Az elénk állított példakép

Az igazi polgári újságírás az állandó értékek letéteményese. Így méltatták méltatói nemrégiben azt a szemlátomást szellemi alkotóereje teljében lévő, nyolcvanéves publicistát, akit a Régi Nemzetesek Társasága nevet viselő egylet hírlapírói életműdíjjal tisztelt meg, mintegy példaképül állítva jövendő korok Magyar Nemzet-es tollforgatói elé is. Mint a Magyar Nemzet volt, jelenlegi és jövendő tollforgatóját, érthetően felcsigázott a díjjal koronázott életmű – különösen, ami az állandó polgári értékek mibenlétét illeti. Az elismerés újdonsült tulajdonosát, potenciális példaképünket úgy hívják: Várkonyi Tibor.

Csontos János
2004. 10. 10. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tanúsíthatom: Várkonyi Tibor írásai garantáltan hálás alapanyagot szolgáltatnak az egyetemi-főiskolai publicisztikaszemináriumoknak. A tüntetően kulturált, de nem túl irodalmias írásmód (amely egyúttal arról is tanúskodik: a szerző korántsem elsöprő közírói tehetség, de példás önértékelési készsége folytán verbális képességeit maximálisan kiaknázza) kiváló alkalmat nyújt a közös elemzésre. Tanárok és hallgatók egyaránt azért választják szívesen boncolgatásra e szövegeket, mert a bennük kígyózó gondolatmenetek – a helyenkénti dezinformációs ravaszkodások ellenére is – világosak, viszonylag csekély energiával visszafejthetők, mögöttes szándékaik az első tétova kísérletre is készségesen feltárulkoznak. Nehéz megmondani, hogy ezek az írások egy letisztult életbölcsesség termékei, egy gazdag hírlapírói pálya őszikéi-e, vagy egyszerűségük és egyenes vonalvezetésük inkább a szájbarágás határáig menő propagandisztikus szándék eredménye.
A kortárs Várkonyi-publicisztikának – megannyi konkrét véleménycikk elemzése nyomán – egyfajta külön esztétikája is felvázolható. Szembetűnő például az a visszatérő szerkesztési fogása, hogy messzi földről – rendszerint a francia belpolitikából – indít, a határokon túli közéletben általában járatlan, felületes ismeretekkel rendelkező olvasót előzékenyen kalauzolva az idegen terepen. Az pedig annyira hálás a beavatási élményért, hogy úgyszólván föl sem tűnik neki: Várkonyi az írás végén (amikor már egyébként is fogytán a rendelkezésére álló lapfelület) finoman átcsúsztatja az européer gondolati konstrukciót a hazai belpolitikai viszonyok közé. A párhuzam helyénvalósága ilyenkor már nem igényel külön bizonyítást; pontosabban – fejtetőre állítva a matematikai logikát – a szerző az addigi (franciás) bizonyításból vonatkoztatja el a (magyaros) tételt. Az meg már csak a sors különös fintora, ha a külpolitikai szakíró belpolitikai ostora valahogy mindig a jobboldalon, pontosabban a jobbközépen csattan. S noha Arsene Lupin óta hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy az úri betörő is csak betörő, e franciás eleganciájú csúsztatási technika más alkalmazott, világnézeti jellegű cselfogásokkal is kínosan egybevág. Például a kereszténydemokrata politikusokat ejnyebejnyézve szembesíteni a krisztusi szeretetelv gyakorlati hiányával, miközben más politikusokra és pártokra (hála a kettős mérce rendszereken átívelő metódusának) ugyanezek a morális feddések definíciószerűen nem alkalmazhatók. Hithű liberális lapban számon kérni amúgy megvetett, sőt nevetségessé tett konzervatív alapértékeket: kétségkívül van ebben némi hamisítatlan Arsene Lupin-i báj. Nagy az Isten emberkertje – legyintenék magam is kollegiális nagyvonalúsággal; de nem tehetem. Várkonyi egyszer briliáns mondatsort szentelt ama frissen bevezetett tétel bizonyításának, hogy bár a hazai szocialisták és liberálisok a Tocsik-ügyben morálisan megsemmisültek, a fideszes fiúk egy ciklussal később „felnőttek” hozzájuk. Nézőpont és vakhit kérdése – ez akár még igaz is lehetne. Csakhogy a konklúzió az volt: „ezek sem különbek”. Ezt kellett bizonyítani. Vagyis a publicista lemondott íratlan feladatáról, a világ jobbításáról, s széles mosollyal az arcán megelégedett a besulykolandó igazsággal: lehet, hogy mi a silányságot képviseljük, de az alternatíva is silány. (A többit meg már mások írják majd hozzá: „S ezen a terepen nekünk nagyobbak a történelmi tapasztalataink, úgyhogy ne is igen kísérletezzetek mással az urnáknál…”)
Mivel hitem szerint markáns elképzelésem van a polgári újságírás ismérveiről, a konzervatív közírói morálról és Pethő Sándor örökségének ápolásáról, s mivel úgy érzem, hogy Várkonyinak az utóbbi évtizedben nyújtott publicisztikai teljesítménye meglehetősen távol áll ezektől az általam követendőnek ítélt eszményektől – e kínos hiátus tisztázása érdekében kénytelen vagyok kissé mélyebben belehatolni a díjazott életműbe, illetve a közvetve díjazott életútba. Tudom persze, hogy a kor és a tapasztalat tiszteletet érdemel – engem például a jeges rémület fog el arra a gondolatra, hogy 2042-ben egy mostanság született ifjonc majd az én életművemet boncolgathatja tetszőleges szempontok szerint. (Ez viszont kétségkívül azt az örvendetes információt is hordozná, hogy nem csupán megérem e valószínűtlen kort, de ráadásul ép ésszel – máskülönben nem közölnének majd tőlem fényképes publicisztikákat.) Mivel azonban meggyőződésem, hogy a Magyar Nemzet akkor is létezni fog, sőt túl lesz alapítása centenáriumán – korántsem érdektelen, mire jutok 2004-ben Várkonyi ügyében.
