Veszélyben a gyermek-betegellátás

Olvasónktól
2006. 08. 01. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben nyilvánosságra került a Zöld könyv, és szakértők, laikusok, valamint a média munkatársai azt latolgatják, mit is jelent majd a betegek és az egészségügyben dolgozók számára, az egészségügyi kormányzat csendben bevezetett néhány olyan intézkedést, ami már most jelentősen átalakítja a mindennapi betegellátást. Ezek közül a társadalom által talán legkevésbé érthetők a HBCS-szabálykönyv augusztustól érvényes módosításának hatásai. Az új jogszabály-módosítások kihirdetését nem előzte meg sem hatástanulmány, sem szakmai-társadalmi vita. Látszólag egyszerű (de a legtöbb kórháznak valószínűleg kibírhatatlan) pénzmegvonásról van szó, a valóságban azonban a betegeket húsba vágóan érintő, a gyógyítómunkát is nagyban befolyásoló szakminisztériumi beavatkozások ezek.
Az egészségbiztosítási alapból történő finanszírozásról szóló rendelet módosítása (26/2006. (VI. 26.) EÜM-rendelet 3. számú melléklete) alapján egyes fekvőbeteg-kódcsoportok hatályukat vesztik. Egyszerűen fogalmazva ez annyit jelent, hogy az ilyen csoportba tartozó diagnózisok esetén a biztosító nem fizet a kórházi ellátás után, hanem csak az ambuláns ellátást finanszírozza. Különösen sok gyermekgyógyászati betegség kerül ki a fekvőbeteg-csoportból. A gyermekorvosok és szakmai kollégiumuk semmit nem tudott a tervezett változásokról, így a betegek biztonságát féltő érvek el sem hangozhattak.
Allergia, lisztérzékenység, hasi fájdalom, hányás, refluxbetegség, illetve felső légúti, arcüreg- vagy középfülgyulladás miatt augusztustól nem fekhetnek a gyermekek kórházban. Ennek hátterében csak az lehet, hogy a döntéshozók a felnőttek anatómiai és élettani sajátságaiból indultak ki. Az első élethónapokban az orrlégzés még olyan fontos, hogy masszív hurut esetén fuldokolhat a baba. A fertőzések lokalizálására a csecsemők és a kisdedek még nem képesek, így banálisnak induló hurutos állapotok is néhány nap alatt általános szepszishez, így kritikus állapothoz vezethetnek. A hasi fájdalom jóval nehezebben értékelhető a nem beszélő gyermeknél, és súlyos fejlődési rendellenességek is lehetnek a háttérben a szokásos felnőttkori bajok mellett, így nem ritkán kényszerül a gyermekorvos a beteg néhány napos megfigyelésére a diagnózis tisztázása céljából. A gyorsan kiszáradni képes kisgyerekek hányása gyakran igényel kórházi megfigyelést és infúziós folyadékpótlást. Természetesen nem minden gyermeknek kell a szakmai szabályok szerint kórházban maradnia, akinek ilyen betegsége van, de a tünetek típusa, a beteg megfigyelhetősége, szociális helyzete, valamint a lakóhelynek a kórháztól való távolsága alapján nem is kevésnek.
Más, nagy fájdalommal járó betegségek esetén a kórházi kezelés hatásosabb megoldást kínál, mint az ambuláns kezelés. Ilyen például a vesekőbetegség, ami most szintén a kórtermeken kívülre kerül. A napokon át infúzióban adott görcsoldók és fájdalomcsillapítók nélkül roham esetén bizony elviselhetetlenül szenvedhetnek a gyermekek!
Az eddig leírtak esetén még elvileg (de nem a mai magyar viszonyok mellett!) elmondható, hogy egyéni mérlegelés alapján nagyon jó infrastruktúra mellett az esetek egy részében otthon is elláthatók a gyermekek. Ugyanakkor komoly szakmai tévedés az, hogy nem kezelhető a szabálykönyv szerint kórházban a gyógyszeres kezeléssel megoldható mandula körüli tályog, a fül mögötti csecsnyúlvány vagy a hashártya gyulladása, a bőr- és a kötőszövetek gennyes gyulladása vagy a viszszahelyezett kizáródott lágyéksérv. Ezek ma nem minden esetben igényelnek műtétet gyermekkorban, de olyan súlyos állapotok, amelyek nemritkán egyenesen intenzív kezelésre szorulnak. A beteg gyermeket infúzióval és vénás antibiotikummal kell kezelni, és folyamatosan értékelni kell a műtéti indikációt vagy az életveszélyes, azonnali beavatkozást igénylő szövődmények kialakulásának lehetőségét. A nefrózisszindróma a veseelégtelenséghez vezető szövődmények veszélye miatt igényel tartós kórházi megfigyelést és mellékhatás-veszélyes kezelést.
Mit tehetnek ebben a helyzetben a gyermekosztályok és a gyermekkórházak? Két tűz közé kerülve a szakmai és erkölcsi tisztességnek és esküjüknek engedelmeskedve meg fogják próbálni a rászorulókat megfelelően ellátni, miközben anyagi és lelki tartalékaikat már régen felélve gazdaságilag végleg ellehetetlenülnek, és a tisztességes gyógyítási feltételekbe vetett reményükről lemondanak. A kódkönyvet fel-alá lapozva meg fogják keresni, hogy hogyan jelentsék le az eseteket – így is súlyos veszteségeket elkönyvelve. Reméljük, lesz annyi lélekjelenlétük az agyongyalázott orvosoknak, hogy ilyen szabályzókkal szemben is minden gyermek esetében megtalálják a jó megoldást – dacolva a gazdasági menedzsmenttel és az ellenőrzésektől való félelemmel.

Velkey György
A szerző a Magyar Gyermekaneszteziológiai
és Intenzív Terápiás Társaság elnöke

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.