Liberális olvasztótégely

Kaszás Péter
2003. 12. 01. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy a Magyar Nemzet november 19-i számában Fogynak a magyarok Szlovákiában címmel olvasható volt, a 2001-es népszámlálási adatok szerint a múlt század kilencvenes éveiben 47 ezerrel csökkent a felvidéki magyarság lélekszáma. Mivel ez a népességfogyás 14 település esetében a jelenlegi szlovák jogszabályok értelmében a magyar nyelv hivatalos használatának elvesztését is jelenti, a Magyar Koalíció Pártja – egyes törvények módosítása által – az eddigi húszról tíz százalékra igyekszik csökkenteni az anyanyelv hivatalos használatához szükséges szlovákiai küszöböt. Ami azonban az egész ügyben a legaggasztóbb, hogy miközben a demográfusok csupán néhány száz fős csökkenést jósoltak a felvidéki magyarságnak, a népességfogyás mértéke egészen drámai.
Jóllehet az egész világot felőrlő globalizáció és neoliberális ideológia térhódításának egyik következménye szinte mindenhol egy negatív demográfiai hullám, a szlovákiai magyarság körében nem egyszerű népességfogyás történik. S míg Erdély esetében a mai napig is jelentékeny elvándorlással kell számolni, a Felvidéken még csak ilyesmiről sincs szó. Ami felvidéki magyar nemzetünk kétségbeejtő apadását okozza, az – bár fáj kimondani, de – nem más, mint a beolvadás.
Miközben a szlovákok az előző nyolcvan évben Európában egyedülálló népességgyarapodást produkáltak – számuk az 1920-as 1,8 millióról mára két és félszeresére, 4,6 millióra duzzadt –, a magát hetven éven át kőkeményen tartó felvidéki magyarság lélekszáma (a 2001-es népszámlálási adatok szerint jelenleg 520 ezer) a rendszerváltozás óta fokozatosan csökken. Márpedig ez a szlovák politika számára igazi diadal.
A beolvadás azonban nem egyik napról a másikra történik, hanem hosszú-hosszú folyamat eredménye, amelyet számos, nemegyszer egészen bagatellnek tűnő tényező – akár egy szlovák szomszéd rossz ízű megjegyzése – is befolyásol. A legtöbb esetben az első lépés a kulturális identitás, a kulturális kötődések fokozatos feladása. Aztán a szülők egyszer csak mérlegelni kezdik, érdemes-e egyáltalán magyar tannyelvű iskolába adni gyermeküket. Aki a nem mellett dönt, azt egyhamar meglepetés éri. Hiszen a gyermek nyelvismerete egyre döcögősebbé válik, a magyart egyre inkább tarkítják a szlovák kifejezések, míg egy napon – a sok-sok szlovák történelemóra után – úgy érzi: magyarként nincs is mire büszkének lenni. Egyre jobban kezdi érezni magát a szlovákok közt, s egyre valószínűbbnek tűnik, hogy egy szép napon majd éppen szlovák házastársat választ. Ekkor már az sem fogja érdekelni, hogy gyermekeihez valaha egyetlen magyar szót is szóljon.
Akinek a felvázolt kép eltúlzottnak tűnik, üsse fel a pozsonyi telefonkönyvet, és találomra tárcsázzon egy magyar vezetéknév után álló számot, aztán köszönjön magyarul. A csalódás – a 2001-es népszámlálás adatainak tükrében – húsz az egyhez arányban garantált. Van azonban egy tényező, amely ezt a hosszadalmas folyamatot, ha látszólag nem is közvetlenül, ám jelentékenyen befolyásolja. Ez pedig a média. Néhány hete, amikor a UPC szlovákiai vezetősége úgy döntött, hogy eltávolítja programcsomagjából a magyar közszolgálati adókat, sokakban fogalmazódott meg a kérdés: vajon a választék ilyen irányú szűkülése, pontosabban a tömény liberális ideológia és az identitását egyre inkább elvesztő felvidéki magyarság napi találkozásának kizárólagossá tétele milyen irányba fogja formálni a felvidékiek világszemléletét?
