Mi a baj Orbán Viktorral?

Tõkéczki László
2006. 12. 21. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szögezzük le az elején: Orbán Viktornak is – mint minden embernek – sok hibája van. Ezek közül azonban nagyobb jelentőségűek csupán a nem kevésszer rossz személyi döntései – ha őt most a politika szempontjából vizsgáljuk. Minden más joggal felvethető esetleges probléma már a Fidesz, illetve a magyar társadalom problémája is. Az elszemélyesedés egyébként régi (rossz) magyar politikai hagyomány, s egyben a posztmodern, eszmények nélküli politika jellegzetessége. Egy ember démonizálása viszont egyértelműen a gondolattalan, csak a koncot és uralmat tekintő magyarországi baloldal betegsége.
S így már röviden el is jutottunk ahhoz, hogy mi a baj Orbán Viktorral. Az a baj, hogy tehetséges, karizmatikus vezető, s így veszélyes a posztkommunista („szociáldemokrata” és „liberális”) uralkodó csoportok újkádárista demokráciát, valójában monopolizált uralmat teremteni akaró szándékaira. Orbán tehát azért probléma, mert van. S fokozódó probléma, mert a gyurcsányizmus által előidézett társadalmi megélhetési válság tapasztalatai meg fogják szüntetni a közvetlenebbül érdekelt klienskörökön túl az Orbán-mumus eddig meglehetősen hatékonyan sulykolt médiaképét. Addig kellene tehát Orbánt eltüntetni – MDF-es segítséggel akár –, amíg az ostoba manipulációt tömegesen erőtlenné nem teszik a kemény tapasztalati tények.
Ezért van fokozódó Orbán-problémája a cselédsajtónak és az (ál)ellenzéki elemzőknek. S azoknak persze, akik végleg le akarják zárni a rendszerváltozást, mint immáron megfelelő demokráciát a saját véglegesen előnyös helyzetükkel. Orbán Viktor azért populista, mert nem gondolja azt, hogy ez a mai hazai pénzügyi diktatúra, kiegészülve a rendőri brutalitással, az Európába való megérkezés volna. Orbánnak azért kellene eltűnnie, hogy megszűnjön az a jórészt személyéhez köthető alternatív politikai erőközpont, amely a fokozódó elnyomorodásban elveheti a hatalmat a Gyurcsány-féle figuráktól, és csak a zsebüknek és önzésüknek élő klientúrájától.
Domesztikálni kell az egész Fideszt, s akkor az MDF-hez hasonlóan egy ámokfutó milliárdos lojális ellenzékeként lehetne a mai Magyarországot normálisnak, konszenzusra alkalmasnak nyilvánítani. A bevallott gyurcsányi hazugságok, az október 23-i gyalázatos rendőrterror után is. Mert az a vízválasztó, aki ezután is hajlandó Gyurcsánnyal egyezkedni: az nemcsak nem ellenzéki, de nem is demokrata. A növekvő megélhetési nehézségek mellett s a jogállamot felszámoló titkosszolgálati megfigyelések és lehallgatások közegében hát miért Orbán Viktor a probléma? Ha ő tényleg probléma volna a polgári oldalon, akkor a baloldalon örülniük kellene annak, hogy a Fideszt ez bénítja.
Ha Orbán Viktor már olyan volna, mint Dávid Ibolya vagy Boross Péter, nos, akkor a magyar demokrácia már tökéletes volna. De mivel Orbán ilyen értelemben „fejlődésképtelen”, át kellene adnia a helyét azoknak, akik értik az idők szavát, s belátják, hogy a politika a globális tőkeérdekek s hazai milliárdos barátaik fantasztikus kiváltsága (lásd Gyurcsány lelkendezését e tekintetben). Parlamenti előkelőségben, kínos és nehéz egyeztetések nélkül igazi a hazai demokrácia, az ingatlanbiznisz pörög, s Molnár miniszter és társai még emberi életekről is dönthetnek. Fantasztikus, amikor néhány ember – kontroll és gátlás nélkül – gyurmázhat egy országot! S ha Orbán nem volna, vége lenne a Fidesznek s jó kommunista szokás szerint – szalámizgatva és megfizetve – működhetne most már nem a népi demokrácia, hanem az a médiasokszínűség, amely minden árnyalatában helyesli a gyurcsányista szociáldemokrácia kurzusát.
De míg Orbán van, addig a nép még elhiheti, hogy van más út. Rettenetesen idegesítő ez az október elsejei önkormányzati választás is. Példát statuálva jól megvertük ugyan a népet, s most elvesszük a választott önkormányzati testületek pénzét (Gyurcsány–Gergényi–Lamperth), de Orbán még mindent megfordíthat. Minek egy ilyen konfliktusos figura ide? Mindenkinek Dávid Ibolyát ajánljuk, ő egy komoly, kalapos nő, s nem viszi utcára állítólag egyre növekvő számú híveit. Miért nem érti meg Orbán, hogy neki is csak jó lenne – mindenki szeretné, és egyre emelkedne a népszerűségi listán is –, ha elismerné, hogy nincs alternatíva, csak Gyurcsány Ferenc, aki azt is tudja, amit nem tud? Annak ellenére, hogy egyre gyakrabban spontán módon térdre hull, s meg van hatva saját produkciójától.
S ami végezetül érdekes: más oldalról nincs Gyurcsány-probléma. Vele minden rendben van, lassan már kádári szinten, csak fordítva: a visszahúzódó féldiktátor helyett „Fletó” szereti a nyilvánosságot, s népes nyaloncainak nem kell fékezni magukat. Az ő alkalmasságának nincs határa, s a balliberális értelmiség a megszorítások idején is megkapja méltó anyagi megbecsülését – miközben pedagógusok, köztisztviselők, orvosok stb. menetelnek a munkanélküliségbe. Egy ostoba és beteg ország szép gyurcsányi látomása terjeng.

A szerző történész, egyetemi docens

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.