Medgyessyék dicstelen 133 napja

Kiszelly Zoltán
2003. 11. 25. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A két néppárt versenyében a Fidesz csaknem négy hónapja vette át a vezetést. Ez a 133 nap a polgárok politikától való általános elfordulása mellett elsősorban a szocialistákat támogatók számának csökkenését hozta. Ha őszinték akarunk lenni, úgy azt is látni kell, hogy ezt a folyamatot kevéssé a polgári ellenzék világos alternatívája, semmint a kormányzó szocialista-balliberális koalíció ügyei táplálják. Ügyek mindig is voltak. 2003 kora őszén azonban érdemi változás következett be a politikai napirendre kerülő ügyek lakossági fogadtatásában. Ameddig a D–209 jelenség, vagy az országgyűlési választások tisztasága körüli (javarészt erkölcsi) dilemmák a szavazóközönség semleges és baloldali részét nem igazán érintették meg, addig az idei nyár ügyei már alkalmasok voltak arra, hogy átlépjék a polgári oldallal egyébként nem feltétlenül szimpatizáló szavazók ingerküszöbét. Ennek okaira több szempontból is érdemes odafigyelni.
A baloldali kormány gazdaságpolitikai mozgásterét két olyan tényező szűkíti, amely a hivatalban lévők döntésének következménye. Az első tényező a kétszer száz napos osztogatás után kiürült kincstár, illetve megnövekedett közalkalmazotti bérköltség. Második a közös európai valuta bevezetéséhez szükséges szigorú előírások teljesítésének vállalása. A költségvetés igen feszült helyzetbe került. Miután a koalíciós partner adócsökkentési ígéretének teljesítése miatt a jövedelemadó emelése nem volt járható, ezért más megoldást kellett keresni. Első megoldásként az egyes kiadások elhalasztásából adódó megtakarítás merült fel. Legnagyobb tételként a nyugdíjasok új, 53. heti juttatásának kifizetését próbálták meg az idei évről a következőre halasztani. Miután ez egy, a szocialisták számára kiemelten fontos szavazócsoport érdekeit sértette volna, ennek lehetőségét gyorsan elvetették. A szocialista párt utolsó bevethető tartalékaként működő Werber-jugend újabb szórólapozása talán pont ezt akarja elfeledtetni a nyugdíjasokkal. Az egyébként jogos kifizetések elodázásának ötletétől a szocialisták nem búcsúztak el (csupán a nyugdíjasokat rémisztgető pénzügyi szóvivőtől), és immáron egy kisebb érdekérvényesítő képességgel bíró társadalmi csoporton akarnak takarékoskodni. Jövőre a közalkalmazottak nem decemberben, hanem csak az újévben, azaz 2005 januárjában kapják meg 13. havi juttatásukat. Az így megtakarított csaknem harmincmilliárd forintot az önkormányzatok támogatására fordítják.
A kormány a nyugdíjasok mellett a politika iránt jelenleg kevéssé érdeklődő, ám véleményével másokat érdemben befolyásolni képes középosztály körében is érezhetően veszített népszerűségéből. A késő kádári modellekben gondolkodók világát több megrázkódtatás éri. Az állami alkalmazásban álló középkorúak munkahelyeit a létszámleépítés tizedeli, míg egyetemre járó huszonéves gyermekeik társadalmi felemelkedése elé a túlzsúfolt egyetemek romló színvonala, piaci áruvá váló kollégiumok, romló elhelyezkedési esélyek gördítenek mind nagyobb akadályt. Az otthonteremtés lehetőségét eddig meg nem ragadók csak jobb időkben reménykedhetnek.
A kormányzó szocialisták támogatáscsökkenésének egyik oka ezek szerint a nagyszámú és aktív szavazói csoportok érdekeinek megsértése. Mindez azonban még nem ad kellő magyarázatot a több mint négy hónapja tartó folyamatra.
Egyre kevesebb a jó hír. Egyre kevesebb dologra lehetünk büszkék. Korábban Magyarország a volt szocialista országok között eminens tanulónak számított. Napjainkban új autógyárat Északnyugat-Magyarország helyett a Felvidéken építenek. A nagyvárosok versenyében a Duna gyöngye, hazánk szíve, Budapest már csak a futottak még kategóriában kullog. Az a bizonyos pohár már régen nem félig telt, hanem újfent félig üres. Ezek a hírek sokakat fordítanak el a politikától.
Akik a mostani kormány mellett próbálnának érvelni, politikai témájú beszélgetésekben egyre többször érezhetnek keserű szájízt. Úgy tűnik, hogy a baloldali kormány sorra tesz olyan lépéseket, mint amilyenekkel annak idején a polgári kormányt vádolta. A korábbi vélt erkölcsi fölényt intézményesíteni hivatott európai Magyar Köztársaság már az ünnepi beszédekből is kezd kikopni. A szavak és a tettek között óriási szakadék tátong.
A tettek között számos veszélyes lépést is láthatunk. A politikatudomány nyelvezetében a specifikus és a diffúz legitimáció összemosásának nevezzük azt, amikor egy aktuális rezsim a demokrácia egyedüli letéteményesének állítja be magát. Amikor Medgyessyék a köztársasági eszméről beszélnek, és ezzel hazánk jelenlegi államformáját, a köztársaságot saját regnálásukkal azonosítják, a lehető legrosszabb szolgálatot teszik vélt igazuknak. Azt a hitet oszlatják ugyanis szét, hogy a politika befolyása idővel kiszorítható a nem politikai természetű társadalmi alrendszerekből. Azzal, hogy a számukra nem kívánatos szakmai tisztségviselőket nem mandátumuk lejártakor, hanem igény szerint, akár bevett intézmények átszabásával távolítják el tisztségükből, kiváltja az európai és nemzetközi társszervezetek jogos kritikáját.
