Megállíthatatlan társadalmi kirekesztődés

Kerékgyártó T. István
2005. 08. 28. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben nap mint nap hangzatos szólamokat hallunk a társadalmi kirekesztődés mérsékléséről, szinte vég nélkül növekszik azoknak a társadalmi csoportoknak a száma, amelyek – életkörülményeiket tekintve – a lecsúszás folyamatába kerülnek. Szociológiai elemzések rendre arról tanúskodnak, hogy már nem csupán a társadalmi kirekesztődés veszélyeztetettjeiről lehet beszélni, hanem sokkal inkább az áldozatairól. Jóllehet tagadhatatlan, hogy a kirekesztődésnek és a kirekesztettségnek máig sokféle értelmezése lehetséges, mindennél nyilvánvalóbb, hogy a szegénység és a társadalmi kirekesztődés nem feltétel nélkül jár együtt. Jórészt arról van szó, hogy a kormányzat zsolozsmaszerűen ismételgeti az EU kirekesztődés elleni stratégiájának néhány elemét (így például a foglalkoztatottság lehetővé tételét s ugyanígy a forrásokhoz és javakhoz, a jogokhoz és szolgáltatásokhoz való hozzáférést), de – sajnos – éppen a nemzeti cselekvés területén nem történik semmi.
Mert hiába fogalmazódnak meg ugyancsak szépen hangzó ígéretek – többek között – a foglalkoztatási ráta növeléséről, a rugalmas foglalkoztatási formák erősítéséről, a munkaerő-piaci igényeket kielégítő oktatás fejlesztéséről, az egészségügyi és szociális ellátórendszer korszerűsítéséről, minden szempontból a helyben topogás jellemző. Egyre nyilvánvalóbb, hogy az állami döntéshozatalnak nincs a gyakorlatban végigvihető társadalompolitikai programja, azon kívül, hogy évek óta többé-kevésbé hiteles statisztikai adatokat szerezhetünk a jövedelmi egyenlőtlenségekről, az életkörülményeket meghatározó erőforrásokról. Nemcsak az aktív korúak pozíciója romlott, hanem a jövedelmi szegénység kockázatának erősödése a társadalomnak lényegében minden rétegét érintette. Bár igaz az, hogy néhány év távlatában kockázatos mindezt kijelenteni, de az tény, hogy nem pusztán az egyedülállók, hanem ugyanígy azoknak a háztartásoknak az aránya is növekedett, ahol nem él aktív családtag. Így ha a kirekesztődést olyan szociális krízisként fogjuk fel, amely az élet különböző területein hat az egyénre (például a foglalkoztatás és a kulturális javaktól való megfosztottság tekintetében), egyszersmind azt is látnunk kell, hogy nem minden társadalmi csoportot érint egyenlően. A leginkább veszélyeztetett csoportok között fiatalokat éppúgy találunk, mint fogyatékkal élőket vagy éppenséggel romákat. De miután sem a foglalkoztatás, sem a tartós szegénység csökkentése szempontjából nem történt semmiféle előrelépés, mindenképp szembeszökő, hogy a kirekesztődés generációkat megnyomorító, állandó léthelyzetté válik. Kivált azért is, mert ha a megélhetéshez akadna is biztos és tartós munkahely, a kilábaláshoz azok a morális és lelki erőfeszítések hiányoznak, amelyek összpontosításával és mozgósításával valamelyest eredményt lehetne elérni.
Ha kimondjuk, ha nem, mára a népesség csaknem negyven százaléka a társadalmi hierarchia legalján helyezkedik el, azaz ennek a társadalmi rétegnek a tagjait szinte átjárhatatlan szakadék választja el a többitől. S nemcsak a közkeletűen emlegetett underclass rétegekről van szó, amelyek fizikailag és kulturálisan is elkülönülnek másoktól, hanem egészében is a kirekesztett létállapotban élőkről. Nap mint nap tapasztaljuk, hogy egyre több családnak az egyetlen megélhetési forrást a szociális juttatások jelentik. De a legnagyobb baj mégiscsak az, hogy a társadalom túlélési stratégiái szemmel láthatóan fogyatkoznak, s ezzel egyidejűleg felerősödnek azok a szociokulturális jellegzetességek, amelyek általában a végletesen elszegényedett és nyomorgó társadalmakat jellemzik. Többek között olyan viselkedésmódok, amelyeket a szükség és a nyomor diktál, a bizalom teljes hiánya, a közösségen belüli presztízs teljes eltűnése.
Végül a társadalmi kirekesztődést az is mindenképp erősíti, hogy a közösségek valódi megerősödésével szemben éppen ellentétes folyamatok mennek végbe. Egészében is a különféle státusok bizonytalansága következtében a mikroközösségek olyan mértékű gyengülésének vagyunk tanúi, amelyek a sokat emlegetett polgárosodást is veszélyeztetik. Ezért jelenleg inkább beszélhetünk a társadalom végletes és meg nem szűnő atomizálódásáról, részeire eséséről. Vagyis annak folytán, hogy a kirekesztődés egyre nagyobb méreteket ölt, több százezer embernek megszűnik a választási lehetősége. Személyiségük integritása végképp felszámolódik, s ahogyan szegénységük mértéke nyomorszintűvé válik, életviszonyaikban a passzív beletörődés és a cselekvésképtelenség lesz domináns.

A szerző szociológus

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.