Óvatos reformra szorulnak az ENSZ intézményei

Franco Frattini
2004. 10. 04. 17:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olaszország szilárdan hisz a multilateralizmusban mint a világ válságai megelőzésének és békés megoldásának az eszközében. Az Egyesült Nemzetek Szervezete, a nemzetközi törvényesség pillére most – a legjobbkor – olyan viták középpontjában áll, amelyek az immár szükséges és sürgető reformok lehetséges körvonalairól szólnak.
Szükséges megerősíteni az ENSZ-t, hogy képes legyen gyorsan és hatékonyan szembenézni a válságokkal, és így – a folyamatban lévő korszakváltásoknak megfelelően – betölthesse hivatását, azaz a béke fenntartását, a szegénység és a betegségek elleni küzdelmet, a társadalmaknak az emberi jogok és a demokrácia előmozdításával megvalósuló fejlesztését, a környezet védelmét.
Mindehhez először is olyan politikai egyetértésre kell jutni, amely megfelel korunk kihívásainak, és szem előtt tartja a kollektív biztonsággal szemben jelentkező új fenyegetéseket.
Nagyon óvatosan kell megközelíteni az ENSZ intézményeinek és különösen kormányközi szerveinek, köztük a Biztonsági Tanács reformját. Meg kell találni a helyes egyensúlyt, amely lehetővé teszi, hogy megerősítsük demokratikus és képviseleti jellegét az összes tagország közötti egyenlőség szellemében, s egyidejűleg elérjük, hogy lépései határozottabbak és hatékonyabbak legyenek.
A reform szándékait illetően tehát nem volna célravezető egyesek számára pusztán a nemzeti érdek alapján kiemelkedő pozíciókat életre hívni a Biztonsági Tanácsban azzal, hogy növeljük az állandó tagok számát. Ez nem javítaná a tanács átfogó képviseleti jellegét, ellenkezőleg, kiszorítana olyan jelentős régiókat, mint az arab és az iszlám világ, akadályozná a Biztonsági Tanács döntési folyamatait és mindenekfelett csökkentené azoknak a döntő fontosságú határozatoknak a törvényességét, amelyek mindannyiunk biztonságára vonatkoznak.
Olaszország ezzel szemben meg van győződve arról: a világ minden részében lehetővé kell tenni, hogy a regionális csoportok választhassanak nem állandó tagokat – talán a jelenleginél hoszszabb időtartamra –, mégpedig úgy, hogy az ideiglenesen taggá választott ország legyen politikailag felelős az őt megválasztó regionális országcsoport előtt a Biztonsági Tanács által megvalósított lépésekért.
Elszámolási kötelezettség és rotációs elv: ezek alkotják a fő módszert, amellyel el lehet érni a reform céljait, a közgyűlés valódi megváltoztatását és megerősítését, azt, hogy a Biztonsági Tanács demokratikusabb és hatékonyabb legyen, s még inkább erősítse a képviseleti jelleget. Minden körülmények között szilárd meggyőződésünk, hogy ilyen jelentőségű reformokat csakis a nemzetközi közösség széles körű egyetértésével lehet meghozni, elkerülve a töréseket, a megosztásokat, amelyek elsősorban magának az ENSZ-nek okoznának károkat.
Mi európaiak – legyünk alapító országból valók, mint Olaszország, vagy tartozzunk az újonnan csatlakozott országokhoz, mint a Cseh Köztársaság, Magyarország és Szlovákia –, hiszünk abban az Európában, amely egyre inkább képes lesz arra, hogy egyetlen, közös hangon szólaljon meg a nemzetközi porondon.
Akkor koherens módon tudunk majd azért dolgozni, hogy Európát is megillesse egy hely a Biztonsági Tanácsban. Ez középtávú célkitűzés, olyan, mint amilyet az alapító atyák De Gasperitől Adenauerig meghirdettek, amikor Európa politikai egységéről beszéltek, mint a fejlődés, a demokrácia és a béke mozgató erejéről. Mi európaiak ma nem hagyhatjuk el a bölcs előrelátással kijelölt utat, amelyen nemsokára elérkezünk ahhoz a nagy állomáshoz, amely az európai alkotmány aláírása lesz Rómában. Ezt az utat fokozatosan, türelemmel lehet bejárni; nyilvánvaló azonban, hogy ellentmondásos volna ma Európában olyan vitákba bocsátkozni, amelyek megosztanának bennünket, és ahelyett, hogy előmozdítanák, inkább megmerevítnék egy erősebb politikai Európa jövendő kilátásait a világban.
Állásfoglalásunk nem Németország, nem Japán, és egyetlen olyan ország ellen sem irányul, amely állandó helyet szeretne kapni a Biztonsági Tanácsban.
Éppen ezért ellene vagyunk minden olyan változtatásnak, amely sokak kizárására tör, és csak kevesek befogadására. Olyan változások mellett vagyunk, amelyek az egyenlő képviseleten keresztül valóban hozzá tudnak járulni a rendelkezésünkre álló legfőbb multilaterális szervezetnek a megerősítéséhez.

A szerző az Olasz Köztársaság külügyminisztere

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.