Politikai és közéleti abszurditások (IV. rész)

Tóth Gy. László
2002. 03. 29. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jelek szerint a baloldali értelmiség számára Európa-szerte nincs kínosabb dolog, mint bármilyen formában szembesülni a kommunizmus bűneivel. Ilyenkor általános a fanyalgás, a nácizmus bűneinek hangsúlyozása és előtérbe helyezése, a steril történészi szemlélet hiányának felhánytorgatása, a társadalmi megbékélés veszélyeztetésére való hivatkozás stb. Mindig akadnak jogászok, akik számára a bűnösök emberi jogai mindennél fontosabbak. Különösen így van ez akkor, ha a kommunista erőszakszervezetek egykori tagjairól van szó.
A francia Liberation A magyar jobboldal megnyitja a Terror Házát című cikkében Florence La Bruyere, a lap budapesti tudósítója megállapítja: a kiállítás egyenrangúként állítja be a kommunista és a náci terrort, de a kommunizmus áldozatainak témájára koncentrál. A múzeumban a hatalmon lévő jobboldal „esztétizáló húsvágó bárdjával előállított Történelem jelenik meg. A Terror Háza több mint múzeum.” A Liberation cikke pedig nyilvánvalóan több mint egyszerű tudósítás… Egyesek szerint a mai baloldal posztkommunista beállítása miatt a múzeum átadása jobboldali demonstrációvá degradálódott, ahonnan a baloldal tagjai tudatosan tartották távol magukat. (Németh Péter, Népszava, 2002. február 25.) Arról persze senki nem beszélt, hogy így legalább elkerülhették az olyan kínos szituációkat, mint amikor a Batthyány-család leszármazottai kénytelenek voltak emlékeztetni a szocialistákat, hogy gróf Batthyány Gyula festőművésznek a kommunisták előbb kalapáccsal verték ki a fogait az Andrássy út 60.-ban, majd életfogytiglanra ítélték. Ezek után tényleg nem túl elegáns és szerencsés, ha a két utódpárt – az MSZP és az SZDSZ – Batthyány Lajos képével kampányol.
Látva a megnyitás napján méltóságteljesen ünneplő és rendkívül kulturáltan viselkedő – sokak szerint szélsőjobboldali – tömeget, a hazai baloldal is előállt a maga „esztétizáló húsvágó bárdjával”. A posztkommunista-szocialista Kovács László pártelnök szerint hatalomra kerülésük esetén az Andrássy út 60. alatti intézmény az emlékezés és a megbékélés háza lesz. De hogy az exkommunisták miként akarnak a náci és a kommunista gyilkosokra emlékezni, és miért akarnak megbékélni velük – erre mindmáig nem kaptunk elfogadható magyarázatot. De mit gondoljunk például Lengyel Lászlóról, aki szerint a „Terror Házánál vagy március 15-én a Nemzeti Múzeum előtt MIÉP-zászlók lengtek…” (Magyar Hírlap, 2002. március 23.) Vajon Lengyelen kívül látott-e bárki MIÉP-es zászlót a Terror Házának megnyitásakor?
