Kis extra

2006. 08. 10. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Riport a népszerű kereskedelmi csatornán. A Mindent Eladok-kormány által megadott téma, amit meg kell zenésíteni: hogyan szabaduljunk meg gyorsan, könnyen minden állami tulajdonban lévő értéktől, amelyet elődeink létrehoztak. A színfalak mögött ott áll a milliárdos handlécsapat, akik viszont bármit megvesznek – kastélyt, rendházat, volt SZOT-üdülőt –, szintén gyorsan és szintén nagyon könnyen. A riporter teli szájjal népszerűsíti az Adjunk el mindent! reformprogramot.
Gyönyörű épületet mutatnak nekünk, hatalmas kerttel. A kommentár: köpködés és nyál. Micsoda kert, minek ez, pfuj. Pfuj-pfuj, kápolna, pfuj-pfuj, sportpályák – körülbelül ezen a szellemi szinten. Hát ez a bazi nagy park ezzel a bazi nagy épülettel itt Budán (pfuj-pfuj), ez a lakosságnak csak púp a hátán. Tökre fölösleges. Ha úgy vesszük, hát tényleg, legalább öt plaza elférne rajta. Így pedig az állampolgárnak kell fizetnie a kertészt, aki a füvet nyírja, hát rendjén van ez? Hát ti talán fizetni akarjátok az elromlott fűnyíró cseréjét, római proletárok? Ugye, hogy nem. El kell adni ezt a „tökre fölösleges” ingatlant, hogy többé ne fizesse az állampolgár a kertészt. Világos kormányfilozófia ez, kérem. „És kápolna is van”, hangzik el a riportban legalább ötször, közben a kamera végigpásztáz a gyönyörű – tegyük hozzá az egyelőre még állami, minisztériumi tulajdonos védelmére: rendben tartott és nem szétrombolt – kápolna falain, mintha egy bűnbarlangot mutatna meg, ahol fegyvercsempészek raktározzák a szajrét. Pedig csak a valamikor itt imádkozók padsorait látjuk… Édes Istenem, miért ne lenne itt kápolna, hát miféle letapadt agy képes azt gondolni, hogy tudós jezsuiták rendházában – nem hangsúlyozhatjuk eléggé, hogy az egyik legigényesebb, legműveltebb, szellemileg legfölkészültebb rendről van szó, tessék kézbe venni Távlatok c. folyóiratukat – soha senki nem imádkozott! Mert hogy ez a tulajdon ma egyik minisztériumunké, de hát nem ők tervezték, nem ők építették, nem ők hozták létre a gyönyörű épületet. Itt egy, valamikor még a Tökéletes Társadalomhoz vezető út hajnalán a jezsuitáktól elzabrált tulajdonról van szó. Arról persze egy árva szó sem esik, hány papot kínoztak meg a Tökéletes Társadalom tökéletes börtöneiben, mert ez nem publikus mostanában. (Hetvenhét jezsuita összesen csaknem 240 évet töltött a kommunisták börtöneiben. Tessék leosztani az átlagot!) Egyszóval a lényeget nem tudtuk meg a kereskedelmi tévéből: hogy miként került a határőrség a jezsuita rendházba. Azért elevenítsük föl az olvasó kedvéért Révai József szavait 1950. június 1-jei beszédéből: „Szükségünk van-e a négy férfi tanítórendre, a premontreiekre, a cisztercitákra, a piaristákra, a bencésekre? Szükségünk van-e a burzsoázia és a nagybirtokosok lányait nevelő angolkisasszonyokra, a ferencesekre, akiknek 550 tagjuk és 41 rendházuk van…és a többire, és arra rendre, amely a klerikális reakció politikájának a fő irányítója, a jezsuitákra?”
Miért is lett volna szükségünk a tanultságra? Hiszen – mint alább látni fogjuk – akkora a történelmi műveltség és a szellemi kifinomultság a televíziós riporterek körében, hogy az fokozhatatlan. Mi sem természetesebb, hogy a riporter csupán azt közölte velünk, a még nem eléggé lebutított állampolgárral, hogy túl nagy a kert. (Könyörgök: mihez képest? A főváros szennyezett levegőjéhez képest?) Hogy miként zajlott a tulajdonváltás? Egyszerűen. Kommunista árverésen. Egy kalapácsütés, három lövés. „Senki többet” ne pofázzon. Sajnos egyáltalán nem viccelek: a magyar jezsuiták zugligeti lelkigyakorlatos házát és noviciátusát, a Manrézát 1950. május 19-én megszállták a rendőrök, és három napon belül ki kellett üríteni, mert átvette a Belügyminisztérium a Határőrség Központi Parancsnoksága részére. Az eladásra specializálódott kormány magukat újságíró-riporternek gondoló vásári mutatványosai szájából az sem hangzott el, hogy az állampolgár persze egy árva buznyákra nem számíthat, ha a kormány eladja a volt jezsuita rendházat meg a patinás minisztériumi épületeket. (Mondanom sem kell, ez is szóba került. Elkezdődött a beetetés. Adjuk el, mert a fenntartás sokba kerül! Ez az új lózung. Ez olyan, mintha egy gazda eladná a földjét, amit a gyereke örökölne tőle, de ő mindenáron megszabadul tőle, mert „a megművelése sokba kerül”. Vagy a kisvállalkozó eladná a lakását, elmenne hajléktalannak inkább, mert „nagy a rezsi”.)
