Régi és új ködösítések külügyekben

–
2003. 12. 09. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Varga-Balázs Péter Irakban bekövetkezett tragikus, vétlen halála, annak késedelmes bejelentése és tisztázatlan körülményei, valamint a Kovács László vezette Külügyminisztérium ellentmondásos közleményei miatt nem lehet csodálkozni azon, hogy a közvélemény párhuzamot vél felfedezni a letűnt kommunista időszak bűnös jelenségeivel: a dél-koreai utasszállító repülőgép lelövésével és a csernobili nukleáris erőmű katasztrófájával. Az akkori szovjet hatalom és vele együtt az egykori magyar diplomácia – beleértve Kovács László MSZMP KB külügyi osztályvezető-helyettes, illetve külügyminiszter-helyettes meghatározó személyét is – súlyos dilemmába került 1983 szeptemberének első napjaiban és heteiben. Az elsejére virradóan bekövetkezett tragédiáról a vezető pártlap belső oldalán Repülőgép-incidens címmel apró cikkben számolt be: az ismeretlen repülő szovjet vadászgépek jelzéseire és figyelmeztetései ellenére a Japán-tenger felé folytatta útját. A következő napok újságcikkei – ugyancsak nem főhelyen – továbbra is egyre csak arról szóltak, hogy nyomjelző lövedékkel figyelmeztető lövéseket adtak le az ismeretlen gép haladási irányába, amely a Japán-tenger felé folytatta útját. De már az a fordulat is megjelent, hogy a Szovjetunió vezetői sajnálatukat fejezik ki az emberéletben esett kár miatt. A repülőgépen utazók létszámáról (240 utas és 29 főnyi személyzet) 4-én csak az ENSZ BT-ülése kapcsán értesülhettünk. A TASZSZ közleményében, s így a magyarországi újságokban továbbra sincs szó lelövésről, csak két nap múlva „a polgári repülés szabályait durván megsértő repülőgép” elpusztulásáról (így!) 8-10 ezer méter magasságban, továbbá „a nemzetközi szabályoknak megfelelően” a gép mozgásának irányába leadott figyelmeztető lövésekről. A dél-koreai gép nem engedelmeskedett, ezért a szovjet elfogó vadász teljesítette „a továbbrepülés megakadályozására” vonatkozó parancsot, bár akkor még nem tudták, hogy az polgári repülőgép. Szeptember 10-én már a szovjet állami bizottság sajtóértekezletéről számoltak be: négy sorozatban 120 figyelmeztető lövést adtak le nyomjelző lövedékkel (így!), majd parancsot adtak „a gép útjának megszakítására” levegő-levegő rakétával. Négy nap múlva a dél-koreai gép „repülését megakadályozó” szovjet pilótával készítettek riportot, aki elmondása szerint nem tudta, hogy emberek ültek azon a gépen (!?). A 20-án nyilatkozó légimarsall még mindig nem említi a lelövés tényét, mint ahogyan egészen a rendszerváltozásig nem is voltak hajlandók ezt nyíltan bevallani.
A csernobili szerencsétlenség 1986. április 26-án következett be. A szovjet TASZSZ hírügynökség kétnapos hallgatás után kiadott rövid közleményét három nap múlva a hazai napilapok kisbetűs cím alatt pár sorban ismertették. Az akkori Népszabadságnak az első tíz napon keresztül csakis a belső oldalakon volt szabad írnia, s szinte kizárólag a szovjet hivatalos közleményeket, illetve a lapvéleményeket ismertetve. Hogy az ügy Szovjetuniót sújtó élét elvegyék, hamarosan a nyugati világ atomerőműveiben korábban bekövetkezett szerencsétlenségeket kötötték csokorba. A május elsejei ünnepi felvonulás tévés közvetítésében megszólaltatták Berecz János mindenható MSZMP KB-titkárt, aki „felelőssége teljes tudatában” bizonygatta: országunkat semmi veszély sem fenyegeti. Hasonló értelemben válaszolgatott ugyanő és Kósáné Kovács Magda SZOT-titkár a Petőfi Csarnoknál a dolgozók által feltett kérdésekre. A magyar lapok azután napokon, heteken át a kelet-európai és a hazai radioaktivitás alacsony szintjéről, illetve csökkenéséről írogattak, valamint a nyugati „propagandakampányról” és „hisztériakeltésről”. Bár mellékesen szót kapott a hazai szakember is, elmondva, hogyan kell eljárni a tej- és zöldségfogyasztás vonatkozásában. Ez az ügy is pár hét alatt lecsengett. Feléledésére, az emberi veszteség szörnyű számadataira ugyancsak a rendszerváltozás után derült fény.
Farkas Zsolt, Budapest

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.