Októberi gondok a pince előtt

Fábián Gyula
2004. 10. 10. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismerősöket köszönthetek a hegyaljai faluban, akik összeálltak tanakodni a maguk bajáról és az országról, mert a kettő nagyon is összetartozik.
– Nem kell annál igazabb közmondás – mondja a pincegazda, az ember mindig jobbat vár, és mindig rosszabb jön.
– Ha énrám mondanátok, meg is sértődhetnék – igyekszem enyhíteni előre a magyarázatot. De hogy nem nekem szólt, azt a szíves fogadtatás egyből eloszlatta. Hozzá a pohár, talán a legféltettebből.
– És ha erre sincs vevő – kínálja a gazda, akkor mit csináljanak azok, akik ma nem látják a tőkéktől a hordót, mert hogy a terméssel hogy bírunk meg hely és hordó híján, azt nem mondja meg senki.
– Mindig is mi maradtunk a leggazdátlanabbak, mióta ezt a rendszert éljük, mert mi az utolsók után következtünk.
– És most mégis mit vártak? – keresem a tekintetüket, de vagy a földet, vagy a messzit kutatják. A gazda nem hagyja magában a véleményét.
– A fenti felfordulásból mi annyit szerettünk volna, ha a megmozdíthatatlanjainkat csak félreállítják. Két év alatt nem a mezőgazdaság jutott mindennek az aljára? Tehetetlenkedő, de annál többet magyarázkodó a mi minisztériumunk. A világon semmit, de semmit nem tudott megoldani. Panaszkodtunk, kértünk, ígérd meg, ne add meg lett belőle. Egyszer már járt a hír, menesztik az államtitkárt. Maradt.
– Ahogyan a gazdája is, mert azt is rebesgették, hogy új mezőgazdasági miniszter jön, mert a mostani csak a szóhoz ért. Minden a régiek szerint folyik tovább, mert mondjuk ki legalább magunk között, hogy a mezőgazdasággal, velünk, a kisemberekkel nem számol az ország.
– Dehogynem – vág közbe indulattal a gazda –, mikortól, kitől és mennyit nyerhetnek a földekért, az erdőkért, az országért az idegenektől? Elég egyetlen új megaláztatásra hivatkozni: az unió támogatja, ha kivágjuk a szőlőt. Sok eladatlan bora van a franciáknak, németeknek bizonyos, hogy olaszoknak–spanyoloknak is legegyszerűbb a vetélytárstól úgy szabadulni, hogy azok vágják ki szőlőjüket. Magunknak magyarázzam?
– Ha ezt szóba hozzák, elönt a gorombaság. Emlékezzetek: aki a tehenét levágja: pénzt kap. És ezrével pusztították az emberek saját jószágaikat. Megszenvedtük a kövér disznó átvételi, beígért, meg nem adott árait. Szegénységre jutottak a libások, mert ezek ugyan odaadták a magukét, de az árát mostanáig nem kapták meg. És ezekért az emberekért, értünk tett valamit a magas minisztérium a tedd ide, tedd oda vezetőivel? Első komoly gyümölcséréstől, a meggytől az almáig, most a szőlőig tettek értünk valamit?
– Tudjátok – veszi át újra a pincegazda a szót –, fejbe üt bennünket a szavam, de itt már az orosz bejövetel óta másról sincs szó, csak arról, hogy lehet a parasztból is proletárt csinálni. Szegényítsd el, vedd el a kenyerét – megtették. Vidd be a közösbe mindenét – ez is sikerült nekik. Most csatlakoztasd olyan szövetséghez, akik között csak utolsók lehetnek. Figyeljétek: ezt sikerítik. Bamba nép lettünk.
– És mit tehetsz? Állj az útra, tiltakozz! De mi még a tüntetésre is alkalmatlanok vagyunk. Kedden kiállsz, de szerdán már nincs időd, mert a saját munkád nem enged. Ki van ez találva, a föld népe ha nem az időjárásnak engedelmeskedett, mert az egységesen gyűrte a hatalma alá, akkor falvanként, tájanként fojtódott meg, mert egyszerre soha nem tudott mozdulni. Voltak aratósztrájkok, meddig tartottak? Míg az éhség nem parancsolt, akkor abba kellett hagyni. Vezetője nem volt a falunak. Most is úgy vagyunk szétforgácsolódva, azt tesznek velünk, amit akarnak.
– Azt még csak megérteném, hogy az idegen nincs mellettünk, de a saját fajtánk a legnagyobb ellenségünk? Mert most odajutottunk.
– Most? Megint! Mindig.
Arra készültem, mint ahogyan régen, ismerősök, barátok körében a paraszti bölcsesség gondolataival erősíthessem meg a gondban tépelődőket. De magam is csak tanácstalanságba merültem, mert soha elhagyatottabb nem volt a földdel küzdő ember, mint ebben az új évezredben. Más találkozások idején valami vigasztalódást a pohár adott, most nem volt enyhítő íze az italnak, nem volt gondűző a szó, mert még inkább süllyedőben a lenti, a kinti világ, és a reménységnek a biztatása is elhalkult, még inkább lefelé tart ma Magyarország. De hol a mélység alja?

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.