A Sas-kabaré sztárja: Kolompár Orbán

Szarka Ágota
2004. 05. 12. 19:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kádár-epigon, a gyerekkori verésektől frusztrált törpe Napóleon, populista, demagóg, tolvaj, de főként rasszista, fasiszta, aki a szélsőjobbnak üzen azzal, hogy direkt „elásítja” magát Kacav izraeli elnök budapesti beszéde alatt, és akitől a demokráciát meg kell védeni – ez mind-mind Orbán Viktor a hazai balliberális sajtó tükrében. De a fentiek csak azt a démonizáló szitokhalmazt fedik le többé-kevésbé, amit a médiamunkások le mertek írni. A választásokat megelőző hónapokban azonban beindult a suttogó propaganda gépezete is, amely talán még a hírhedt, aljasságában mérföldkőnek számító Kende-könyvön is túltett. Egyre többször ütötte meg az ember fülét az Orbán család etnikai gyökereit taglaló zajos monológ a buszon, villamoson, kocsmákban, piacokon. Vidéken és a fővárosban. A jól értesültek azt is tudni vélték, hogy egészen pontosan mikor magyarosított Orsósról Orbánra a bányamilliárdos papa.
Ez volt az a pont, amikor az ember valóban megrémült – de nem az orbáni diktatúrától vagy a román munkavállalók közelgő inváziójától. Hanem attól, hogy igazi vérfarkasok járnak közöttünk, báránybőrbe bújva. Aztán jött a kormányváltás, megalakult a romaügyi államtitkárság meg a semmire se jó esélyegyenlőségi tárca. És a Fidesz-kommandónak titulált APEH-rendőrséget is eltakarították az útból, így hát a Jászai Mari-díjas Sas József – aki tavaly március 15-én megkapta a Magyar Köztársaság Kiváló Művésze díjat is – nyugodtan készült legújabb önálló estjére:
– És azt hallotta, hogy új elnöke van a cigány önkormányzatnak? – indul a Sas-féle párbeszéd a Hacsek és Sajó jelenetben.
– Hallottam. És hogy hívják? – jön a válasz.
– Hát Kolompár Orbánnak.
– Jól hallom? Kolompár? Orbán? Hát mégis igaz a hír! Hát mégis igaz! – csavarja meg a poént Sas József széles vigyorral az arcán, mintegy kikacsintva a közönségre, nyomatékosítva az áthallást. Rossz az, aki rosszra gondol, én nem mondtam semmit – fejezi ki Sas feltartott kezeivel. A publikum tökéletesen veszi az adást: szinte sikongat az örömtől. Február közepe táján Lendvai Ildikó is köztük volt, a szemtanúk szerint igen jól érezte magát, kiváltképp, hogy Sas művész úr az előadás alatt is kitüntette figyelmével. Az előadás jó híre mértékadó körökben szélsebesen terjedhetett: múlt pénteken a nézők seregét gyarapította például Vágó István, aki állandóan a lakosság IQ-ját teszteli, de a liberális városvédő, Ráday Mihály is, és Dettre Gábor, a jobb sorsra érdemes filmrendező – hogy csak a krémjét említsük. Hogy ők mit vettek az adásból, és tapsoltak-e az effajta szellemeskedésnek, nem láttam. Annyi bizonyos, nem álltak fel, legalábbis az én távozásomig. Pedig a Kolompár Orbánozást követően jó példával járt elöl néhány néző: elhagyták a zsöllyét. Igaz, polgári körösök voltak, akik saját szemükkel akartak meggyőződni, hogy igaz-e a hír, a polgári körök pedig a Sas-kabaré univerzumában a pokolban kaptak helyet.
– Csak nincs valami baj? – sietett riadtan az egyik jegyszedő a vörös bársonyfüggönyök közül kivackolódni igyekvő távozók sokadik csoportjához. Nyilván ilyesmire nem nagyon volt példa a Mikroszkóp történetében.
– Nem tetszik az előadás? – kérdezte őszinte csodálkozással. – Bizony, nem – hangzott a válasz.
Az előadáson a művész egyébként temetésének tanulságos vízióját is megosztotta a közönséggel. Az elképzelt ceremónián sajátjaként búcsúztatja egy magyar ruhás gyászvitéz, egy zsidó és egy cigány férfi. A meglehetősen bárgyú jelenetből hamar kiderül: a magyar ruhás náci, aki inzultálja, majd végül képletesen internálja a jellegzetes előítéletek sémái szerint karikírozott zsidó és cigány gyászolót. (A zsidó a groteszkségbe hajlóan esendő, a cigány minden mondat után szívja az orrát.) A náci magyar nincs egyedül, éppen ellenkezőleg, kifejezi a néplelket: a tömeget megtestesítő négy gyászba öltöztetett táncoslány a zsidó és a cigány beszédét vad kerepléssel és sípolással próbálja elnyomni. Ez az ábra.
A felszabadult kacarászásokat hallgatva el kell ismernünk, hogy tényleg nagy a baj: van ok a szorongásra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.