A Nemzeti fejlesztési terv esélyei

Torba Tamás
2006. 08. 11. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A napokban vettem a fáradságot, és elolvastam a címben említett anyagot. A Nemzeti fejlesztési terv (NFT) mint stratégia akár elfogadható is lehetne, ha a stratégiához hozzárendelné a végrehajtáshoz szükséges eszközöket. Itt azonban hiányosságokat vélek felfedezni.
Az első, ami szembeötlő, és amit a kormány szerintem tévesen kommunikál, az EU-források hozzáférhetősége. Minapi televíziós beszédében Gyurcsány Ferenc azt állította, hogy a következő hét évben 8000 milliárd forintnyi forrás érkezik az országba. Erről szó sincs.
A támogatás csak lehetőség, a 8000 milliárd forint keret. A forrásokat lehívni különféle pályázatok, operatív programok – például a Regionális operatív program – révén lehet. A helyzet nem az, hogy 2007. január elsején körülbelül 1200 milliárd forint beérkezik az államkasszába, és ezt a kormány – Bajnai Gordon irányításával – elosztogatja. A sikeres lehívás feltétele a sikeres pályázat. Információim szerint az eddig is létező PHARE-, SAPARD-forrásokat és egyéb EU-s programokat Magyarország 30 százalékos hatékonysággal tudta kihasználni. Az uniós tapasztalat azt mutatja, hogy a régebbi tagállamokat is tekintve a pályázati források lehívásában Írország a legsikeresebb, hetvenszázalékos mutatóval.
Az „ömleni fog a pénz” kijelentés akkor igaz, ha befejezzük a mondatot: ömleni fog a pénz, ha ki tudjuk nyitni a csapot. Ez eddig a legnagyobb hatékonysággal az íreknek sikerült.
Az említett csap kinyitása a végrehajtáshoz szükséges eszköz. És itt vélem felfedezni a legnagyobb hiányosságot. A sikeres pályázathoz a pályázó részéről önrész biztosítása szükséges. Erről viszont az NFT-ben egy árva szó sincs. Egyetlen program sem tartalmazza a szükséges önrész mértékét, ergo a potenciális pályázónak nincs információja arról, hogy jövőbeni költségvetésében mekkora összegeket kellene allokálni erre a célra. Az eddigi EU-s források tíztől hetven százalékig terjedő önrészeket tartalmaztak. Van (lesz) erre fedezet az önkormányzatoknál, a kis- és középvállalkozóknál? Erre nem megoldás a „Gyerünk, Magyarország!” felhívás.
Az NFT továbbá nem tér ki arra, hogy a beadandó pályázatok elő- avagy utófinanszírozottak-e. Az eddigi gyakorlatban a pályázatok révén megvalósult beruházások sok esetben utófinanszírozottak voltak. Utófinanszírozás esetén a pályázót jelentős többletköltségek terhelik. Ezekről sincs szó, az NFT-ben nincs erre alkalmazható pénzügyi modell. Az ördög a részletekben van. Ezek ismerete nélkül azonban az NFT nem több, mint kívánságlista, avagy álmodozás.
A pénzügyi piacokon járatos megfigyelők tudják, hogy bármilyen forrás (hitel, támogatás) elsődleges célpontja mindenkor az a gazdasági szereplő, akinek bonitása jó, azaz megfelelő saját tőkével rendelkezik, adósságaira vagyona és árbevétele fedezetet nyújt. Ebből kiindulva az NFT fő – esetleg egyedüli – kedvezményezettjei a gazdag régiók, a multinacionális vállalatok, a nagyvállalkozók lehetnek. Az NFT nem kezelhető a hátrányos helyzetű régiók felzárkóztatásának csodaszereként, avagy az alultőkésített kisvállalkozók mentőöveként. Számukra ez semmilyen kitörési lehetőséget nem fog jelenteni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.