Búcsú Walter Istvántól

A búcsú mindig fájó, különösen akkor, ha attól veszünk végső búcsút, aki egész életét a magyarságnak szentelte. Aki magyar (és ember) volt, amikor a kisgazdapárt alapító tagjaként és egyik vezetőjeként a nemzeti eszméket győzelemre vitte.

2001. 08. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyar (és ember) maradt akkor is, amikor a sztálini lánctalpasok ezt az eszmét a sárba taposták. Magyar (és ember) volt, amikor a lánctalpak ellen a felkelő nép élére állt, amikor megszervezte Dél-Magyarország felkelését 56-ban. Magyar (és ember) maradt az internálótáborokban, a bujdosásban, az emigrációban.

Császártöltéstől Torontóig. Küzdelmes, gyötrelmes, teljes életet éltél, Pista bácsi. Megadatott Neked az elmúlt háromnegyed század minden búja-baja: átélted a nyilas üldöztetést, a kommunista terror, az internálótáborok poklát, emigrációs farizeus úrhatnám kiskirályainak méltatlan áskálódását. Soha nem voltál megalkuvó. Kicsinyes, hozzád méltatlan, honias farkasüvöltését soha nem hallgattad meg. Csak a célod érdekelt. Magyarország felszabadítása a kommunista uralom alól. És ezért mindent megtettél, ami emberileg lehetséges.

Konzervatív voltál. A szó nemes értelmében. Kapcsolataid révén számos politikust állítottál a magyar ügy mellé. Nem kis részed volt a vasfüggöny lebontásában (emlékszünk Pozsgay Imrével történt levélváltásaidra, a Kanadai Magyarok Szövetsége vezetőjeként kifejtett aktív lobbizásaidra). Mindent, mindenkit megmozgattál, hogy hazád, a mi hazánk szabad legyen. Nem kis részed volt benne köszönet érte. Életműved méltatásához egy újságoldal kevés lenne. Reméljük, hogy a történelemírók felismerik hazádért végzett áldozatos munkásságodat, és könyvünk dicső oldalain örökítik meg neved.

Köszönünk mindent. Köszönjük a Magyarok Világszövetsége Kanadai Országos Tanácsának, a Kanadai Magyar Kulturális Tanács megszervezésében kifejtett önzetlen segítségedet. Köszönünk mindent, amit egész életed során értünk, a magyarságért tettél.

Hajtsunk most fejet egy olyan ember előtt, aki életében kevés elismerést kapott azért, amit míg az óra mutatója meg nem állt hazájáért, a magyarságért tett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.