De Florence La Bruyere sajnos a francia L’Express című hetilapot is tudósítja. Orbánt „rendkívüli politikai állatfajtának” titulálja, aki gyakorlatilag csak újraalkotja azokat a módszereket, amelyekkel a 60-as évek kommunistái éltek. Akárkire és akármire hivatkozzon is az idézett tudósító, kétségkívül érdekes interpretációja ez napjaink eseményeinek, mivel a hatvanas években politikai okokból Magyarországon még embereket végeztek ki. Persze a külföldi újságírót is megilleti a szabad véleménynyilvánítás joga… A francia tudósító szerint „Orbán a tűzzel játszik, amikor előveszi a határon túli magyar kisebbségek kérdését”. Igaz, Florence La Bruyere ezúttal nem szólt a „jobboldal esztétizáló húsvágó bárdjáról”. Szólt viszont Hanti Vilmos, a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségének elnöke: „A mai kormány feje szirupos szósszal önti le a társadalom képét.” Fodor Gábor (SZDSZ) szerint a magyar jobboldal Mussolinit és Hitlert választotta. Ezekből a szövegekből érezhetően hiányzik a francia baloldal emelkedettsége, a húsvágó bárd esztétikája…
*
Gyorsan jönnek-mennek a hírek. Eörsi Mátyás szerint a nyugati liberális politikusok nem tőlük informálódnak, mivel „külföldön is hallják Orbánt”. Bizonyos Graham Watson úr a közelmúltban például ízléstelennek minősítette a miniszterelnök által használt „élettér” kifejezést. Mint kiderült, e kifejezést a baloldali politikusok is használják, csak az ő esetükben valamilyen rejtélyes ok miatt nem létezik e szónak német fordítása, ezért nem gondolt soha senki a Lebensraumra. Az Európai Parlament liberális képviselőcsoportjának vezetője egyébként részt vett a Liberális Internacionálé teljes érdektelenségbe fulladt budapesti konferenciáján, ahol Kuncze Gábor a múlt sötét erőitől óvott mindenkit, majd nem sokkal ezután az elhíresült Eörsi és Társai Ügyvédi Iroda vezetőjét, Eörsi Mátyást a szervezet alelnökévé választották. Watson úr egy interjúban elmondta, hogy ő ellenzi a kisebbségek bármilyen, akár előnyös megkülönböztetését is. E kissé meglepő állítás után kifejtette: különösen veszélyesnek tartaná, ha a státustörvény mögött Nagy-Magyarország álma húzódna meg, ha a „magyar állampolgárság valahogy túlszivárogna a határon”. Orbán Viktort felelőtlennek tartja, mert megpróbálja kihasználni az etnikai populizmust. Az sem tetszett neki, hogy a Terror Háza egyenlőségjelet tesz a nácizmus és a kommunizmus közé. (Népszabadság, 2002. március 21.)
A Liberális Internacionálé kongresszusán Magyar Bálint, Kuncze Gábor és Eörsi Mátyás mellett – többek között – részt vett José Riza Castellon és Annemie Neyts is. A főtitkárrá választott Federica Sabbati szerint az elvek a fontosak, nem a nagyság… Ezek szerint a Liberális Internacionálé vezetői nem tartanak igényt a gyengéknek és kicsiknek kijáró pozitív diszkriminációra sem?
*
Horn Gyula újabban mókamesterként is jól teljesít. Nemrégiben ezt mondta: „Ez a kormány egy múló rosszullét…” A Fideszről szólva kijelentette: „Miért foglakozzam azokkal, akik az Istent is lenyúlják?” Később megfenyegette Medgyessyt: „Péter! Velünk fogsz győzni!”
*
Félelemben él az ország. Legalábbis a balliberálisok szerint. Alig várják, hogy véget érjen a négy éve tartó rettegés. Hogy mitől félnek? Úgy általában a jobboldaltól, konkrétabban az APEH-rendőrségtől, a kirekesztéstől és a „demokratikus elvek tevőleges sérelmétől”. Pásztor Magdolnát például harmincöt évnyi munka után „kialázták” a Magyar Rádióból, mivel kis színes riportokat is kellett volna készítenie. Ez szerinte annyira megalázó egy vezető szerkesztő és főmunkatárs számára, hogy inkább kilépett. Elmondása szerint a rádióban most „a félelem és bizalmatlanság paranoiás légköre uralkodik”. (Népszabadság, 2002. február 5.) Pásztor Magdolna egyébként annak a VIP-listás Mester Ákosnak a felesége, aki a 168 Óra főszerkesztőjeként elkötelezett híve a baloldali erőknek, lelkes támogatója Lendvai Ildikónak és társainak. Ők találták ki, hogy félelmüket kompenzálandó a szocialista nők hordjanak sárga sálat. Az ötlet bevált: az MSZP kongresszusán Medgyessy Pétertől Horn Gyulán át Kovács Lászlóig mindenki sárga sálban csápolt és tapsolt. Karmester: Ron Werber. Mint utólag kiderült, ez mégsem volt annyira jó ötlet, mivel a budai Vár területén egykoron a prostituáltak hordtak megkülönböztetésül sárga sálat…
A rendről egy-két szocialistának a fasizmus jut eszébe, de a baloldali liberalizmusnak is van egy igen érdekes olvasata: „A tolerancia szép erény, de vannak dolgok, amiket nem vagyunk kötelesek tolerálni. A baseballütő és a biciklilánc általában ellenzendő, de bizonyos helyzetekben indokolt.” (Fencsik Gábor)
A besaballütőt már bevetették, a bicikliláncról még nem tudunk…

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.