Erkölcs, családpolitika, média

Dr. Szabó Endre
2004. 09. 22. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ország lakossága néhány éven belül tízmillió fő alá csökken. Érthetetlen módon a demográfiai katasztrófa előképe a nagypolitika szintjén egyszerűen fel sem merül. Az okokat kutatva a logikusan gondolkodó polgár fejében két magyarázat lehetséges: az egyik, hogy a napi események ad hoc kezelése miatt, a nemtörődömség következtében nem jut e fontos kérdésre megfelelő figyelem. A másik magyarázat az lehet, hogy a demográfiai problémára tudatosan kevés figyelmet szentelnek.
A családtámogatási rendszerek sok pénzt igényelnek, ugyanakkor, ha valaki utánagondol és alaposan utánaszámol, a befektetés idővel közgazdasági szempontból és erkölcsi értelemben egyaránt bőségesen megtérül. A vizsgálatok szerint ugyanis az értékközpontú családokban szocializálódott egyének nagyobb valószínűséggel válnak olyan egészséges szemléletű, devianciáktól mentes, gyermekszerető (vagyis a társadalom számára igen hasznos) egyénekké, akik képesek az élet és az erkölcsi értékek továbbadására. Ez fokozottan igaz a három- vagy többgyermekes családok esetében. Még csupán anyagi szempontokat figyelembe véve is egy nemzet, egy társadalom jövője a gyermekvállalásban, a következő termelő generáció kinevelésében rejlik. Ezt mégsem értik meg sokan. Egyes érdekcsoportok még a családi adókedvezményhez is hozzá akarnak nyúlni, ami egészen biztosan nem fogja kedvezően befolyásolni a születések számát. A családi adókedvezmény fenntartása, továbbfejlesztése, később a családi adózás bevezetése nemzeti szempontból stratégiai kérdésnek tekinthető. Erre a felismerésre azonban a jelenlegi döntéshozók nem biztos, hogy eljutnak, mivel ehhez nemzetben és jövőben kellene gondolkodniuk.
Közismert, hogy a többgyermekes családok viszonylag szerényebb anyagi körülmények között élnek. Az ebből adódó esetleges hátrányokat azonban össze sem lehet vetni azzal a boldogsággal, amit a több gyermekkel megáldott családok melegsége adhat. Igaz persze, hogy a családos keresők közterhei a szingliknél lényegesen nagyobbak, amit a jelenlegi juttatások enyhén szólva nem kompenzálnak. A gyermekszám növekedésével egyre több áfát fizet be a családos életet vállaló honpolgár. És ez igaz mindenre: az élelmiszerre, a ruhára, a tankönyvre stb. Ha egy háztartásban több gyermek van, akkor a normálisnak tekinthető családi élethez nagyobb lakásra is van szükség, sőt ha autóval szeretne utazni a család, akkor három gyermek felett szűknek bizonyul a szokványos, olcsóbb ötszemélyes autó. Ebben az esetben be kell ruházni egy hat-hétszemélyes modellre, ennek ára azonban újonnan négymillió forint felett van, a használt sem sokkal olcsóbb. Így ezt a lehetőséget igen kevesen engedhetik meg maguknak. Legtöbb esetben a különféle (szociális) juttatások sem veszik figyelembe az eltartottak számát és az egy főre eső jövedelmet.
A demográfiai hullámvölgy megszüntetése, legalábbis mérséklése területén lehetne többet is tenni, és ezek közül sok minden nem is kerülne az adófizetők pénzébe. Leginkább talán a közvéleményt kellene családbarátabbá tenni. Például a kereskedelmi tévékkel, rádiókkal a gyermekvédelmi törvényt kellene betartatni. A nézettség mellett számítson már valamit a társadalom érdeke is! Nevezetesen a legnézettebb médiumok társadalomromboló tevékenysége legyen hatékonyabban korlátok közé szabható. Nonszensz, hogy amennyiben a médium üzleti érdeke úgy kívánja, a családot, így a társadalmat romboló mintákat főműsoridőben nyíltan bemutathatják. Valószínűleg nem spontán folyamatokról van szó, hanem jól átgondolt műsorpolitikáról. Tudomásom szerint a frekvenciák elosztásakor pályázatukban valamennyi kereskedelmi televízió vállalta, hogy bizonyos (nem túl nagy) százalékban közszolgálati műsorokat készít. Ez hol jelenik meg? Talán abban, hogy – egy konkrét esetet említve – a Való Világ az EU-t reklámozza? És erre pénzt is kap a kormánytól… A romboló műsorok egy részét elhagyva vonzó, pozitív modelleket, életutakat, családokat is meg lehetne jeleníteni olyan érdekfeszítő módon, hogy a nézettségen se essen csorba. Nemcsak az éjszaka folyamán vetített dokumentumfilmekben lehet ilyet bemutatni, erre alkalmasak lennének például a magazinműsorok is. A neoliberális értékrend sulykolásával ellentétben a lakosság többsége nem homoszexuális, nem drogos, nem deviáns életmódot folytat, békés családot szeretne, és a többség a gyermeknevelésben és a nyugodt családi életben látja boldogságának zálogát. A másság hirdetése helyett ezt a vonalat kellene erősíteni. Az emberek a jóra mindig is fogékonyak, nem igaz, hogy csak a negatív hírnek van hírértéke. A médiák erkölcsi hozzáállásán kellene változtatni.
Kormányzati szinten is – a családbarát adópolitika mellett – bőven lenne még tennivaló. Itt hívnám fel a figyelmet a 2002-es választási ígéretekre, és szorongva várjuk, mit fog művelni ezen a téren a következő kormány. Mindenesetre a hosszú távon kiszámítható otthonteremtési és családtámogatási rendszer megnövelheti a születések számát. Még ha a rendszer nem is volt tökéletes, nem szabadott volna hozzányúlni, legfeljebb apróbb óvatos korrekciókra lett volna szükség. Az adózó polgárokban nem a potenciális csalókat kell látni, hanem a saját, kulturált otthont megteremteni akaró jó szándékú embereket, családokat. Hol van itt az emberek iránti bizalom? Minden rendszerrel megpróbálnak visszaélni, de az is bizonyos, hogy a lehetőségeket becsületesen felhasználók vannak és lesznek túlnyomó többségben.
El kellene azon is merengeni, hogy az ország vezetői milyen példát is mutatnak: a keresztbe történő lenyúlások, az ilyen-olyan föld-, nyaraló- és egyéb vagyonszerzések, a rendkívül jól fizető állásokba történő felfelé buktatások egészen biztosan nem tesznek jót a hatalmon levők a sajtó egy része által is erőltetett imidzsének, és nem jó példát mutatnak az adózó, helyenként a megélhetéssel küszködő honpolgárnak sem. Pedig valószínűleg szakemberek hada szorgalmaskodik azon, hogy a lehető legkedvezőbb képet mutassák fel a most éppen regnáló bankárkormányról. Hol van itt az emberek, a családok tisztelete? Az adóreform-tervezetekben, ahol a családok támogatása helyett azon marakodnak, hogy melyik kormánypárt szavazóbázisát támogassák? Az MSZP-re szavazók nem etethetők a végtelenségig, a kormányzó pártok által vállaltakat legkésőbb 2006-ban számon fogja kérni a társadalom.

A szerző orvos, négygyermekes családapa

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.