Először is a díjosztó grémiumról. A Régi Nemzetesek Társasága azért ilyen eötvösi bukéjú elnevezés, mert a független bíróság eltiltotta a Magyar Nemzet szókapcsolat használatától. Csökevényes jogállam a miénk, de jogállam: nem tűri sem az árnyékkormányzást, sem az árnyékszerkesztőségeket. Persze valóban olyanok tömörülnek ebben az egyesületben, akik az újságnál dolgoztak különféle korszakaiban; sok olyan kolléga viszont, aki valaha a Magyar Nemzet munkatársa volt, de most más gárdát erősít, nem tagja a társaságnak. Aki széttekint a média e civil határvidékén, meglepetéssel tapasztalhatja: nincs Régi Hírlaposok Társasága, Régi Népszabisok Társasága, Régi Népszavások Társasága – pedig a többi országos politikai napilapnál is nagy volt a fluktuáció az utóbbi két évtizedben. Én ezt a furcsaságot – bocsánatos elfogultsággal – örömest magyaráznám azzal, hogy a Magyar Nemzet aurájához nagyobb rang tartozni, mint más, konkurens lapokéhoz – de minden bizonnyal igazságtalan volnék. Ha valóban az számítana, ki mindenki volt pályájának egy-egy korszakában „nemzetes úr”, Tamás Ervintől Avar Jánoson át egészen Dési Jánosig igen széles volna a skála. Ez a kritérium tehát nem mond semmit. Próbáljunk hát kiindulni magának a grémiumnak az önképéből. A társaság „hajdan volt Magyar Nemzet-esekként” határozza meg magát, s azt állítja: a szeretett lap nevét „értékesítették mai tulajdonosainak”. Nos, talán itt van a kutya elásva. Egyesek ki lettek semmizve valamiből, amit most másutt kénytelenek képviselni. (Mint kiderült, elsöprő sikerrel, hiszen a díjazottak személyéből kiindulva leginkább a politikai-üzleti vetélytársnál lehet hamisítatlan Magyar Nemzetet írni – fájdalom, a piac által kevéssé méltányoltan.) Érthetetlen azonban, hogy a Régi Nemzetesek új lapjaiknál miért nem érzékelik ugyanezt a kontinuitásproblémát: miért értelmetlen felvetni, hogy a Népszabadság a Bertelsmann vagy a Ringier tulajdonlásában méltóbb jogutódja-e a Szabad Népnek; miért nem nevezik a Népszavát „egykor szebb napokat látottnak”, s miért nem moralizál senki azon, hogy a szociáldemokrata-szindikalista szellemi örökséget vajon a Fenyő János-féle Népszava vagy a mostani pártfaliújság képviseli-e autentikusabban. Ám a Régi Nemzeteseknek más tekintetben is gondjaik vannak a valóságérzékeléssel, másként nem vagdalkoznának olyasféle minősítésekkel, mint a „féktelen szélsőjobboldali hang”. Az életműdíj is ebben a konstellációban kap jelképes jelentőséget.
