Az antalli örökség időszerűsége

<i>&#8222;Aki nem gyűjt velem, szétszór&#8221; (Luk. 11.23)</i>

2005. 09. 05. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az első rendszerváltó kormánypártok – kiváltképp az MDF – az antalli örökséghez való viszonyukat soha nem tagadhatnák meg. Amely elsősorban a hitelesség kérdése. A pragmatizmus azt diktálta volna, hogy Antall József nagykoalícióban kormányozzon. Az ország helyzete, a rendszerváltozás akkor még meglévő igénye, de a választási eredmények is ezt indokolhatták. Mégis, ő inkább a nehezebb utat, az értékazonosságot választotta.
Antall József az MDF és az első koalíció eszmei megalapozottságát az alábbiakban foglalta össze: „…kötelességünk, hogy a három nagy eszmei örökséget együtt vállaljuk. Azt, amit a kereszténydemokrácia jelent az európaiságban, a szociális érzékenységben, a szolidaritásban, továbbá a nemzeti liberalizmust, mely jogállamiságban, piacgazdaságban újat teremtett, és azt a népi-nemzeti örökséget, amelyet a magyar modernizáció korrekciójára teremtett meg a magyar szociográfiai irodalom.”
Ehhez az örökséghez való viszonyát kellene tisztáznia a jelenlegi MDF-nek. Lehet azt állítaniuk, hogy az nem a dolgok normális rendje, ha a politikai felek egymással nem tárgyalnak. Ám ez csak akkor lesz hiteles, ha legalább azok a politikai partnerek, akik az európai politikában azonos értékeket képviselnek, nos, legalább ők tárgyalnak. A keresztény értékrend szerint ez nem lehetne személyi sérelem kérdése vagy tárgya.
A Kereszténydemokrata Néppárt minden körülmények között vállalta a fent említett eszmei örökséget azokban az időben is, amikor komoly áldozatokat kellett hozni a kormányzás biztonsága érdekében. Ha a koalíciós partner figyelt volna a KDNP szavára, akkor hazánkban a privatizációs folyamat nem egy szűk posztkommunista csoport érdekét szolgálta volna. A posztkommunista ugyanis nem egyszerűen jelző, hanem a kapcsolati tőke létformája. Ez a kapcsolati tőke már az első években létrejött a volt nómenklatúra és a média között, amelynek egyik következménye többek között az lett, hogy a rendszerváltozás nyerteseinek szűk csoportja és az előző rendszer kivételezettjei között sok azonossági pontot találunk. Ebben az összefüggésben érthető csak meg a tocsikolás vagy a brókerügy. Ha az MDF az antalli örökséghez ragaszkodik, akkor nem lehet kiszolgálója ennek a kapcsolati tőkének. A választás tétje mindig az: kívánok-e kormányt váltani, vagy szeretném-e, hogy a jelenlegi kormány tovább működjön? Ezt a kérdést az MDF, de más pártok sem kerülhetik meg. Egyes nyilatkozatok szerint az MDF, a MIÉP, a Jobbik kormányváltást akar, ugyanakkor mindenki tisztában van azzal, hogy ez partner nélkül nekik lehetetlen.
Mi a fontosabb? Az értékrend védelme vagy az intézményrendszerhez való merev ragaszkodás? Tudjuk jól, hogy 2006-ban kormány- s így értékrendváltást csak a Fidesszel együtt lehetséges végrehajtani. Mi több, a Fidesz nemcsak elfogadja, de magáévá is teszi értékrendünket; ez pedig az ország szempontjából sokkal fontosabb, mint egy szűk csoport saját érdekérvényesítése. Az MDF egyetlen esélye az önálló parlamenti létezésre, ha még a választás előtt világos és tiszta választ ad a kormányváltás kérdésére és a Fidesszel való viszonyára. Természetesen egyet lehet érteni azzal a törekvéssel, hogy bizonyos alapkérdésekben a nemzeti egység megteremtésén kell fáradozni. Két megjegyzés azonban feltétlenül ide kívánkozik. Mindezt nem célszerű a kamerák kereszttüzében tenni, és – kiváltképpen gazdasági kérdésekben – nem kizárólag politikai pártok feladata az egyezségkötés. Egy ilyen egyezség akkor lehet hatékony, és akkor nem kampányérdekeket szolgál, ha abban az érdekképviseletek, kamarák és szakszervezetek is részt vállalnak. De ha a nemzeti egységet nem csak szólamokban igényeljük, akkor a határokon kívüli magyarok vagy a kettős állampolgárság kérdéséről sem tisztességes zárt ajtók mögötti tanácskozást tartani. A sorsközösség a közös gondolkodás lehetősége és egyben felelőssége is.

A szerző a KDNP országos elnökségének tagja

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.