Olvasóimmal megosztom a nyílt titkot: a kormány eladhatja akár a magyar parlamentet is egy kajmán-szigeteki off-shore cégnek, attól ebben az országban senki nem lesz gazdagabb, csak az, aki közvetített az eladásnál. Aki lobbizott a vevőért, aki levette az államtól a „megbízási díjat” meg a százalékokat. Ilyenkor persze sosem hangzik el, hogy „az adófizetők pénzéből”. Pedig nem kell hozzá duplán barázdált agytekervény, hogy elképzeljük: a Gresham-palota eladásának közvetítési díja, amelynek milliói az „ügynök-üzletember-szocialista miniszterelnök” tipikus pályáját befutó öregedő sármőr zsebében landoltak, kicsit nagyobb összeget tettek ki, mint a lépcsőházat felmosó takarítónő fizetése. És jó pénz üti a markát annak is, aki a kereskedelmi csatornáknál megszervezi, hogy nagy legyen a röhögés a „kápolnázásnál” meg a „luxuskripták” fölkonferálásánál.
Nekem elég magas a toleranciaszintem, ezt önvédelemből alakítottam ki, nem kívánok naponta megfulladni abban a mocsokban, ami körülvesz. Ezért tehát „edzett” vagyok. De úgy látszik, mégsem eléggé, mert volt egy mondat a riportban, amely után csak lenyomtam a távirányító piros gombját, mert még átkapcsolni sem kívántam kulturáltabb csatornákra, és kimentem a nappaliból. Ez az ominózus mondat a „kápolnázás” után hangzott el. Cinikus és ostoba szörnyülködés felhangjaival a riporter közölte velünk, hogy itt, képzeljék el, hihi, még kripta is van. (Tudtak dőzsölni ezek a jezsuita atyák.) És levittek minket az operatőrrel a kriptába. Miközben a kamera megmutatta a kőkoporsókat, a „mókásan” suttogóra fogott hang közölte velünk, hogy itt ’48-as honvédtisztek fekszenek. Tehát akik meghaltak a szabadságharcban. És itt elhangzott egy mondat, ami után ha nem röpül a riporter, akkor nem volt érdemes rendszert változtatni. A mondat így hangzott: „Kis extrák az új vevőnek.” Értik, ugye? A „kis extrák”, azok a magyar szabadságért meghalt tisztek tetemei lennének.
Ez megnyomta az én edzett lelkemet. Ez a fajta humor nekem nagyjából az auschwitzi gázszámla szintjén van, és gyűlölöm. Hogy valaki az ágyékbizsergető jakuzzi meg a kerti törpés szobaszökőkút előnyei mellé legyen képes tenni, viccből mintegy, azoknak a honvédtiszteknek a porladó csontjait, akik elestek a magyar szabadságért, nos, ez nekem – nekünk! – sok. Többnyire le tudom gyűrni a hányingeremet, most nem tudtam.
Holnap mire számíthatunk? A vicces riporterek beültetik kendermaggal a 301-es parcellát, és odaküldik szegény, buta kis tinijeinket tüntetni a „szabadságért”? A riporter meg beáll a háttérbe kamerázni, és röhögteti a nézőket „ötvenhat lúzerein”?
Uraim, meddig lehet feszíteni a húrt? Jól tudom, hogy ezek a cinizmusok más, önökhöz látszólag közel álló írástudók ingerküszöbét is átlépik, de ők csak csendes négyszemközt ismerik el a galádságok szennyáradatát. A nyilvánosság előtt ez a téma már nem jó nekik egy glosszára sem.
Én csodálom az önök bátorságát. Elődeik mögött ott voltak a szovjet szuronyok. Önöket mi védi, hogy ilyen bátrak a mi kontónkra? És mégis, meddig tartson a türelmünk?

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.