Hat perc boldogság

2006. 08. 06. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elegem van. Hogy csak beszélek, beszélek, és semmi hatása. Pisztolyt nem tartunk itthon, ezért bementem a fürdőszobába a hajszárítóért, és a körömollóval egyetlen határozott mozdulattal lenyisszantottam a zsinórját. (Persze, előbb kihúztam a konnektorból.) Mert akarat és erős elszánás nélkül semmi nincs. Közös akarat nélkül, mondtam a tükörbe. A konyhában reggelizett a család, ők ezt nem hallották. De hiába is mondanám nekik.
Betettem a hajszárítót a kistáskámba, és beültem a kocsiba. Légkondi még nincs, a gyerekek ezt rendszeresen szóvá is teszik, de engem nem érdekel. Légkondi nincs, és most már nem is lesz. Ezt kell velük megértetnem, és a közös felelősséget. A fejemben csak úgy zúgtak a gondolatok a közös akaratról. A kereszteződésnél elfelejtettem lassítani, mögöttem egy Audi csikorogva fékezett, a férfi reggeli hasprésgyakorlatot tarthatott, be is szólt nekem az eredményéről.
Már a Szabadság tér közelében voltam, igyekeztem árnyékos helyen leparkolni. A lépcsőkön térdremegés nélkül mentem föl, a portán fölmutattam a betegkártyámat, erre beengedtek. Nekik is járna egy kis pihenő. Hátravolt még a bejárati ellenőrző kapuk áthidalása. Mivel minden férfiból pozitív energiákat szabadít föl a női gyámoltalanság, úgy tettem, mintha meghaladná képességeimet a téglalap alakú belépőkártya ráhelyezése a szenzoros téglalapra. „Segítene nekem?” – kérdeztem a portástól, és a nagyobb nyomaték kedvéért körkörösen végigsimogattam a kártyával az egész berendezést. Azonnal segítettek.
A járást már ismertem, egyszer behívtak a Zárórába, mert a 35 fokos melegben két férfi is visszamondta a szereplést, a szerkesztőnő majdnem sírt, úgy kért, hogy menjek be: kirúgja a főnöke, ha nincs műsor.
Két perc, és a stúdióban vagyok. A zegzugos folyosókon elővettem a hajszárítót. Az égiek segítettek: a stúdióvezető nekem éppen háttal állt. Teljes erőből belenyomtam a csigolyái közé a hajszárító csövét. „Hat percet kérek. Azonnal. Különben lövök” – mondtam elszántan, közös akarattal.
Előzékenyen leültettek. „Beszéljen” – mondták. Fölvillantak a reflektorok. Éreztem, egy ország szeme van rajtam. De én leginkább a férjemre, ó, meg a gyerekekre gondoltam. Valami ronda függöny elé ültettek. Ez fölbosszantott. Minden giccspolitikusnak jár egy Budapest-panoráma, csak velem akarnak kiszúrni? „Tegye mögém a Lánchidat” – vetettem oda a személyzetnek.
És belevágtam nagy ívű beszédembe.
„Az elmúlt napokban, az elmúlt heteken nehéz, bonyolult döntéseket hoztam” – kezdtem retorikailag nem nagyon frappánsan. De a lányom érteni fog belőle. „Tudom, hogy ezek a döntések átalakítják a hétköznapokat” – folytattam. (Ezt meg a fiam fogja kódolni, akivel közöltem, hogy ősztől nem fizetem a fizikatanárát, nyugodtan bukjon meg.) „Azt szeretném, ha egy olyan világ venne bennünket körbe, amelyben van értelme erőfeszítést tenni. Amelyben könnyebb boldogulni, amely bennünket szolgál. Megvitatni és megállapodni. Ez a dolgunk. Közösen kell tenni. Vagy közösen, mert így érdemes, vagy sehogy. Én azt mondom, hogy gyerünk, közösen. Gyerünk, teremtsünk egy új világot, a győztesek világát. Szembe kell nézni az elmúlt évek féligazságaival és egyes esetekben a hazugságaival is.” Reméltem, hogy ezt az utolsó mondatot a férjem, aki mostanában állandóan túlórázik, pontosan érti.
Éreztem, hogy már csak perceim vannak hátra. „Közös felelősség, közös akarat” – suttogtam. Azt hittem, megszólalnak a szirénák, de két politológus foglalt helyet mellettem. A baloldali a jobb oldalamon, a jobboldali a bal oldalamon foglalt helyet, és rezzenéstelen arccal, fontosságuk tudatában elemezni kezdték a beszédemet. „A nehéz gazdasági helyzet megköveteli az ilyen beszédet” – mondta a jobb oldali baloldali. „Nem jutunk előbbre, csak közös akarattal, ez volt a fő üzenet” – mondta a bal oldali jobboldali. Csak bámultam rájuk, mekkora tudás lehet bennük, hogy minden helyzetben ömlik belőlük a bölcsesség.
A stúdióból kitessékeltek. Csendben leosontam a kocsimhoz. Megnéztem az órámat: körülbelül hat percet beszélhettem.
Otthon a férjem már a kapuban várt vizes borogatással. „Drágám, vedd ki a szabadságodat” – mondta aggodalmasan. Bent a fotelban a háziorvosunk újságot olvasott. Közös akarattal hívhatták ki. „Adja a karocskáját, megmérjük a vérnyomásocskáját” – mondta türelmesen. „Anya, tök jó voltál!” – tört ki az én édes kisfiamból. A lányom a kritikusabb, ő zokogva tombolt. „Ezt hogy képzelted? Hülyét csináltál magadból! Az egész osztály rajtam fog röhögni!” – kiabált. A férjem persze nem szólt rá.
De én tudom, hogy így kellett tennem. Szólnom kellett. Hogy mindenki hallja. És tudja. Hogy mostantól más világ jön. Mert közös a felelősség abban, hogy idejutottunk. A lányom hisztériásan közölte, hogy holnap reggelig ne is számítsunk arra, hogy hazajön. A fiam elvonult számítógépezni.
A férjem kiszólt a mentőknek, akik az ajtóban álltak, hogy nem kell hordágy, tudok közlekedni a saját lábamon. A zötykölődő mentőkocsiban arra gondoltam, hogy semmit nem bántam meg.
Talán csak a hajszárítót sajnálom. Most vehetek újat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.