Homályos titkok a Népszabadságban

D. Horváth Gábor
2004. 09. 24. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pontosan nyolc éve robbant ki a parlamentben a szocialisták eddigi legnagyobb korrupciós botránya, az olajgate-ügy, amelynek az orosz államadóssággal foglalkozó fejezetei a mai napig nem zárultak le. Így még most is tisztázatlan, hogy a több mint tízmilliárd forint közpénz felszívódásáért, magánzsebekbe tereléséért, ha úgy tetszik, ellopásáért pontosan kiket kell felelősségre vonni.
A párttulajdonban lévő Népszabadságnak az első pillanattól kezdve rendkívül kínos volt ez az ügy. Az elmúlt nyolc év alatt csak akkor mert foglalkozni vele, amikor már megkerülhetetlenné vált a híráramlásban, és a további elhallgatása a lap szakmai presztízsét tette volna kockára. A közpénzek ellopására professzionalizálódott szocialista érdekkörök mibenlétéről és akcióiról az álláspontját tükröző óvatos vezércikket először csupán 1997 vége felé tett közzé a lap, amelyet Tamás Ervin főszerkesztő-helyettes jegyzett, s amelyhez hasonlóan előtte és utána sem vette senki a bátorságot.
Pedig akkor is volt miről írni. Újságnak való feladat lett volna megtudni például épp az államadósságról 2002-ben tárgyaló Medgyessy Péter moszkvai balfogásainak hátterét, vagy azután kutakodni, vajon miért kellett oly sok idő ahhoz, hogy a maradék összeg megérkezzen Magyarországra. De a Népszabadságot az sem érdekelte túlzottan, hogy az adósságdollárokból már évek óta működne a 4-es metró, ha Demszky Gábor főpolgármester az építésben lett volna érdekelt.
A Népszabadság működését látva az ember arra a következtetésre jut, hogy az MSZP pártalapítványa ugyan tulajdonosként kisebbségi a kiadó részvénytársaságban, befolyása azonban óriási az újságra. Nem véletlen, hogy napjaink ügyeletes – ugyancsak az MSZP-t érintő – korrupciós botránya, a brókerügy elkendőzésének érdekében újra kockára teszik szakmai hitelüket. Másként hogyan lehetne értelmezni azt, hogy amikor újabb, kulcsfontosságú részletekről lehetne írni, akkor a Népszabadság címlapján az a legfontosabb, így a legnagyobb felületet elfoglaló hír, hogy Európa madárpopulációjára óriási veszélyt jelent az éjszakai „fényszenynyezés”, mivel sokan közülük nekirepülnek a villanypóznáknak. Az szintén pont e pártbefolyásnak köszönhető, hogy pár nappal később is még mindig nem a lényegről szól a vezércikk a brókerbotrány kapcsán, hanem Aczél Endre zagyva gondolatmenetét próbálják ráerőszakolni az olvasókra a szerkesztők.
Ezek után gondolom, mindenki számára érthető, hogy miért kell igencsak erős fenntartásokkal forgatni a Népszabadságot, még ha olyan ritka ügyekkel is találkozik benne az olvasó, mint az olajgate-sztori. Igaz ez a tegnapi számra is, amikor Orosz államadósság: homályos titkok címmel adott közre egy cikket a címlapján amiatt, mert „évek óta a legteljesebb titok övezi az orosz államadósság ügyét, bár felröppennek hírek, hogy kik és milyen szabálytalanságok útján gazdagodtak meg »lebontásában«.”
A cikk természetesen nem a címben jelzett homályos titkokról szól.
Azt most is tudatosan elzárják az olvasók elől.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.