Lojális bulvár

Csontos János
2006. 11. 30. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szép pillanata volt a nyárnak, amikor Fejes Gábor főszerkesztőt lapátra tették a Blikknél. A menesztésnek természetesen nem volt hivatalos oka, ám érdemben senki nem cáfolta, hogy előzőleg Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Michael Ringier médiamágnással találkozva arról meditált: a Blikken a tavaszi kampányban a jobboldali elhajlás tünetei voltak észlelhetők. Ez abban mutatkozott meg, hogy nemcsak Gyurcsányról, hanem Orbán Viktorról is megjelentek pozitív hangvételű anyagok a piacvezető bulvárlapban. Utóbbiakat a Népszava című radikális pártorgánum szépen ki is gyűjtötte – az előbbiekről azonban valahogy megfeledkezett. Fejes a Heti Válasznak úgy nyilatkozott: „Bizonyos körök veszélyesnek tartják, ha egy médium gazdaságilag és politikailag is független. A vádak, hogy jobbra tolódunk, az »aki nincs velünk, az ellenünk van« logikát tükrözik. Nevetséges.”
De nem mindenki fogta a hasát a nevetéstől, sőt némi fogcsikorgatás hallatszott a háttérből. Nem lehetett elleplezni, hogy a Blikk fejcseréje összefüggésben van a Ringier által a Népszabadság fölötti teljes befolyásra tett erőfeszítésekkel, az úgynevezett Szabad Sajtó Alapítvány tulajdonrészének megszerzésével. Ha viszont egy médiamulti üzleti partnere némi áttétellel maga az MSZP, akkor az MSZP-párti kormányfő ártatlan meditációja egy Ringier-termék állítólagos jobboldali elhajlásairól sokkal nagyobb súllyal esik a latba. Márpedig nincs kínosabb, mint ha egy regnáló miniszterelnök tevékenyen beleavatkozik a szabad sajtó működésébe, nyomást gyakorol a magántulajdonosra, politikai-gazdasági zsaroló pozícióját önös érdekből messzemenően kiaknázza. Egy weimarizálódó országban ilyesmivel szokták berendezni a diktatúra előszobáját. Az effélék ellen a civil kurázsi azonnal felemeli a hangját – a hivatásos balliberális sajtószabadság-harcosok azonban valahogy némák maradtak: még a lángszavú, Petőfi lábánál szónokolgató Demszky Gábor is el volt foglalva isztriai nyaralója idényjellegű csinosítgatásával.
Az antidemokratikus skandalumot némiképp elhomályosították a véres-könnygázos őszi történések, ám paradox módon épp egy harsogó Blikk-szalagcím juttatta eszünkbe. „Botrány! Náci ruhában a fideszes képviselő” – kiabált a november 24-i lapszám a terézvárosi pártalelnök valóban vállalhatatlan, infantilis fényképezkedését tálalva. Belül sem spórolták meg a felkiáltójelet. „Felháborító! SS-ruhában feszít a fideszes Gyenge” – uralta a második oldalt. S ahogy ilyenkor szokás: az ellenzékiek zavartan restelkedtek; míg az amúgy mélyrepülésben lévő kormánypártiak pezsgőt bontottak. A Blikk végezte a dolgát, ámde spétreakciója több mint gyanús: a politikailag és morálisan felelőtlen, gyermeteg lelkű Gyenge Zsolt szovjet egyenruhás képét – pirinyó méretben – csupán másnap közölte; s felrúgva a bulvár alapszabályát, Harry herceg horogkeresztes jelmezbáli sztoriját is csak ekkor idézte meg. A szovjet egyenruha pedig (amely ugyanúgy megszálló katonai jelmez volt XX. századi történelmünkben, mint a náci), már nem volt se botrány, se felháborító, a felkiáltójelek hiányáról nem is szólva. Mint ahogy a Che Guevara-pólós ifjúbalosok sem érdemesültek botránycímlapra.
Az ügy arra mindenképp módot adott, hogy – némi mazochizmussal – átpörgessem november második felének lapszámait: vajon miként muzsikál a Murányi Marcell-féle Blikk a Gyurcsány-doktrína tükrében? Van-e benne jobboldali elhajlás? S van-e baloldali? „Gyurcsány barátkozik, Orbán fenyegetőzik” – foglalta össze sommásan a belpolitikai helyzetet a lap november 27-én; de ez csak a szokásos hazai sajtóstandard. Előző nap, az Orbán szerint felébredt az ország című írás fotóillusztrációján a Fidesz-elnök szája eltátva; alul Gyurcsány megnyerően mosolyogva szavazgat valamiről. November 16-án a 2007: laposabb bukszák című vezető anyagot az ugyancsak bűbájosan mosolygó Veres János illusztrálja, olyan képaláírással: „A pénzügyminiszter már a büdzsé benyújtásakor sem titkolta, hogy 2007 feszített év lesz, az adók és járulékok növelésével muszáj lefaragni a hiányt”. Mintha titkolhatna bármit is, s mintha nem titkolózott volna korábban eleget! A hangvétel amúgy bármely pártbrosúrának dicséretére válna.
Kerestem azonban a tételcikket, amelyről Fejes Gábor úgy beszélt: „Természetesen olyan témákat kínáltak fel, amelyekről sejtették, hogy ráharapunk. Szóltak például, hogy Gyurcsány futva érkezik a Parlamentbe, vagy kaptunk egy fotót, ahogy gatyában feszít a nyaralásakor, ahogy a kutyájával játszik…” Hol az a kutya, amire Murányiék ráharaptak? Jelentem, megvan. November 18-án, rögtön a Puskás-féle gyászoldalak mögött, a 6. oldalon. Címe: Késő esti látogató Gyurcsányéknál. A Blikk munkatársai – mint kóborló ceglédi lánykák – épp a villa környékén jártak, s tanúi voltak, hogy a román kormányfő beleszeret Totóba, a Gyárfás-kennelből származó miniszterelnöki puliba. A képaláírás: „Volt meglepetés, amikor este 10 óra után megérkezett Tariceanu román miniszterelnök. Tamás, Gyurcsányék legkisebb fia kifordított pizsamában fogott kezet a vendéggel. Mögöttük Gyurcsány Ferenc, Bálint és Klára asszony.” Mielőtt gyermekvédelemért kiáltanánk: a gyereket azért a protokollfotó után elküldték aludni. Ezek a cuki kis spontán motívumok, a kifordított pizsama meg a román szívet megdobogtató puli viszont nem hagynak nyugodni, hiába akarnak altatni bennünket.
Nem lesz baj azzal a Ringier-tulajdonrésszel, én azt hiszem.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.