A világon minden hetedik ember éhezik

MN
2006. 12. 08. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Louise Arbour
A szegénység gyakran önmagában kiváltó oka és következménye is az emberi jogok megsértésének. A rendkívüli nélkülözés és az emberi jogokkal való visszaélés közötti kapcsolat mégis ritkán kerül a politikai viták és a fejlesztési stratégiák előterébe. Az emberi jogok napja, december 10., az idén éppen erre a döntő fontosságú, ám gyakran mellőzött témára hívja fel a figyelmet – cselekvésre szólítva fel a kormányokat és az emberi jogi szervezeteket a mindannyiunk számára méltóan élhető életért. A szociálisan és kulturálisan megbélyegzett szegényeket sokszor nem csupán az anyagi forrásokhoz és lehetőségekhez való hozzáférésben, de olyan egyetemleges emberi jogaikban is korlátozzák, mint a szólásszabadság, a választójog vagy a munkához, az egészséges élethez és a lakhatáshoz való jog. Emberi jogaik figyelmen kívül hagyása pedig megnehezíti munkaerő-piaci elhelyezkedésüket és az alapvető szolgáltatásokból és anyagi javakból való részesedésüket. Számos társadalomban a szegények csupán azért nem élvezhetik az egészséghez, tanuláshoz és lakhatáshoz való jogukat, mert nem tudnak fizetni értük. Ez egyben gátolja a közéletben való részvételüket, vagyis a problémáikat orvosolni hivatott politikák befolyásolására irányuló képességüket.
A szegénység tehát az anyagi javak és lehetőségek szűkössége mellett az emberi méltóság aláásását és a nélkülözők sebezhetőségének fokozódását is jelenti. A szegénység azonban a hatalomról is szól, nem lényegtelen, ki gyakorolja a családon belül vagy a közéletben. A politikai, gazdasági és társadalmi életet összekötő hatalmi szálak megismerésén keresztül azonban eredményesebben vehetjük fel a harcot a szegénységre kárhoztatottakat érintő, mélyen rejlő előítéletek, a kirekesztés és az egyenlőtlenség ellen. Ugyanakkor a szegénységet gyakran gondoljuk sajnálatos, de véletlenszerű körülménynek, felettünk meghozott döntések és események elkerülhetetlen következményének vagy épp a benne élők egyéni hibájának. A valóban átfogó emberi jogi megközelítés alkalmazása nem csupán a szegényeket körülvevő tévhitek eloszlatásáért tesz erőfeszítéseket, sokkal inkább a szorult élethelyzetből tartósan kivezető méltányos utat segít meglelni. Hangsúlyozza az államok kötelezettségvállalását és felelősségét a közjólétet elősegítő környezet megteremtésében, egyúttal beleszólást enged a szegényeknek jogaik érvényesítésébe és az őket érintő társadalmi igazságtalanságok kiküszöbölésére.
A világ valamennyi állama ratifikálta a hét fő nemzetközi emberi jogi szerződés valamelyikét, nyolcvan százalékuk pedig legalább négyet ezek közül. A 2005-ben megrendezett világtalálkozón pedig a nemzetközi közösség tagjai megerősítették a szegénység visszaszorítására tett közös szándékukat, amelyhez a Millenniumi fejlesztési terv konkrét célokat is rendel. Az eredményes állami beavatkozás gyakran jelentős anyagi-technológiai források hozzárendelése nélkül is azonnali javulást eredményezhet olyan területeken, mint a gyermekhalandóság csökkentése vagy a kisebbségek és a nők diszkriminációmentes foglalkoztatása. A nemzeti érdekek állandó kicsinyes méricskélése és a közöny ugyanakkor legalább olyan káros lehet az emberi jogokra és a fejlődésre nézve, mint a kirekesztés. Egyik tavalyi nyilatkozatában Paul Wolfowitz, a Világbank elnöke megjegyezte, hogy „morálisan nem indokolható a fejlett államok mezőgazdasági termelőknek nyújtott, 280 milliárd dollár összegű támogatása – ami egyúttal az afrikai országok bruttó hazai össztermékének csaknem egészének és a külföldi segélyek négyszeresének felel meg”.
Ehhez kapcsolódóan Kofi Annan ENSZ-főtitkár egyik utolsó beszédében a szegénység elleni globális küzdelemre való figyelemfelhívást hivatali ideje egyik legfontosabb eredményének nevezte. Rámutatott, a szegénység, a sebezhetőség és az emberi méltóság megsértése egymással összefüggő jelenségek. Ezért az emberi jogok, a biztonság és a fejlődés együttes érvényesülése elengedhetetlen egy szabadabb világban való létezéshez. Amíg a világon minden hetedik ember éhezik, a szegénység elleni küzdelem korunk egyik leghangsúlyosabb emberi jogi kihívását jelenti.

A szerző az ENSZ emberi jogi főbiztosa

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.