Gond a búzával, baj a kukoricával

Fábián Gyula
2005. 08. 22. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Augusztusban, közel a régi aratások ünnepi végéhez, Szent István-napjához, határszemlére utaztak a mezőgazdasági minisztérium vezetői közül többen is, hiszen a második legfontosabb növényünk a kukorica volt. (Ez persze régen volt.) Augusztus már elég biztonsággal jelezte a várható eredményeket, és a tizenkétmillió sertés takarmányát biztosítani kellett. Most negyedannyi a sertésállomány létszáma, megritkultak az értékes baromfitartó-telepek is, s régi, híres exportunk jövőjéről sejtelmünk sincs.
Különös volt az időjárás, de kukorica-vetésterületeink (ne kiabáljuk el előre) rekordterméssel biztatnak. Nincs az országnak egyetlen nagyobb termőtája, ahol ma ne a bizakodás örvendeztetné a gazdákat. Rövidebb-hosszabb határszemlét tartó útjaim során valóságos kukoricaerdőket láthattam. Erős szálakon két-három jól fejlett cső, a sorok közé alig lehet belépni, gyomnak híre sincs, s olyan erőben állnak a vetések, melyeket máskor dicsekedve mutogattak volna a gazdák. És ma? Csöndesek. Szótlanabbak, aggodalmakkal rakottak a termelők, mert minden második szavuk: hová tesszük?
Még nem múlt el a feszültség belőlük, mikor aratás kezdetekor a tárolási bizonytalanság emésztette több ezrüket, hogy hová is jut az az ország, ahol az áldás okozza a gondokat? A termelők most sem mulasztották el a határszemléket, de amikor hazaérkeztek, nagyobbrészt sóhajtoztak: hogyan fogjuk értékesíteni? Az egykori kis parcellás gazdaságok góréi, ahová csak úgy csövesen került be a termés, örökre a múlté. A tengerihántás balladája már csak a gyönyörű Arany János-i nyelven megalkotott versemlék, átlépett a világ a régi foglalatosságon, fejtetten, szemesen ömlik be az esztendei kincs a tárolókba – ha van hová.
„Ilyen kormányok nem voltak még ebben a sokat próbált országban, ahol a paraszti munka ennyire utolsó lenne.” Ezt a kifakadást Szolnok megyei utam során jegyeztem föl magamnak, de nem a magam szomorítására. Azt méregették az emberek, meddig tarthat még az országmegosztás, ami meghatározza a gazdagok és a szegények helyzetét. Nem a régi uradalmi világ siratása volt, de elesettségüket, tarthatatlan helyzetüket a parasztemberek az új megaláztatásokkal mérték. És itt most nem a tájékozatlansággal egykor lenézett emberek szólaltak meg, hanem akik kijárták a múlt század minden iskoláját. Ők eredménnyel végeztek, de az iskolák egykori, de inkább mai irányítói sorra-rendre megbuktak. „Nem olyan régen még százmázsás hektáronkénti átlagról álmodoztunk. Most is felvesszük a versenyt bármelyik ország termelőivel, és nem lennénk utolsók. Csak a saját hazánkban vagyunk becsapottak.”
Meg-megálltam Baranya, Somogy, Hajdú, Szolnok kukoricarengetegei mellett az utóbbi hetekben, és nézegettem földünk áldásait, nem kellett méregetni, mert magáért beszélt – az emberek munkáját. Együtt, a kettőt. Eszembe jutott, amikor Isten helyett időjárás-felelőst kellett mondani a gyűléseken, bár az emberek akkor is tudták, kinek köszönhetik a jó esőket, az érlelő napot, de a csűrő-csavarók kiforgatták a szívből szóló szavakat.
„Megint más világ van – mondta talán a kaposmérői határban az az elsőre ismeretlen, azóta emlékezetembem maradt ember –, de ez a világ még annyira sem tart minket, mint amelyik valamikor mindenünket elvette. Az annyit tudott, hogy míg vagyunk, lesz kitől elvenni. Ezek a maiak? Annyira sem néznek, hogy mi is emberek volnánk. Mindig valami nagy felfordulásnak kell történni, hogy a józanságukat elvesztettek eszükre térjenek? Félek, nem ússzuk meg valami nagy összeomlás nélkül.”
„Amikor a bő áldás háláját keserűséges emésztődés kíséri, ott fölborult a rend, ahol pedig nincs rend, ott nem lesz jövő.”
Ezt a következtetést is onnan a kukoricatáblák mellől hoztam, de ugyan ki ad arra valamit a magasra kapaszkodottak közül, amikor a földek mellől szólalnak az igazságok? Pedig jó volna meggondolni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.