Keresés
Magyar Nemzet
2020. február 28., péntek, Elemér napja
Archívum, Tollhegyen
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/tollhegyen/kesergo-veteranok-3894687/

Kesergő veteránok

Az amerikai veteránok visszailleszkedése a civil társadalomba sosem működött.

A halottakon már nem segít, de az elemző utókornak talán még tanulsággal szolgálhat, ha ráébred: valahol háborús áldozatnak számít az az öt ártatlan utas is, akit egy Miami melletti reptéren lőtt agyon – magyar idő szerint péntek este – egy Irakot megjárt veterán. A 26 éves Esteban Santiago korábban a nemzeti gárda kötelékében szolgált, és pár hónapja egyebek közt azért kezelték a pszichiátrián, majd szerelték le, mert „hangokat hallott”. A róla bemutatott fotó nem sejtet bármiféle elvetemült, bűnözői vonást, nem is állt rendőrségi megfigyelés alatt, nem ütközött a törvénnyel. Testvére azt nyilatkozta, az után változott meg, hogy hazatért a közel-keleti szolgálatból.

Az amerikai veteránok visszailleszkedése a civil társadalomba sosem működött. Az obsitosok zöme nem találja a helyét, gyökértelenül lézeng; keres valamit, talán egyfajta társadalmi elismerést, effélét, de a legtöbbször hiába. Legnagyobb pszichés kárt nem a félelem vagy a harcmező borzalma okozza a katonáknál, hanem a szégyenérzet, a lelkiismeret-furdalás, amikor elveszítik bajtársukat. (A kiképzés során egyvégtében az összetartozást sulykolják beléjük.) Meg persze az, ha utólag ráébrednek, hogy nem jó célokért harcoltak. De akkor már késő, jön a depresszió, a szorongás, az alvászavar, a drog A veteránok ügyeivel foglalkozó amerikai kormányhivatal egyik, még 2013-ban készült felmérésében olvastam, hogy az Államokban átlagosan 65 percenként (!) lesz öngyilkos egy leszerelt katona. Vagyis naponta 22-en választják önként a halát. Ez azt is jelenti, több embert veszít a hadsereg öngyilkosságok miatt, mint a harctéren! Aki nem lesz közülük öngyilkos, abból meg akár egy reptéri vérengző is lehet Aki – anélkül, hogy fölmenteném – valahol maga is háborús áldozat.

Kár, hogy a háborúk örök győzteseit ez nem érdekli.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

Börtönbe kell mennie a volt MVM-vezérnek
Kocsis István, a Magyar Villamos Művek volt vezérigazgatója és tanácsadója kegyelemért fordult Áder Jánoshoz. A tét öt, illetve három év jogerősen kiszabott börtönbüntetés.

Poszt-trauma

Migránst sértegetni tilos, norvég lányokat szabad
A kettős mérce döbbenetes erővel érhető tetten.

Poszt-trauma

Sanders valóban egy olyan kommunista, aki diplomás
A Szovjetunióról áradozott.

Poszt-trauma

Karácsonynak csak a kampányban volt fontos a klíma
Főpolgármesterként már nem annyira zavarja a 35 fok.

Poszt-trauma

Vágó István Gyurcsánynak bizonyít
Mint borsó meg a héja...

Fejlesztés-stop

Budapest el akarja kaszálni a ferihegyi fejlesztéseket
Félbemarad az új fapados móló építése, később lesz vasúti összeköttetés, ha megvalósul Karácsony Gergely főpolgármester szándéka.

Megmondó ember

Czeglédy megfenyegette kollégáinkat
Szombathelyen komoly indulatokat váltott ki a médiaközpont ügye. A vitában a Vas Népe újságíróit az a Czeglédy Csaba fenyegette meg burkoltan, akinek a büntetőügye a Kecskeméti Törvényszéken folytatódik.

Aktuális

Hollik István: Állítsuk meg együtt a börtönbizniszt!
A kormánypárt álláspontja az, hogy mára nyilvánvalóvá vált: a baloldal azért állt a börtönbiznisz oldalára, mert a nyerészkedő ügyvédek közül többen a baloldali pártok emberei is egyben.

Fricz Tamás blogja

Mentsétek meg az Újpest FC-t!
Egy külföldi ember tulajdonossá vált Újpesten 2011-ben, de nem vált gazdájává a klubnak. Nem tudja, vagy inkább nem érdekli, hogy micsoda hagyományai vannak a klubnak.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!