágyi Zsófia

A megoldás Budapesten: Szentkirályi Alexandra

Jeszenszky Zsolt avatarja
Jeszenszky Zsolt

Így lett Irán Izrael fő ellensége

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.