A vicc vége

Egyhangú döntéssel feloszlatta magát a mohácsi képviselő-testület, választásokat kell tartani a városban.

2020. 07. 08. 5:59
null
Pilhál György Fotó: Katona_Vanda Forrás: Magyar Nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyhangú döntéssel feloszlatta magát a mohácsi képviselő-testület, így a törvény értelmében 120 napon belül választásokat kell tartani a városban. Emlékezetes, tavaly ősszel, nem sokkal a voksolás előtt tragikus hirtelenséggel elhunyt a polgármesterségért induló, a várost huszonegy évig vezető fideszes Szekó József. Bár a törvény értelmében már nem lehetett a helyére léptetni senkit, az MSZP még megtehette volna, hogy visszahívja saját jelöltjét, Csorbai Ferencet, és akkor később, egy valódi versenyben dől el, ki legyen Mohács első embere, de nem. Ők nem olyan visszahívósak. Nekik járó versenyelőnyként értelmezték, hogy jelöltjük ellenfél nélkül indul. Mint az átkosban… (Még a többi ellenzéki párt is visszalépésre kérte Csorbait, ám ő nem is reagált a felvetésre.) A választók sajátos módon jelezték véleményüket: áthúzták vagy egyszerűen üresen hagyták a polgármesteri rubrikát az urnánál – 4076 érvénytelen szavazat született. Igaz, Csorbai a voksolás előtt kijelentette: nem él győzelmével, ha túl kevesen szavaznak rá – aztán mégis élt… (Mint Lenin: élt, él, élni fog. Ezek ilyenek.) Jellemző, hogy még saját körzetében is négyszer annyian szavaztak az ellenfelére, mint rá. (Itt jegyzem meg, Csorbai 2014-ben még a 12 százalékot sem érte el, a győztes Szekó közel 70-et.)

Bár a hajdan sokat emlegetett „szocialista erkölcsről” még élénkek az emlékek, Csorbai (Puch László, volt MSZP-pénztárnok veje) egy emlékeztetőt adott belőle… Egy kommentelő most azt írja: pártjával kellene kifizettetni az új választás költségeit. Van ott még A tőkéből.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.