A rendszerváltozás után eddig még minden kormány saját hatalmának kiterjesztésén és a tőle független intézmények befolyásának csökkentésén munkálkodott. Ezt programjuk hatékonyabb végrehajtása miatt tették. Így tett a polgári kormány is. Az akkori ellenzék ezt egész pályás letámadásnak nevezte, és azt a látszatot keltette, hogy hatalomra kerülve ő szakít ezzel az egyébként általános gyakorlattal. A kormányra került baloldal most saját programja végrehajtásának érdekében csökkentené a tőle független intézmények befolyását, ami azokban okoz csalódást, akik a politika befolyásának visszaszorításában reménykedtek. Mindez csalódást, kiábrándulást és a politikától való elfordulást eredményez. Ameddig a polgári erők az elmúlt négy évben egy sokak számára vonzó modell megvalósításába kezdtek, addig a baloldal továbbra sem tud koherens jövőképet felmutatni.
A tavalyi választásokat övező megosztottságot enyhíteni hivatott nemzeti közép gondolata helyett Tony Blair Angliájából ismerős folyamatok köszönnek vissza. Blair ugyanis – Medgyessyhez hasonlóan – a hagyományos munkáspárti szavazók mellett a középosztály támogatását megszerezve került kormányra. Ezt a célt szolgálta a nemzeti közép Magyarországon. Amikor a globalizációs folyamatok, illetve a középosztályt sújtó kormánypolitika következményeként a korábbi középosztály kezd lecsúszni, ismét elő lehet venni a középosztály erősítését célzó ígéreteket. Persze csak a következő választások előtt. Addig még sok megpróbáltatás vár a társadalomra. Az egyik legnagyobb sorscsapás a privatizáció. Pont a fent idézett Anglia példája mutatja, hogy hová süllyedhet egy ország nagyvárosi tömegközlekedése vagy egészségügyi ellátórendszere, ha kiszolgáltatják azt a haszonelvű tőkének. Angliában ugyanis a nagyvárosi tömegközlekedést privatizálták, azt gondolva, hogy az ott is elmaradt milliárdos beruházásokat az adófizetők helyett majd a magánbefektetők fogják elvégezni. A befektetők azonban csupán a biztos megtérülést hozó szakaszokat részesítették előnyben, figyelmük ezekre korlátozódott. A többi szakasz felújítása és modernizálása elmaradt, amit a menetrendszerűen bekövetkező balesetek ékesen bizonyítanak.
Most valami hasonló vár ránk a magyar egészségügyben. A haszonelvű tőke megjelenése azt fogja eredményezni, hogy a fiatalok, egészségesek és jómódúak biztosítói, rendelői és kórházai (a gyorsabb megtérülés reményében) jobb szolgáltatást fognak nyújtani, míg az idősek, betegek és szegények biztosítói, rendelői és kórházai a ma is ismert színvonalon dolgoznak tovább.
A baloldali kormány az államadósság gyarapítása mellett a következő időszakban a megmaradt állami vagyon privatizációja révén igyekszik olyan helyzetet teremteni, amely erősen korlátozza a következő kormány gazdasági mozgásterét. A kilencvenes évek elejétől zajló privatizációs folyamatok szociológiájáról tudjuk, hogy a külföldieknek eladott vállalatok élén a korábbi, késő kádári elithez köthető menedzserek maradtak. A külföldiek addig hagyják őket a helyükön, ameddig azok képesek nyereséget termelni. Erre pont a korábban kiépített kapcsolatrendszerük miatt képesek. Ha most olyan aranytojást tojó tyúkokat, mint a tankönyvkiadót vagy a Szerencsejáték Rt.-t is eladják, úgy vélhetően azok mostani vezetői is a helyükön maradhatnak. Az országot viszont veszteség éri, hiszen kiszámítható és biztos bevételektől esik el.
A fentiekhez hasonló fontos kérdésekről keveset hallhatunk. Annál többet viszont a kávéházi Konrádokat foglalkoztató, látszólag fontos ügyekről. Ezen ügyeknek van egy közös pontja. Kiválóan alkalmasak a megoszt-egyesít ellentétpár újabbnál újabb formában való alkalmazására. A diszkrimináció és kirekesztés tárgyalására szakosodott tollforgatók végkövetkeztetése szinte mindig egy és ugyanaz: a jobboldal legnagyobb ereje határolódjon el a valójában elszigetelt és társadalmi bázis nélküli jelenségektől. Érzékenységük a baloldal hasonló jelenségei esetén már nem ennyire kifinomult, de ez talán pont a dolog lényegéből fakad. Rájuk csak a jobboldal és a szélsőjobb jelenségek öszszemosására van szükség. S miután máshoz nem is nagyon értenek, szinte hálásak minden egyes szélsőséges megnyilvánulásért. Így talál egymásra a két szélsőség, és talán a közbeszéd ilyen alakulása fordítja el a polgárokat a politika egészétől.

A szerző politológus

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.