Lassítópálya az államcsőd felé

Rockenbauer Antal
2006. 08. 30. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Drákói megszorításokkal igyekszik leszorítani a konvergenciaprogram az államháztartás már két számjegyű hiányát, de ezzel visszafogja a gazdaság amúgy is mérsékelt növekedését. A nemzeti adósság GDP-ben mért értéke a program szerint tovább növekszik a következő két évben, hiszen ennek változását az államháztartás hiányának és a GDP növekedésének a viszonya határozza meg. Mivel a növekedés mértéke jóval a hiány alatt marad, így elkerülhetetlen az országra nehezedő eladósodás további fokozódása. 2009-re viszont már az adósság mértékének enyhe csökkenését ígéri a program, és ezt a GDP hirtelen fellendülésére alapozza. Ez a feltételezés azonban teljesen alaptalan, mert valamennyi gazdasági tényező, ami előmozdíthatja a növekedést – gondoljunk akár a foglalkoztatás szintjére, a beruházások mennyiségére vagy a termelést serkentő belső fogyasztásra –, mind-mind csökkenni fog a megszorítások miatt. A növekedés motorjaként a multinacionális vállalatokra sem számíthatunk, mert inkább menekülni fognak a romló gazdasági klíma miatt, és jövedelmük egyre nagyobb hányadát fogják repatriálni (kiutalni az országból). Tehát a programkészítők várakozásával szemben még az is bekövetkezhet, hogy 2009-ben a nemzeti jövedelem csökkenni fog. Ha viszont csökken a GDP, akkor a csökkenés mértékében növekedni fog az eladósodás szintje akkor is, ha netán az államháztartás mérlege egyensúlyba kerülne. Az adósságszolgálat mértéke a felsrófolt kamatok miatt már most is félelmetes, az első fél évben átlépte az 500 milliárd forintot, ami a kamatfeltételek további romlása miatt éves szinten több mint 1000 milliárd forintos kiadást fog jelenteni. Az egyes állampolgárok szintjére lebontva ez azt jelenti, hogy egy év alatt csupán a kamatkiadások fedezésére 100 ezer forintot vagy egy öttagú családra számolva félmilliót kell szánni. A költségvetés felborulását elsősorban nem a megnövekedett reálbérek, nem a nyugdíj- és az egészségbiztosítási rendszer hiánya vagy a felpörgetett autópálya-építés okozza, hanem döntő mértékben az adósságszolgálat növekvő terhei. A magyar gazdaság helyzetét leginkább egy olyan versenyhez lehet hasonlítani, ahol mindenki igyekszik habkönnyű futócipőben, áramvonalas szerelésben futni, míg a magyar versenyző bakancsban, teljes menetfelszerelésben indul neki a küzdelemnek. Ráadásul amikor lemarad, további súlyokat raknak a vállára.
A társadalom által nem a következő évek fájdalmas megszorításai elfogadhatatlanok, hanem a kilátástalanság. Az, hogy nem látni később sem reményt a helyzet javulására. A korábbi időszakot a húzd meg, ereszd meg ciklusok jellemezték, néhány éves megszorítás után mindig következtek könynyebb évek, amikor nőttek a reálbérek, kisebb nyomás nehezedett az emberekre, a családokra, és a gazdaság motorja is nagyobb fordulatszámra kapcsolt. A mostani helyzet azonban más: hiába jönnek a drákói megszorítások, nincs alap a későbbi könnyítésekre. A gazdasági játéktér végzetesen beszűkült. Ha az euróbevezetés kritériumát tartani akarjuk, akkor nem szaladhat el az infláció, akkor nem nőhet meg ismét az államháztartási hiány. De a zsugorodó gazdaság esélyt sem ad a felzárkózásra. Csupán a csodadoktorok, a csodaközgazdászok álomvilágában él a megoldás, amikor Münchhausen báró módjára hajánál fogva akarják kihúzni a magyar gazdaságot a mocsárból. De sajnos ez nem megy a fizikából ismert külső erő felhasználása nélkül. Lehet ugyan még reménykedni a nem jelentéktelen EU-pénzekben, csak hát azt pályázatok útján meg is kell szerezni, és ami a legnehezebb, hozzátenni a saját forrásokat, ami viszont nincs, mert minden erőforrást elszívnak az adósságszolgálat terhei. Ezért a konvergenciaprogram nem más, mint lassítópálya az államcsőd felé. Halogatni lehet a csődöt újabb és újabb megszorításokkal, egészen addig a határig, amíg egy apró szikra nem borítja lángba az egyre elégedetlenebb, egyre jobban csalódott társadalmat. A problémát az okozza, hogy az adósság mértéke a felelőtlen gazdaságpolitika miatt átlépte a kritikus határt. A bővített újratermelés lehetőséget ad egy bizonyos mértékig az adósságszolgálat teljesítésére, és még maradhat erőforrás a növekedéshez is, de ha a forráselvonás eléri a kritikus szintet, akkor a fejlődés elakad, a gazdaság zsugorodó pályára kerül. Nagy valószínűséggel már itt tartunk, és a gazdasági kilábalás csak a külső feltételek megváltoztatásával érhető el. Ezért a gazdaságdiplomácia minden eszközét be kellene vetni az adósságszolgálat terheinek mérséklésére, mert különben tényleg csak az államcsőd marad. Ráadásul ha a magyar gazdaság egyensúlya végképp felborul, akkor magával ránthat más országokat is, mint például a jóval nagyobb méretű lengyel gazdaságot, és ez már akkora hullámokat verhet, hogy megrengetheti az egész Európai Uniót. Ez a kilátás már Brüsszelben is akkora riadalmat okozhat, ami esélyt adhat a magyar félnek, hogy a gazdasági tárgyalásokon könnyítéseket harcoljon ki, és ha ezt jól kihasználja az ország, akkor néhány kegyetlenül nehéz év után lehetőség nyílna a kibontakozásra, a felzárkózás megindulására. De ehhez tényleg igazi bátorság, elszántság kellene, le kellene térni a sodródás, a halogatás politikájáról, mert minél később következik be a csőd – ami jelenleg elkerülhetetlennek látszik, ha nem változnak meg a feltételek –, annál keservesebbek lesznek a következmények is.

A szerző egyetemi tanár

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.