Válságban van-e a magyar gazdaság?

Lóránt Károly
2004. 09. 07. 18:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gazdaságkutatók és elemzők egyöntetűen úgy vélik: jó iramban, jó szerkezetben, mindinkább az export- és termelő beruházások, semmint a lakossági fogyasztás hatására növekszik a gazdaság, miközben sok egyéb tényező miatt még nem csökken látványosan a fizetési mérleg hiánya – írja a „legnépszerűbb” napilap gazdasági elemzője. Ugyanez a véleménye a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumnak is, amely legutóbbi elemzésében a pozitív irányú változások felgyorsulásáról beszél.
Valójában arról van szó, hogy a hazánkban letelepült multinacionális vállalatok egy részének exporttevékenysége felgyorsult, amit a statisztika ugyan a GDP növekedésének mér, ám ettől a GDP-növekedéstől a hazai állampolgároknak és a büdzsének nem lesz lényegesen több jövedelme, hiszen a teljesítménytöbbletből származó jövedelem szinte teljes egészében a multik tulajdonában marad. A felgyorsult exporttevékenység a hazai tulajdonú vállalatoknak sem jelent különösebb húzóerőt, hiszen e multik tulajdonképpen csak összeszerelő tevékenységet végeztetnek hazánkban, a termékeikhez szükséges alkatrészeket nem a hazai tulajdonú vállalatoktól szerzik be. Emiatt talán célszerűbb lenne a GDP (bruttó hazai termék = az ország határain belül megtermelt jövedelem) helyett a GNI-t (bruttó nemzeti jövedelem = a magyar tulajdonú cégek által előállított jövedelem) mérni. Ez esetben talán a szakszervezetek is mérsékelnék bérköveteléseiket, mert kiderülne, hogy a 4 százalékos GDP-növekedés mögött az ország (és különösen a költségvetés) jóval kisebb növekedése áll.
A fizetési mérleg hatalmas hiánya sem megfejthetetlen talány, elég csak megnézni a mérleg összetevőit és a külkereskedelemi adatokat, hogy világos legyen, a fizetési mérleg egyrészt a hatalmas külkereskedelmi mérleghiány, másrészt pedig a már bejött mintegy (nettó) 50 milliárd eurónyi tőkén fizetett kamat- és egyéb jövedelemnek köszönhető.
A külkereskedelmi mérleg a rendszerváltás kezdete óta romlik, mert privatizáció és liberalizáció címén eladtuk, pontosabban fogalmazva elajándékoztuk a magyar vállalatok hazai és külföldi piacait.
Az új – európai – módszerrel számított fizetési mérleghiány, amely 2003-ban 9,8 százalék volt, nemzetközi összehasonlításban katasztrofális. Javítani sem nagyon lehet rajta, mert a magyar gazdaságpolitika – legalábbis rövid távon – sem a már bejött tőkén keletkezett jövedelmet, sem a magyar vállalatok versenyképességét nem tudja befolyásolni.
Az az igazság, hogy az ország önálló gazdaságpolitikai cselekvőképességének túlnyomó részét elvesztette, ezért is fordulhat elő, hogy a Wall Street Journal beleszólhat abba, ki lesz a magyar pénzügyminiszter.
Az is nyilvánvaló, hogy az ország jelenlegi eladósodottsága, a külföldi tőke nemzetközi összehasonlításban extrém szerepe (nem beszélve a GNI reálnövekedését messze meghaladó kamatlábakról, ami a gyors eladósodás egyik legfőbb összetevője) mellett a fizetési mérleg nagymértékű hiánya sok jóra nem fog vezetni.
Ebben a helyzetben mégis egyet kell érteni a hivatalban lévő politikai és gazdasági vezetőknek az ország gazdasági helyzetét kedvező színben feltüntető, félrevezető megnyilatkozásaival. Mert ha a tényleges helyzetet feltárnák, az ide befektetett mintegy 23 milliárd eurónyi spekulációs tőke pillanatok alatt megmozdulna, és latin-amerikai típusú válságot idézne elő a gazdasági mutatóit tekintve amúgy nagyon is latin-amerikanizálódott országban (a hirtelen tőkekivonás elkerülése érdekében van egyébként szükség a rendkívül magas reálkamatlábakra is).
Problémának csak azt tartom, hogy vezető politikusaink és gazdaságpolitikusaink szemmel láthatóan elhiszik, amit mondanak, vagyis nem- csak tettetik, hogy fogalmuk nincs az ország valóságos gazdasági helyzetéről és annak okairól, de tényleg tudatlanságban szenvednek. Ennek azután olyan (Bokros-csomag-féle) gazdaságpolitikai intézkedések a következményei, amelyek semmiféle hosszú távú pozitív hatást a magyar gazdaságra nem gyakorolnak, talán azon egyetlen üdvös következményen kívül, hogy az őket bevezető kormányok bukásához hozzájárulnak.

A szerző közgazdász

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.