Várkonyi Tibor harminckét évet töltött el a Magyar Nemzetnél, ezért megértem, ha a bíróság döntése után azt írta: „Vagyunk úgy negyvenen-ötvenen, akik ezentúl arra kárhoztattak, hogy név nélkül bolyongjunk a magyar közélet sivár útjain.” Ez nekem azt mondja: nemcsak a közéletben nincsenek otthon, de új lapjaiknál sem. Szomorú. Az viszont már modortalan, hogy Várkonyi kioktatja a bírónőt, tényként vizionálva részben jobboldali radikális, részben bolsevik (!) MIÉP-szellemiséget, s olyasmiket ró fel a „szeretett” lapnak, amiket a befogadó sivár pótlapokban nem is vesz észre; s mindezt egy heterogén polgári értékrend nevében teszi. Kristóf Attila akkor – idestova két esztendeje – annak rendje és módja szerint megválaszolta az indulatteli gyűlöletbeszédet, úgyhogy erre most nem is térnék ki. Csupán a tényt akartam rögzíteni: a sivár tájakon bolyongó társaság most életműdíjjal ütötte rá a pecsétet egy tévképzetre. Nem tudok másra gondolni: a régi nemzetesek rögeszmésen új nemzetesek akarnak lenni – máskülönben nem hímeznék lobogójukra machiavellista hevülettel a pettyes múltú Várkonyit.
Az eddigi életműdíjasok (a szakmai szempontból értelmezhetetlen, pehelysúlyú Majtényi László mellett): Vásárhelyi Miklós és Várkonyi Tibor. Vásárhelyinek elévülhetetlen történelmi érdemei vannak, a Magyar Nemzetről írott tanulmánya pedig forrásértékű – a mérsékelt hangnemű polgári újságírás azonban, sajnos, nem illusztrálható vele: más-más életszakaszaiban elszánt híve volt Mussolininek és Sztálinnak. Életműdíja tehát akkor is arcul csapása a pethői tradíciónak, ha e tényszerű megállapítás miatt a harcias lánya ügyvédhez rohan. Várkonyi mellett szól, hogy ő legalább nem volt fasiszta, „csupán” elvakult kommunista. Vásárhelyivel együtt, a Szabad Nép daliás korszakában. (Így aztán ő csak tudja, mi fán terem a bolsevik szellemiség.) Talán akkor vagyok a legtárgyilagosabb, ha mindehhez Várkonyi Vásárhelyi-nekrológjából idézek: „Magamat a szerencsések közé sorolhatom, akiknek, ha villanásnyi időre is, két esztendőnél kevesebbre adatott meg, hogy vele, közelében dolgozhattam. Cudar idők voltak; szebbet, jobbat akartunk teremteni, miközben vakon és akaratlanul a rosszat szolgáltuk. Akkor hittel telten, ami később, a fölismeréskor még megrázóbb volt. A gárda, amelyben tevékenykedtünk, tehetségben és emberileg vegyes volt; igaz szándékúak és törtetők, tanultak és tudatlanok. Az csak természetes, hogy Miklós a tudós polihisztorok közé tartozott, és éppen ebben rítt ki környezetéből. Igényes volt, mindenkitől csak a tőle telhető legjobbat volt hajlandó elfogadni.” Cudar idők voltak, de létező idők. Ez meg ugyebár itt egy életműdíj, ami magába foglalja a teljes életet. Az eufémia ellenére is ordas eszmékkel terhes periódusokkal egyetemben.
A világért sem állítanám persze, hogy a szélsőséges eszmék bűvöletében töltött ifjúság predesztinálná az embert a szélsőséges érett korra is. Épp Vásárhelyi biográfiája az adalék ahhoz, hogy éles helyzetek egy tehetséges emberből pozitív elmozdulásokat is ki tudnak váltani. Várkonyi féléletnyi Magyar Nemzet-es korszaka például – ha hihetünk az írott és szóbeli forrásoknak – összességében pozitív. Jó külpolitikai szakírónak, jó kollégának számított a Kádár-éra keretei között. Állítólag még szerkesztőségi mókamester is volt – bár erről Kristóf Attila is ellentmondásosan nyilatkozik: egyszer elismerően, egyszer meg úgy, hogy Várkonyi „rossz viccek mesélője” volt. (Ember Mária egykor volt olvasószerkesztő emlékező interjújából tudjuk: Várkonyi egy szorult helyzetben olyasmit tűzött ki a Václav Havelék mellett aláíró kolléganő ajtajára: Ember az embertelenségben. Ki-ki döntse el, ez a könnyed franciás humor iskolapéldája-e.) Állítólag Antall József is nagyra becsülte a külpolitikus Várkonyit: ezért küldte ki párizsi külszolgálatra. Az idő előtti hazatérés után lehetett valami törés: a balliberális lapokban ekkor már a ma ismert eszközökkel operáló, indulatait kimért elegancia mögé rejtő, jobboldalgyűlölő publicista áll elénk.
Úgy vélem, korrekt hírlapírói pályával van dolgunk, amit azonban az én ízlésem szerint vállalhatatlan időszakok kereteznek. A szélsőséges sztálinizmus – higgyünk azoknak, akik belülről átélték – talán kinőhető; a szélsőséges liberalizmus a jelek szerint nem. Aki e szellemi kórságoktól sújtott, még akár jó hírlapíró is lehet. De példakép semmiképpen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.