Nagyfokú felelőtlenség és naivitás

2004. 10. 28. 17:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Népköztársaság Minisztertanácsa 1954. december 1-jei időponttal megalapította a Kartográfiai Vállalatot (jelenlegi neve Cartographia Kft.) mint a polgári térképészet termelő szervezetét, azzal a céllal, hogy biztosítsa az iskolai oktatáshoz szükséges atlaszok és fali térképek előállítását. Emellett cél volt a nagyközönség térképek iránti igényének minél szélesebb körű kielégítése autó-, város-, turistatérképek, atlaszok, földgömbök előállítása révén. A vállalat több évtizedes tevékenysége során sokat tett azért, hogy kielégítse a vele szemben támasztott igényeket. Ezzel a tevékenységével kultúrpolitikai célt is szolgált, mert a mind szélesebb térképválasztékkal hozzájárult hazánk, de az egész Föld jobb megismeréséhez, a földrajzi, gazdasági, társadalmi ismeretek térképi ábrázolás segítségével történő elsajátításához.
Az alapítás óta eltelt idő alatt korszerűsödött a térképkészítés technológiája és az alkalmazott technikai eszközök is világszínvonalúvá fejlődtek. Ez tette lehetővé, hogy 1968-tól a vállalat önálló exportjoggal rendelkezve megjelenhetett a térképek világpiacán, és egyre növekedett azon külföldi térképészeti cégek száma, amelyek a vállalat megrendelői lettek.
A vállalatot mintegy 40 millió forint alapítói tőkével látta el az állam, de a mai értéke már a 700 millió forintot is meghaladja. Bár a vállalat állami tulajdonú volt, mégis szinte teljesen a maga által biztosított piacról élt. (Egy nem piacgazdasági rendszerben.) Működése során minden évben nyereséggel zárt. Ilyen eredményes szakmai és gazdasági tevékenység után, 2004. december 1-jén ünnepelhetné a vállalat fennállásának 50. évfordulóját. Hogy erre sor kerül-e, ma még kérdéses. Miért? A felelőtlenség és a naivitás miatt.
Kezdjük először a felelőtlenséggel. A vállalatot az 1995. évi XXXIX. tv. 50 százalék + 1 szavazattal a tartós állami tulajdonú körbe sorolta és a tulajdonosi jogokat a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) gyakorolta. Az állami tulajdonon felüli hányadot többéves próbálkozás után sem sikerült szakmai befektető részére privatizálni. A privatizálási törekvést – ismerve a vállalat eredményeit – a „csakon” kívül semmi sem indokolta, kivéve a költségvetés bevételi éhsége. Ezek után az FVM, minden szakmai szempontot mellőzve, úgy látta, hogy jobb megszabadulni a privatizálási tevékenység gondjától és nem lépett fel az ellen, hogy a 2001–2002. évre vonatkozó kétéves költségvetési törvény módosítása során a tulajdonosi jogok az ÁPV Rt.-hez kerüljenek. (1. számú felelőtlenség.)
Az ÁPV Rt. egy idő után a tulajdonjogot az ő tulajdonát képező Forrás Rt.-nek engedte át, és így a kft. ez utóbbi portfóliójának részét képezte. Ezután kezdetét vette a mindenáron való privatizálás. Ezt Mészáros Tamás, az ÁPV Rt. elnöke azzal indokolta, hogy „az állami cégek zöme gyenge hatékonysággal működik… a költségvetés nem akar több pénzt adni a gyengén működő társaságok vagyonkezelésére, ráadásul az uniós csatlakozás megváltoztatja az állami szerepvállalás lehetőségét is”. Amint a korábban írtakból látható, a megállapítás első része nem vonatkozhat a kft.-re, az uniót illetően pedig francia, angol, spanyol és más példák mutatják a kijelentés ellenkezőjét a térképészet területén. Látva a szakmai szempontok és a valós helyzet teljes figyelmen kívül hagyását, a vállalat dolgozói az általuk illetékesnek vélt személyekhez beadványnyal fordultak. Kamarás Miklóstól, az ÁPV Rt. vezérigazgatójától az alábbi, álszentnek minősíthető válasz érkezett, amelynek egy részét idézem.
„Hangsúlyozni kívánom, hogy a Cartographia Kft. többségi tulajdonosaként a Forrás Rt. a későbbiek során, az ÁPV Rt. gyakorlatának megfelelően, átlátható módon, nyilvános pályázat keretében kívánja a kft. magánosítását megvalósítani. Természetesen az értékesítési eljárás során Önök, a Cartographia Kft. dolgozói, illetve a kivásárlás céljából létrehozott társaságuk egyenlő eséllyel indulhatnak az egyéb szakmai befektetők mellett.” Ezután kiírták a pályázatot a kft. eladására. A pályázaton anyagi helyzetükre való tekintettel a dolgozók nem tudtak részt venni. Az értékelő bizottság a Vinton Filmgyártó, Forgalmazó és Reklám Kft.-t tekintette nyertesnek. Ennyit a beígért szakmai befektetőről. (2. számú felelőtlenség.)
Most pedig következzen a naivitás. A kft. vezetése és a dolgozók is – megismerve a nyertes nem térképészeti szakmai hátterét – joggal tarthattak attól, hogy olyan változásokra kerül sor, amelyek során eladják a vállalat nyomdáját és a Térképészeti Székházban tulajdonolt helyiségeket, s csak kisebb térképszerkesztőségek maradnak meg. Ez a megoldás az eddigi tevékenység visszafejlesztéséhez vezetett volna. A vezetés tehát elhatározta, hogy élni kíván elővásárlási jogával. Az ehhez szükséges összeg egy részét banki kölcsönből, a hiányzó részt egy pénzügyi befektető, a Capital Rt. által rendelkezésre bocsátott pénzből sikerült biztosítani. A befektető feltétele az volt, hogy a kft. rövid időn belül kerüljön a tulajdonába és a menedzsment, a kft. hatékonyabb működtetésével egyúttal az elismertségét is növelje.
Mindezek megtörténte után a kft. tulajdonosa jelenleg a Capital Rt. Az új tulajdonos rövid úton megvált a kft. igazgatójától, főkönyvelőjétől és kereskedelmi igazgatójától. Jelenleg olyan változások kialakításán dolgozik, amelyektől a korábbi menedzsment, látva a pályázatot nyert nem szakmai befektetőt, óvni kívánta a céget. Amíg korábban a kft. a nagy példányszámban megjelentetett térképek nyereségének egy részéből tudta a kisebb példányszámú autó-, város- és turistatérképek előállítását finanszírozni, az új tulajdonos ez utóbbiak előállítását megszüntetné, fittyet hányva a meglévő igények kielégítésére, miközben jó szakemberek foglalkoztatását is veszély fenyegeti.
Naivitás volt, hogy egy tisztán pénzügyi befektetőtől, a minél hamarabbi és minél nagyobb profit elérése helyett vagy mellett, szakmai és kultúrpolitikai szempontok figyelembevételét is elvárták.
Ma még nem tudni pontosan, végül is miként alakul a vállalat jövője. Nem tudni, hogy a fennállás december 1-jén aktuális 50. évfordulóját lehet-e majd ünnepelni, avagy szomorúan tudomásul kell venni a kialakult helyzetet. Ez utóbbi eset csak azon cégek történetéhez hasonlítana, amelyek a nem átgondolt és gyakran értelmetlen hazai privatizációs gyakorlatnak estek áldozatul.

A szerző a Kartográfiai Vállalat nyugalmazott igazgatója

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.