Ördög a falon

Bencsik Gábor
2002. 04. 15. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Angyali türelemmel legyen megáldva az az ember, aki a múlt helyett a jövőbe szeretné szavazni Magyarországot. Hiszen a káefté-Magyarország pártemberei a rendelkezésükre álló médiát felhasználva a végsőkig próbára teszik a béketűrését. Angyali türelemmel kell tűrnie, hogy a kereskedelmi televízió híradója letüntetésezze a csodálatos délutánt, lehatvan-nyolcvanezrezze a Kossuth téren összegyűlt tömeget, hogy a sok százezer jó arcú, jókedvű ember között megkeresse azt az egyetlen MIÉP-est, aki náci mintájú katonaruhájában lobogtatja a maga zászlóját, és aztán hosszan mutogassa ezt az eszelőst, azt a látszatot keltve, hogy a Kossuth téri demonstráció az ilyenek masírozása volt. Angyali türelemmel kell tűrnie, hogy a média négyötöde tízszeresen felerősítve süvöltse a zempléni kriptoszocialista ostobaságait az ország megosztottságáról, és a demokráciáról való papolását annak az embernek, aki élete nagyobbik részében a legcsekélyebb lelkiismeret-furdalás nékül, magas poszton, magas fizetéssel szolgálta a szovjet tankok által meghonosított és fenntartott egypártrendszert.
Angyali türelemmel kell megáldva lennie mindenkinek, aki Magyarország jövőjére szeretne szavazni. Mert az ellenfélnek már csak egy eszköze maradt: ebből a türelméből kibillenteni a jobbik Magyarországot. Nincsenek már hatékony érveik, csak ez az egy: félni kell a Fidesztől, félni kell attól, amit Orbán Viktor kormánya hozhat magával.
Ezért szakadatlanul erről a félelemről beszélnek. Senkit se tévesszen meg, hogy azt ismételgetik: emberek, győzzék le a félelmüket. Nem kell lélekbúvárnak lenni ahhoz, hogy az ember fölismerje: a múlt frontharcosai az ördögöt festik a falra, abban reménykedve, hogy majd lejön onnan, és megszerzi nekik Magyarországot.
Hónapok óta zajlik az ördög falra festése, hónapok óta riogatják az embereket azzal, hogy ha a Fidesz– MDF nyer, itt elszabadulnak az indulatok. Mert azt akarják, hogy az emberekben félelem keljen. Aki nem hiszi, gondoljon csak bele, milyen hatása volna annak, ha egy repülőgépen a stewardess tízpercenként így szólna az utazóközönséghez: ne féljenek, nem fog lezuhanni a repülőgép. Nemsokára annak is görcsben volna a gyomra, akinek eszébe sem jutott, hogy bármi baj eshet. Ezért van annyi pofázás a gyűlöletbeszédről, ezért vadásszák a nemzeti oldal embereinek szavai közül azokat, amelyeket – akár félremagyarázva, meghamisítva – az ellentétek szítására lehet felhasználni. Visong az egész balliberális értelmiségi holdudvar, hogy, jaj, istenem, atrocitások lesznek, jaj, megosztják a társadalmat, jaj, fenekestül felfordítják a nyugalmat. Falra festik az ördögöt, hátha lelép onnan, és nekik szolgál. Hátha valóban lesznek atrocitások, hátha megoszlik a társadalom, hátha felfordul a nyugalom. Mert az nekik hasznukra lesz.
Hiszen hasznukra volt már eddig is, mert ezzel nyerték meg az első fordulót. Sokan próbálták megfejteni a talányt, hogy miért tévedett az összes közvélemény-kutató, miért volt kiugróan magas azok aránya, akik nem mondták meg, hogy a szocialistákra szavaznak. Kovács úr, aki életének nagyobbik felét Kovács elvtársként töltötte, persze kész volt a válasszal: az emberek féltek megvallani a rokonszenvüket. Egy fenét! Ez semmi más, mint megint az ördög falra festése. Megmondom, miért nem mondták meg az emberek, hogy az MSZP-re szavaznak. Mert szégyellték. Mert érezték, hogy ez már a múlt, hogy ezen túl kellene végre lépni (ha másért nem, legalább azért, hogy helyet adjon végre egy friss szellemű szociáldemokrata pártnak), de gondolataik között megtelepedett az aggodalom, hogy hátha a Fidesszel tényleg a konfliktusok kora jön el. Több százezer ember megalkudott a falról lelépő ördöggel, és a maga, a családja nyugalma kedvéért megtagadta a jobbik énjét, megtagadta azt a politikai erőt, amelyben pedig hinni szeretett volna. Hát lehet ezt bevallani?
Az első forduló után, a bódulatból felocsúdva emberek százezrei kérdezték egymástól: mit tehetek, miben segíthetek, hogy az országom a jövő útjára lépjen? Megmondom, mit tehetünk: ne engedjük tovább, hogy az ördög lelépjen a falról. Mondjuk el minden barátunknak, hogy a riogatásokból semmi sem igaz, hogy a tolvaj kiált rablót, hogy az beszél a félelem ellen, aki félelmet akar kelteni. És mondjuk el, hogy most nem két párt között, hanem az emelkedő nemzet vagy a káeftéország között kell választani, és a döntésben a félelem ördögének nem lehet semmi szerepe.
De senki ne legyen indulatos, senkit ne ragadjon el a harag. Angyali türelemmel legyen megáldva, aki most tenni akar Magyarország jövőjéért. Türelemmel, hittel és meggyőződéssel. És akkor a pokol kapui sem vesznek rajtunk erőt.

A szerző újságíró, 1989 és 1997 között a Magyar Újságírók Országos Szövetsége főtitkára

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.