Nincs alku a jelenlegi miniszterelnökkel

Nyárra kiderül: a konvergenciaprogramot a kormány nem tudja végigvinni. Erre a helyzetre tudatosan készülhet az ellenzék az ősszel javasolt szakértői kormány emberi és szakmai feltételeinek kimunkálásával – állapítja meg a Budapest Analyses elemzőközpont friss tanulmánya, amely Orbán Viktor múlt heti, élénk visszhangot kiváltó interjúja alapján elemzi a belpolitikai helyzetet. Az alábbiakban ezt a cikket olvashatják.

Budapest Analyses
2006. 12. 18. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ki a posztkommunista?
Az a kommunista, akinek ma is van posztja.
(Budapesti vicc)

A Heti Válasz december 14-i számában Orbán Viktor stratégiai jelentőségű interjút adott, amelyben értelmezte a magyar belpolitikai játékteret, és kijelölte a Fidesz várható magatartásának, illetve lépéseinek irányát.
A pártelnök cezúrának tartja a miniszterelnöki „hazugságbeszéd” nyilvánosságra kerülését, illetve azt a – véleménye szerinti – katarzist, amit a társadalom akkor átélt. A kormány akkor megbukott, a miniszterelnök „a legenyhébben fogalmazva is” persona non grata, vagyis nem kívánt személyiség lett. Ennek legfőbb oka, hogy megpróbálta kiiktatni az erkölcsöt a politikából, miközben válságba sodorta az országot. A szocialista–liberális koalíció a társadalom többsége számára káros, neoliberális téziseken nyugvó társadalomfejlődési modellt képvisel, amely egy kettészakított Magyarország megteremtésére irányul. Az MSZP nem baloldali párt, Magyarországon nincs baloldal, tehát szociális kérdésekben a Fidesznek nincs kivel párbeszédet folytatnia. A szocialisták által vezényelt gazdasági és társadalmi folyamatok megállítására csak a „választók” képesek a következő parlamenti választásoknál hamarabb. Ezt szolgálja – Orbán Viktor véleménye szerint – a jövő évi népszavazás, amely – ha sikeres – olyan bizalmi válságot idézhet elő, amelyre szakértői kormánnyal, illetve előre hozott választásokkal kell válaszolnia a kormányzó koalíciónak. Ha nem így reagál, akkor az alkotmányosság határait túllépő eseményekért – amiket Orbán Viktor nem tart kizártnak – a kormány felel. A Fidesz pedig majd támogatja a felháborodott tömegeket minden alkotmányos eszközzel, mert a kormány választások előtti menesztését csakis a választók tudják elérni.
Az interjú utolsó részében Orbán Viktor egyértelművé teszi, hogy részéről már nem érvényes a „Több mint kormányváltás, kevesebb mint rendszerváltás!” jelszó. Értelmezésében az utódpárti elit rossz következtetést vont le a rendszerváltás utáni 16 évből. Megúszták az elszámoltatást és a börtönt, ami a diktatúra fenntartásában és az ország tönkretételében játszott szerepükért járt volna nekik, és most a megszerzett gazdasági hatalom – és személyes vagyon – mellé az egyeduralmú politikai hatalom megszerzésére törnek, az ország tönkretétele árán. „A hatalomba visszatért posztkommunista elit ezúttal nem tudja elkerülni, hogy kiméressék rá a jog szerinti felelősség” – mondja.
Orbán Viktor tehát nem alkuszik. E vízió szerint Magyarországon tavasszal – a kormány számos, lakosságot sújtó intézkedése következtében – akár robbanásig feszült helyzet lehet, amely részben a tömegek elszegényedéséből, elnyomorodásából táplálkozik majd, részben abból a közbeszédben egyre gyakoribb véleményből, hogy a rendszerváltást elhibáztuk, s eljött az ideje a kiigazításnak.
A Fidesz elnöke valószínűleg helyesen méri fel, hogy Gyurcsány Ferenc helyzete reménytelen. Bár a kialakult helyzetért a felelősséget most még neki kell vállalnia – hiszen főleg ő teremtette –, de az világos, hogy vele az MSZP aligha nyerhet választást. Kuncze Gábor és Demszky Gábor is a múlt embere. A liberális szavazók számára kiábrándító, ahogy az SZDSZ korrupciós ügyei nyomán visszájára fordult a pártelnök hajdani „tolvajbandázása”, a főváros közép-európai összehasonlításban is elszomorító állapota. Orbán Viktor viszont magára talált ezekben az eseménydús őszi napokban. