Maradandó alkotások és hulladékok

Szarka Ágota
2002. 04. 04. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egész olyan, mint egy szappanopera, nem tudjuk otthagyni, miközben alig várjuk, hogy vége legyen, és csak dohogunk magunkban – sokunk számára ezt jelenti a „kampány”. Különösen most, a finisben. Az ellenzék már hónapokkal ezelőtt rákezdett, Medgyessy rohamcsapata itt, a szabadmadaras roadshow ott, keresztül-kasul az országban, csak győzzük kapkodni a fejünket. A gyanútlan választópolgáron kipróbáltak minden ördögi praktikát, a buta óriásplakátoktól kezdve a hipnózison át – hogy az ellenzék nem folytat negatív kampányt – egészen az egyszerű vásári bűvésztrükkig – miszerint az igazat mondja.
Mert ugyan mit gondolhattunk arról, hogy az exkommunista miniszterelnök-jelölt gyanús címlistáról postázott leveleiben hirtelen honfitársaimnak kezdte szólítani a boldogult koalíciós időkben csak lakosságként emlegetett magyar polgárokat?
Visszatekintve az egyik első, a szociálliberális ellenzék hisztériáját kiváltó aktus az volt, hogy a magyar Szent Koronát a millenniumi év kezdetén a nemzeti múzeumbeli száműzetéséből átvitték a Parlamentbe. Nem váltak be az ellenzéki reménységek – nem került veszélybe a respublika, annak ellenére sem, hogy a Pa-Dö-Dő akkor még nem koncertezett Bródyval és Somlóval a polgári demokrácia fennmaradásáért. Viszont a Kossuth tér azon az újévi estén megtelt a korona érkezését várókkal, s voltak jó néhányan, akik Demszky főpolgármester hétköznapi szabványsötétségében is végigkísérték útján. A Szent Korona a millennium lezárásának alkalmából tavaly, nagyboldogasszony napján, augusztus tizenötödikén elment Esztergomba, ahol Paskai Lászó bíboros megismételte Szent István országfelajánlását a magyarok nagyasszonyának. Különös módon több tízezres zarándoksereg várta érkezését, a tikkasztó nyári kánikula, a költségeket firtató és a ravasz szakmai agitáció, hangulatkeltés ellenére is. S ha a szemtanúk beszámolóinak hihetünk, hazaútján végig, a Duna-parti sétányok, nyaralók, kisvendéglők megteltek ünneplő, a koronahordozó hajót köszöntő emberekkel, akik számára valamiért fontos volt – még ha sokaknak öntudatlanul is – a Szent Korona látogatása. Persze ez egy „oltári giccs” volt – idéződik eszünkbe egyes avatott esztéták hangja –, nem beszélve arról, hogy a „muzeális tárgy” rázkódásnak volt kitéve… A nagy fanyalgás közepette hideg zuhanyként érhette a felismerés az ellenérdekelt feleket: ami szerintük régen nincs, mégis van. Le kellett vonni a tanulságokat. Vélhetően innen eredeztethető a honfitársaim megszólítás is. Csakhogy ez kevés, úgy tűnik, nem sikerült a mutatvány.
– Nem tudom, miről van szó, de ellenzem – mondja a békebeli anekdota ellenzéki párti képviselője, amikor az Országházban a szavazás miatt felriasztják bóbiskolásából. Ez az ellenzéki hozzáállás – amit számtalanszor tapasztalhattunk a négy év alatt – sok sebet okozott, hogy csak a legfontosabbat soroljuk: kezdve státustörvénnyel és végezve a Benes-dekrétumok ügyével. S ha most végigtekintünk az idegőrlő kampányprodukciókon, a kép még sötétebb. A szabadmadarakat egyszer majd tanítani lehet az iskolákban, hogyan ne kampányoljunk címszó alatt. Pozitív üzenetük csupán az adócsökkentésről szól – ez választási közhely –, ráadásul meglehetősen primitív humorral megjelenítve a gatyaletolós plakátjukon. A többi propagandaalkotás az ellenfél gyalázásában, a választópolgár stresszelésében merül ki. De ez csak az első pilanatban tűnik öngyilkos praxisnak. Én gyantáztam, de a fiam hegedül – tartja a mondás. Ez történik most is, csak fordított szereposztásban: az SZDSZ gyantázik az MSZP-nek „csináljunk hangulatot” alapon. S hogy mihez, kikhez?
„Ezeket is átvágtam” – olvasható az SZDSZ honlapján az Esztergomot Párkánnyal összekötő, a második világháborúban lerombolt, s most újjáépített híd avatását ábrázoló kampányképen, ahol Mikulas Dzurinda szlovák miniszterelnök és Günther Verheugen EU-nagykövet társaságában Orbán Viktor átvágja a szalagot. Erre a napra több mint fél évszázadot vártunk. Az SZDSZ viccelődik, a Mária Valéria híd viszont áll, s még jó néhány generációnak biztosítja a könnyebb átjárást a Kárpát-medencében. A kampánynak meg ma éjfélkor vége.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.