Szlovákiában azonban nem csak az elektronikus médiumokkal van baj. Az egyetlen szlovákiai magyar nyelvű napilap – a felvidékiek egyetlen helyi tájékozódási pontja – sem objektivitásáról híres. Az Új Szó (támogatja: Illyés Közalapítvány) a Magyar Nemzetet kivéve rendszeresen közli a Magyar Hírlap és a Népszabadság szerzőinek publikációit (egy gyors névsor: Dunai Péter, Avar János, E. Fehér Pál, Gömöri Endre, Réti Ervin, Aczél Endre, Peredi Ágnes stb.). A lap leggyakoribb hírforrásai közé – az MTI mellett – pedig a www.nol.hu. (Népszabadság) és a www.origo.hu internetes oldalak tartoznak. Ilyen légkörben talán nem is csoda, hogy október 23-i forradalmunkat az Új Szó hasábjain Szále László, a Magyar Hírlap rovatvezetője ünnepelhette, se az, hogy a trianoni tragédiához a lap június 4-i számában nem kisebb személyiség, mint Mécs Imre SZDSZ-es képviselő fűzhetett kommentárt. (Emlékezetes, Mécs pártja volt az egyetlen, amely a néhai státustörvényt, akárcsak a Duna TV-t, születésétől fogva ellenezte.)
Az egyetlen magyar nyelvű napilap mint stratégiai állás azonban a másik oldalról is meg van erősítve: hiszen Molnár Norbert, az Új Szó fiatal, ultraliberális kommentátora a Magyar Hírlap, míg Szilvássy József, az Új Szó főszerkesztője a Népszabadság pozsonyi tudósítója. Az Új Szóból végtelenségig lehetne idézni az elfogultabbnál elfogultabb írásokat, amelyek – a magyar kormánypártok lelkes támogatása mellett – folyamatos elbizonytalanító, elbátortalanító üzenetükkel bizonyára nagy szerepet játszottak abban is, hogy míg a 160-180 ezres kárpátaljai magyarság körében 90 ezernél is több magyarigazolványt osztottak ki, addig az 520 ezer felvidéki alig 65 ezer okmányt igényelt. Az pedig, hogy a nap mint nap kommunikált liberális hangvételű cikkek milyen irányba mozdítják a demográfiai mutatókat, nem is lehet kérdéses. A hagyományok iránti kötődések fellazítása, a kulturális-szellemi gyökértelenítés szépen lassan az identitás fokozatos elvesztéséhez, majd a beolvadáshoz vezet. „Ahogy a rabszolgaságot eltörölték, az alkoholtilalmat feloldották, a papi házasságokat megengedték vagy meg fogják engedni, az abortuszt lazábban kezelik, valószínűleg a light drogokat is leveszik a kokólistáról… aki elszív egy marihuánás cigarettát, még nem bűnöző”, írta április 25-én a „szlovákiai magyarok lapja”. Hogy a máig nem kellő figyelemmel kísért határon túli médiumoknak valójában mekkora súlyuk is van, azt mi sem jelzi jobban, mint Medgyessy (és talán Ron Werber) ötlete az erdélyi televízió alapításáról. E gondolat – felidézve a Duna TV létrejötte körüli hisztériát –, úgy tűnik, ezúttal a kisebbik kormánypártot sem hozza ki sodrából. Míg azonban a nagy hirtelen előbukkant képmutató pluralizmus és talán nem teljesen elhanyagolhatóan Markó egyre kétségesebbnek tűnő választási győzelme érdekében a kormány ilyen komoly lépésre látszik elszánni magát, Szlovákia esetében még csak hasonlót se várjunk. Hiszen az Új Szó és a UPC-nek hála, a Felvidéken fogható magyar kereskedelmi csatornák Medgyessyék számára tökéletesen megfelelően működnek.

A szerző egyetemi hallgató, közíró

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.