A kutatás-fejlesztés szabotálása

Pálinkás József
2004. 10. 05. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem sok szót veszteget a Gyurcsány-kormány a tudománypolitikára programjában: „A Köztársaság kormánya partnerséget kér és ajánl a Magyar Tudományos Akadémiának. A magyar tudomány színvonala, tudósaink ismertsége és elismertsége hazánk fejlődésének egyik legbiztosabb pontja. A kormány célja, hogy a tudományra fordított állami támogatás fokozatosan közelítsen az Európai Unióban kialakult átlagos szinthez. A tudomány- és technológiapolitika és a gazdaság igényei között szorosabbra vonjuk a kapcsolatot.” A kormányprogram szavain túli tudománypolitikai történések annál beszédesebbek. Bizonyára a fentebb említett partnerség jegyében fogalmaznak úgy a tudományos kutatás és az innováció kormányzati felelősei, hogy céljuk a még meglévő akadémiai kutatóintézetek „kiéheztetése” (magas rangú kormánytisztviselő szóhasználata!), majd privatizációja. Kénytelen vagyok feltételezni, hogy a kiéheztetés feladatának végrehajtása miatt nem fizeti ki az Oktatási Minisztérium a 2004. évi kutatási és fejlesztési támogatásokat. A még meglévő akadémiai kutatóintézetek privatizációját tervezgetők feledni látszanak, hogy a kutatás ezen szektorának milyen jelentős mértékű leépüléséhez vezetett, amikor a 90-es években privatizálták Magyarországon az ipari kutatóintézeteket.
A 2004. évi költségvetésben az Oktatási Minisztérium (OM) fejezetében kutatásra és fejlesztésre mindössze 12,1 milliárd forint szerepelt, szemben a 2002-es 22 milliárd forinttal. Az idei támogatást kiegészíti a korábbi évek maradványaiból rendelkezésre álló 5,6 milliárd forint és a korábbi támogatások visszafizetéséből érkező 1,1 milliárd forint. Az állam tehát 2004-ben a kutatás-fejlesztésre 18,8 milliárd forintot biztosított. A költségvetési forrást bővíti a Nemzeti fejlesztési terv (NFT) kutatás-fejlesztési pályázataira szánt 15 milliárd és az innovációs alapra július végéig beérkezett tízmilliárd forint. A kutatás-fejlesztés összes forrása 2004 harmadik negyedévében 44 milliárd forint, felhasználása a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) feladata.
A Kutatási és Technológiai Innovációs Tanács (KTIT) legutóbbi ülésén az NKTH beszámolt a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap (KTIA) felhasználási adatairól az év első hét hónapjában. A beszámoló szerint a 2003 évi maradványból négymilliárd, az idei összegből 1,7 milliárd, összesen 5,7 milliárd forint, a lehetséges összeg 13 százaléka került felhasználásra. A harmadik negyedévben tehát még csak 69 százalékban fejeződött be a 2003-ról áthúzódó kifizetések teljesítése, és alig két százalékban kezdődött meg az idei támogatások kifizetése. A kifizetések közül legkevesebbet a nemzeti kutatási és fejlesztési programok kapták. A 10,5 milliárd forintos kötelezettségből a július 31-i beszámoló szerint 0,03 százalékot, mindössze 3,2 millió Ft-ot teljesítettek. 2003-ban az OM Kutatási-Fejlesztési Helyettes Államtitkársága a források felhasználását nyolcvan százalékban teljesítette, ami nagy elégedetlenséget váltott ki az érdekeltek körében.
A NFT és az innovációs alap terhére az év első hét hónapja alatt felhasználás nem történt. 2004-ben hét hónap alatt tehát a rendelkezésre álló 44 milliárdból 5,7 milliárdot juttattak a tudománynak.
A Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatalt a törvény szerint a magyar tudomány, fejlesztés és innováció támogatására hozták létre. Vajon miért szabotálja a hivatal a versenypályázati pénzek kifizetését, így a kutatás, fejlesztés és innováció támogatását? Miért akadályozzák a kutatás-fejlesztés működtetése helyett a szűkös források terv szerinti felhasználását? A kormány hirdeti a tudományos kutatási programok kiemelt támogatását, a tudásalapú társadalom építését, az EU által előírt háromszázalékos GDP-arányos kutatás-fejlesztési támogatás megvalósítását, majd legújabban a működő tőke bevonását a kutatás-finanszírozásba. Az NKTH felhasználási adatai ezzel szemben drasztikus forráskivonást mutatnak. Mire készülnek? Mire tartalékolják ezt az óriási összeget? Mi lesz így a magyar tudománnyal?

A szerző akadémikus

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.