A rászorultsági elv átlátszó demagógiája

Farkas Henrik
2004. 09. 09. 18:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem kedveltem Bokros Lajost. Ahogy kiállt a síkra, mint egy hősszobor, a tömeg fölé magasodva, büszkén mutatva főművére, a tandíjra: látjátok? Sikerült: áttörtem egy lélektani gátat! Bokros Lajos a rászorultság lelkes magyar prófétája volt és maradt. Bár pénzügyminiszterként már régen nem funkcionál, szelleme tovább leng a felhők s a szép jövőnket tervezgető politikusaink feje fölött vagy még inkább fejében.
Naponta halljuk, hogy most jönnek igazán elő a baloldali értékek, főhelyen a rászorultsággal. Különösen hitelesen hangzik, ha dúsgazdag, kiemelkedően magas jövedelmű politikus, gazdasági szakember mondja: mert hát minek kellene az én gyerekemnek ingyen tankönyv, nem vagyok én arra rászorulva.
Mi történhetett? Bankárainkat megtámadta, mint egy modern kór, a szociális érzék? Avagy érvényét vesztette az idősebbek által jól ismert alaptétel: a lét határozza meg a tudatot?
Szó sincs ilyesmiről. A rászorultság elve segítségével a leggazdagabb rétegek a társadalmi terhek egy részét magukról a középrétegekre terelhetik, miközben azt a látszatot keltik, hogy a rászorult, alacsony jövedelmű rétegek érdekeiért készek mindenre, akár a juttatásokról való önfeláldozó lemondásra is. Hiszen olyan világosan, érthetően hangzik: ha nem mindenkinek, hanem csak a rászorultaknak adnak a juttatásokból, akkor nekik nyilvánvalóan több jut. E gondolatmenetben a csalafintaság ott van elrejtve, hogy a juttatásokra fordított összeg nem egy, a csillagokban megírt érték, hanem könnyedén változtatható az adókulcsokkal. Nem véletlen, hogy a rászorultsági elv propagandistái adócsökkentést is ígérnek.
Tehát a juttatásokat és az adót együtt, egyszerre kell vizsgálni. És ha egy juttatást szűkítenek, azaz alanyi jogról áttérnek a rászorultságra, akkor adócsökkentés is adható, ami viszont már kifejezetten a nagyobb jövedelműeknek előnyös.
Az állam újraelosztási mechanizmusának hatásait a következő módon tudjuk befolyásolni. 1. A juttatások – és ezzel együtt szükségszerűen az adóbevételek – mértékével. Ha ezeket növeljük, akkor a szegény rétegek járnak jól, a magasabb jövedelmű rétegek pedig roszszul, így működött a skandináv szocializmus: sok juttatás, magas adó. 2. Az adókulcsokkal. Az adó progresszivitásának növelésével ugyancsak a szegényebb rétegek járnak jól, a magasabb jövedelműek pedig rosszul. 3. Végül, ha az elosztás módját megváltoztatva áttérünk az alanyi jogról a rászorultság elvére, akkor ennek az áttérésnek a terhei a közepes jövedelműeket sújtják, azok járnak rosszul, akiknél a juttatás elmaradását nem kompenzálja az adócsökkentés. A legmagasabb jövedelműek viszont kifejezetten jól járhatnak: náluk az adócsökkentés túlkompenzálhatja a juttatás elmaradását.
Az alanyi jogú juttatásoknak további lényeges előnyei is vannak a rászorultsági elv alkalmazásával szemben.
a) Egyszerűbb, kivitele olcsóbb, nem kell hozzá jövedelem-ellenőrző mechanizmus. b) Erősíti a demokratikus, állampolgári tudatot, a mindenki egyenlő az állam előtt elvet. Ezért társadalmi elfogadtatása is könnyebb. Az adófizető polgár kevesebb averzióval viseltetik az adó iránt, ha közvetlenül látja, hogy az ő gyereke is ugyanúgy megkapja a családi pótlékot, tankönyvet stb., tehát jobban látja, hová megy az adó. c) Kevesebb méltánytalansághoz, igazságtalansághoz, társadalmi feszültséghez vezet. A jövedelemigazolások például – magyarok vagyunk – nem mindig fedik a tényleges helyzetet.
Különösen felháborító igazságtalansághoz vezet a rászorultsági elv alkalmazása a rászorultsági határ közelében. Aki ugyanis kicsivel fölé megy a megállapított határnak, annak, bár eleve pár forinttal több a jövedelme, mint a határt éppen alulról közelítő szomszédjáé, mégis az állam fosztogató-osztogató, más szóval újraelosztó tevékenysége folytán neki a kicsit többől végül is sokkal kevesebb lesz, mint a szomszédjának. Ez aztán a szociális káosz a javából.
Konklúzió: a rászorultsági elv nem az, aminek láttatják. Kósáné Kovács Magda mondását kissé átfogalmazva azt lehetne tanácsolni a baloldalnak: nem elég baloldalinak látszani, annak is kell lenni!

A szerző a fizikai tudomány doktora

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.