Felébredni a torgyáni kábulatból

2002. 04. 09. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaszodik, és az igazság madara ismét hallatja a hangját – ezzel a jelképes, szép lírai mondattal zárta Orbán Viktor miniszterelnök az általunk – az egykori üldözöttek és leszármazottaik egyre sokasodó mozgalmának képviselőinek küldött – üzenetét, amelyet március 28-án, nagycsütörtökön, a kommunista diktatúrák paraszt áldozatainak emlékére a Karcagon felújíttatott kopjafaavatáson hallhattunk. Nekünk, akik a kommunizmus által meghurcolt milliós nagyságrendű sorstársainkat és azok leszármazottait képviselve – a polgári kormány nevében Varga Mihály pénzügyminiszterrel és más neves közéleti szereplőkkel együtt – idéztük fel e fél évszázad óta a hallgatás homályába burkolt súlyos nemzetpusztítást.
Ennek a „végképp eltörölni” szándékozott múltnak a félelmetes csöndjét törte meg a polgári kormány miniszterelnöke – első ízben ötven év óta –, amikor a gazdatársadalom bizakodását tettekben is megalapozó, ismert kormányintézkedések után ily módon is mellénk állt. „… A meghurcoltatások, megfélemlítések, a családok szétzilálásának története a lelkek mélyén bújt meg, ott őrizték nagyszüleink keserű emléküket. Az új évezreddel másik jövő is kezdődött. Ám biztos jövőt nem építhetünk a feledékenység futóhomokjára. Hiszen ha nem ismernénk a történelmet, tudatlanok, tehát gyengék és védtelenek maradnánk, így ismét elszenvedhetnénk az elődeink elszenvedte fájdalmakat. Ezért a múltból soha, semmit sem szabad végképp eltörölni” – hallottuk az avatóünnepség felejthetetlenül szép, megrendítő szertartásának nyitányaként a mondatokat Karcag város polgármesterének tolmácsolásában.
Nem gondoltuk, nem hihettük akkor és ott, hogy mindez a mostani választások első fordulója után ilyen döbbenetesen aktuális lesz. Nem hihettük, hogy a hazugság nehezékei újra rátelepedhetnek a lelkeinkre, hogy ismételten elnyomják a számunkra oly kedvesen és meghitten éneklő igazság madarának tiszta hangjait. Nem hihettük, de a veszély – hogy ez még most is megtörténhet – még elszántabbá tett bennünket, mert e kopjafaavatással elindított mozgalom olyan robbanásszerű lendülettel terebélyesedik, hogy már most messze túlnő nemcsak a falvak világán, de az ország határain is.
A magyarság döntő többsége a paraszti gyökérből származik, amelynek derékhadát a múlt század harmincas éveiben – a trianoni tragédia ellenére – már polgárosodó kis- és középbirtokos réteg képezte. A „kulákság”, amelynek több mint egymillió családját sújtotta a legkegyetlenebbül a kommunista diktatúra a közismert „padlássöprésektől” a földjeink elvételén, tanyáink lerombolásán át a kitelepítések, a kényszermunkatáborokba hurcolás kegyetlenségéig, az úgynevezett feketevágásokkal együtt járó elkobzásokkal, a kulákszármazás miatti továbbtanulásból való kirekesztésekkel folytatva e meggyalázó meghurcoltatásokat.
E gyökerekből következően nyilvánvaló, hogy ehhez a tiszta forráshoz, ehhez a nemzetmegtartó erőhöz tartozik fél Magyarország polgársága, valamint az üldözések elől a nagyvilágba szétszóródott, elmenekült testvéreink döntő hányada. Mi történt a szétzilált, a volt téeszelnökök, párttitkárok és retyerutyájuk által vagyonából, életlehetőségeiből kifosztott falvak népével, hogy (különösen Északkelet-Magyarországon) szinte tiszta vörössé változott a választások éjszakáján az országrészek térképe?
Határozottan érzem és éreztem – hiszen a test közeli mindennapokban átélem –, hogy tízezrek tévelyegnek, bizonytalankodnak még most is e tájon, akiknek tisztánlátását nemcsak a magukat szirénhangon, álságosan kellető utódpártok, de Torgyán József hazug, hiteltelen, a polgári kormányt gyalázó csúsztatásai is nehezítették és nehezítik. Ma már látható és tudható, hogy a tettek mezején megbukott Torgyán József, a nagyhangú demagóg dicstelen közszereplésével feláldozta e valóban történelmi párt hitelesnek mondható darabjait is, egyszersmind eltékozolva az FKGP székházát és minden vagyonát.
Éppen ezért meggyőződésem, hogy ez a hamisítatlanul alulról szerveződő mozgalom adja, adhatja kizárólag a keresztény-nemzeti-polgári erőknek azt a hiteles paraszti, falusi politikai bázist, amelyet a történelmi kisgazdapártnak kellett volna megadnia. Vagyis most, a huszonnegyedik órában – a második forduló előtt – minden, a kisgazda tradíciókhoz, értékrendhez, szellemiséghez hű gazdatársunknak fel kell ébrednie a torgyáni kábulatból, amelynek mágikus sugallatára Torgyán a rendszerváltás óta már másodízben e félrevezetett, becsapott tízezrekkel segítette volna elő a baloldali restaurációt. Ne maradjon hát távol a második fordulóban a gazdák közül, a földműves paraszti társadalomból senki, és ha így lesz, akkor elérhető a keresztény-nemzeti-polgári erők győzelme.

A szerző tiszaszentimrei gazdálkodó

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.