Robert Fico programját megírta

Németh Zsolt
2006. 08. 02. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Robert Fico vezette szlovák kormány 2006. július 31-én elfogadta programnyilatkozatát. A dokumentum legismertebb vonatkozásai: eltörlik az orvosi vizitdíjat és a kórházi díjat, nem vezetik be a tandíjat, megszüntetik az egykulcsos adót, és bővítik a családtámogatást. Ezek voltak a vezető kormánypárt, az Irány – Szociáldemokrácia (Smer–SD) legfontosabb szociális kampányígéretei, amelyek döntő szerepet játszottak a baloldal hatalomra jutásában. Úgy tűnik, Szlovákiában az ilyen ígéreteket, ha csak nagy vonalakban is, de be szokták tartani.
A választások előtt a Smernek ellentmondásosan alakult a viszonya az egyházakkal. A kormányprogram viszont siet leszögezni, hogy az új kormány tiszteletben tartja az egyházak működésével kapcsolatos összes szabályozást, és teljesíti a bennük foglalt állami kötelezettségeket. Megígéri az egyházak kártalanításának végigvitelét, amit eredetileg a Smer élesen ellenzett.
Bizonyára a választások óta felmerült aggodalmakra is választ kíván adni, hogy külön fejezetet szenteltek „a demokratikus államnak”. Ebben kezeskednek a „multikulturalizmus” fenntartásáról, a rasszizmus üldözéséről, a holokauszt feltárásáról, valamint a Regionális vagy kisebbségi nyelvek európai chartájának betartásáról. A nyelvi charta mellett még egy sor nemzetközi dokumentumot felsorolhattak volna, de talán nagy volt a sietség. Különben is, a nemzetközi jogot kormányprogramtól függetlenül be kell tartani.
A demokratikus állam című fejezetben két bekezdést (és még négy másik helyen egy-egy mondatot) szenteltek a romakérdésnek. Mindegyik általánosságokat pufogtat a cigányság életkörülményeinek javításáról. Arról nem esik szó (pedig éppen ez lenne a demokratikus állam lényege), hogy a cigányságot be kellene vonni saját problémáinak megoldásába, illetve általában véve a döntéshozatalba. Igaz, nemcsak a cigányságot nem vonják be, hanem a többi kisebbséget sem. Legalábbis erre sincs utalás a programnyilatkozatban.
Ugyanakkor a Szlovák Nemzeti Párt elnökére jellemző kisebbségellenes kirohanásoknak sincs benne nyomuk. Sőt deklarációk szintjén a preambulum, a már említett demokratikus állam fejezet, valamint a kulturális és oktatási fejezet is kötelezettséget vállal az egyenjogúság, illetve a kisebbségi kultúra és oktatás fenntartására. A program ígéretet tesz, hogy törvényileg biztosítják a kisebbségi kulturális élet támogatását. Igaz, nem külön jogszabályban, mint az előző kormány ígérte, de nem tette meg, hanem egy általános kulturális törvény keretében.
A kisebbségi oktatás biztosítása mellé odaírták, hogy nem mehet a szlovák nyelv elsajátításának rovására. Kérdés, hogy ez milyen gyakorlati megfontolást takar: a szlováknyelv-órák lesznek színvonalasabbak (amit üdvözölnénk), vagy ezen az ürügyön próbálják meg kikényszeríteni egyes tárgyak államnyelven való oktatását? Mi lesz a magyar tanárképzéssel, elsősorban a komáromi egyetemmel? Erre a program nem válaszol nyíltan. Kilátásba helyezi az egyetemek és a főiskolák elkülönítését, ami azért fontos, mert a komáromi tanárképzés jelenleg főiskolai szintű akkreditációval bír. Szlovákiában viszont az általános iskolákban is csak egyetemi diplomával lehet tanítani. A kulturális fejezet szerint a kisebbségi kultúrák mellett a kormány a szlovák kultúra „fejlesztését” is támogatni fogja a „nyelvileg kevert területeken”. Miközben a kisebbségi intézményeknek csak „a dialógus erősítését” és „módszertani segítséget” ígér a program, addig a szlovák kultúra dél-szlovákiai terjesztésével foglalkozó Matica Slovenskának „problémái megoldását.” Ez, ha a sorok között is, de azt jelenti, hogy az új kormány célul tűzi ki a még ma is jelentős részben magyar lakosságú vidékek etnikai arányainak megváltoztatását. Ezeknek az elképzeléseknek a megvalósítása nem járulna hozzá a stabilitás erősödéséhez az ország déli részein. Mint ahogy az sem, hogy a közlekedési fejezet semmiféle jelentős infrastrukturális beruházással nem számol a magyarlakta Csallóközben vagy a vegyes lakosságú s különösen elmaradott nógrádgömöri régióban.
Szintén a sorok között, de a programból kiolvasható, hogy a kormány mind közvetlen intervencióval, mind kutatás-fejlesztési politikájával erősíteni szeretné azokat a nagyipari komplexumokat, amelyek alapjait még a rendszerváltozás előtti, szovjet orientációjú gazdaságpolitika vetette meg. Az ország gazdaságszerkezete szempontjából döntő lehet a hadiipar fejlesztésének koncepciója is, amire a kormányprogram szintén utalást tesz.
Ficóék célul tűzik ki, hogy villamosság terén Szlovákia legyen önellátó, sőt exportképes, de közben diverzifikálja energiaforrásait. Ez azt jelenti, hogy az atomlobbi és a vízlépcsőlobbi, amelyek az előző kormány alatt Pavol Rusko bukásával vereséget szenvedtek, most jelentős támogatásra és új óriásberuházásokra számíthatnak. (Ami nem teljesen közömbös hazánk környezeti biztonsága szempontjából.)
A kőolaj- és a földgázellátás terén a Fico-kormány meg szeretné teremteni a diverzifikált beszerzés lehetőségét, és támogatja az ehhez szükséges vezetékek kiépítését. A program csak arról nem ír, hogy ez utóbbiak kinek a kezében lesznek, pedig Szlovákia energiapolitikai orientációja szempontjából ez a nagy kérdés. Arról viszont szót ejt a dokumentum, hogy Szlovákia befolyásolni akarja az Európai Unió közös energiapolitikáját. Célja, hogy leépítse az uniós energiapiaci korlátozásokat. (Az egyik legfontosabb korlát, amelynek a liberalizálására elsősorban az orosz cégek törekszenek, hogy a vezetékek nem tartozhatnak azonos tulajdonosi érdekkörhöz a szállítókkal.)
A szlovák Európa-politika sarkalatos eleme lesz „a jó kapcsolatok érvényesítése az EU szomszédságpolitikájában”, ami azt jelenti, hogy a szlovák diplomácia közre szeretne működni az EU és Oroszország kapcsolatainak minél szorosabbra fűzésében. A kormányprogram megerősíti, hogy a szlovák csapatokat kivonják Irakból. Az iraki történet tanulságaként leszögezi, hogy más hasonló szerepvállalásnál előre meghatározzák a szlovák egységek mandátumát és kinnmaradásuk kritériumait. A korábbi kormány majdnem feltétlen együttműködési készségéhez képest tehát Fico Szlovákiája nagyobb mozgásteret igényel magának a szövetségeseivel – főként az Egyesült Államokkal – való katonai együttműködés terén.
Fico programja jól áttekinthető dokumentum: világosan megrajzolja az eddigi asszimilációs politika felgyorsításának, valamint a gazdasági és külpolitikai orientációváltásnak az elképzelését.

A szerző országgyűlési képviselő, a külügyi bizottság elnöke (Fidesz)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.