Megalázni mindenáron

2005. 08. 08. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Valamikor a hatvanas években, egy akkor elitgimnáziumnak számító iskolában történt. A C osztály egyik okos (bár messze nem a legtehetségesebb) diákja gondolt egyet, és különös szórakozást eszelt ki az unalmas óraközi szünetekre. Emeletről emeletre járt, és aki egyedül ácsorgott a folyosón, ahhoz odament, kissé szétterpesztett lábakkal megállt előtte, és jó hangosan megkérdezte: „Te antiszemita vagy?” Az illető vagy válaszolt, vagy odébb lépett, vagy mérgelődött, vagy legyintett. F. Gábort mindez nem zavarta, továbbment, és aki éppen ránézett, annak ismét föltette halhatatlan pubertáskori kérdését: „Te antiszemita vagy?”
Engem sose kérdezett meg, talán úgy gondolta, van, akit még provokálni sem érdemes. Ráadásul, nem vagyok rá büszke, de ez az igazság: nem tudtam, mit jelent ez a szó.
Mi otthon nem zsidóztunk és nem antiszemitáztunk. Mással voltunk elfoglalva. Rettentő szegénységben éltünk, apám a munkahelyén, anyám otthon reggeltől estig dolgozott. Olyan szegények voltunk, hogy az apám elrongyolódott nyakú ingeiről anyám lefejtette a gallért, megstoppolta, és kifordítva visszavarrta. Nem tudta elviselni, hogy a férje feslett ruhában járjon, de új ingre nem volt keret.
F. Gábor meg csak rohangált a folyosókon, és pisztolyként szegezte diáktársainak a kérdést: „Te antiszemita vagy?”
Ha nem tudtam is, mit jelent a szó, bár tizenöt éves voltam (tévénk nem volt), kíváncsi voltam, ezért megkérdeztem a legolvasottabb osztálytársamat, Á. Lászlót (ma közgazdász), mi az, hogy antiszemita. Aki nem szereti a zsidókat, mondta. Igen? És ki zsidó itt? – tettem föl azt a kérdést, ami amúgy eszembe sem jutott volna F. Gábor piszkatúrája nélkül. Hát a Gábor biztosan, mondta. Később megtudtam, hogy a baráti körünkhöz tartozó halk szavú B. Péter is az (ma jogász), aki szemmel láthatóan röstellte diáktársa agresszivitását. Csöndben dörmögött valamit, ami nem tűnt helyeslésnek.
F. Gábor egy-két hétig játszotta ezt a játékot. Tudták a tanárok is, de soha nem szóltak rá, amit akkor nem is igazán értettem. Ma már értem.
Tanáraink szerettek volna megmaradni a gimnáziumban, amelynek nevéből törölték nagy királyunk mellől a „szent” jelzőt. Ezért szemet hunytak a kérdezősködés felett. Engem a hideg kirázott, ha megláttam F. Gábort a folyosón, akitől egyre többen szabályosan féltünk.
Ez jutott eszembe arról, hogy Friderikusz, akit én kedvelek, mert a kérdezés mesterének tartom (Kissinger a legutóbbi adásban mintha nem így vélekedett volna), föltett egy kérdést a volt, és remélem, a jövendő miniszterelnöknek: antiszemita-e?
Orbán hosszú pillanatokig nem válaszolt. Mint aki lenyelte azt a választ, amely visszaverte volna a kérdést valahová jó messzire, a kérdezővel együtt. Ez a néhány pillanat, mint olvasom, most úgy vonul be a köztudatba, hogy „nem rögtön válaszolt”, tehát valami takargatnivalója van az ügyben.
Szeretném leszögezni: ez a kérdés ma is provokáció. Ez a kérdés nagy szégyen. A kérdezőnek is, és szégyen annak is, akinek föltették. Egy ilyen kérdésre nincs normális reakció. Ez a kérdés végtelen sértés, amely után az embernek először magához kell térnie. Ez a kérdés övön aluli. Ez a kérdés Pavel Morozov kérdése, aki a szüleitől, mielőtt följelenti őket a GPU-nál, megkérdezi: fasiszták vagytok, apu, anyu?
Különös, hogy Gyurcsány, aki a Kun Béla és Rákosi nevével fémjelzett baloldali tradíciók védelmére kelt, nem kapott ilyen kérdést. Tőle senki nem kérdezte meg: sztálinistának tetszik lenni? Lendvaitól se kérdezték meg a Nap-keltében: nem lehet, asszonyom, hogy ön tulajdonképpen rákosista?
Nem tudom, mi lett F. Gáborral. Nem tudom, a C-ben, ahová járt, milyen vitái voltak diáktársaival. Nem tudom, hogy az eszes Dobos Krisztina (később államtitkár lett) vagy a hosszú lófarkat hordó, fiúkat megszégyenítő bátorsággal érvelő Cser Ágnes hányszor keveredett vele vitába. Nem tudom, vajon őket is megkérdezte-e.
Az a baj, hogy F. Gábor köztünk van. Az a baj, hogy az ő hangját hallani, és ezt a hangot nem nyomja el a konfliktusokat soha nem élező B. Péter kedves dörmögése. Az a baj, hogy ennek a szerencsétlen országnak a sorsát az ilyen F. Gáborok egyfolytában félrenavigálják, és észre sem veszik. Az a baj, hogy ennek a kérdezősködésnek semmi nem szab határt. Sem az idő, sem a jó ízlés, sem a belátás, sem a kulturáltság. Semmi nem számít, csak a hacacáré. Sosincs vége ennek. Az a baj, hogy a terrorizmus a sarkunkban lehet, az ország ebek harmincadjára kerülhet, az uniós csatlakozásból még jót alig láttunk, és mi mégis láncot hordunk. F. Gábor kérdezősködéseinek nehéz láncát csörgetjük, mint a vadak. A világ széthullhat darabokra, de mi itthon akkor is csak antiszemitázunk, mint akiknek nincsen jobb dolguk.
F. Gábor rohangászik a „szent” jelzőtől megfosztott királyunkról elnevezett gimnázium emeletei között, lóg a nyelve, és kérdést szegez.
Tenyérbe, szívbe. Ahogy sikerül.
Kár volt, Sándor.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.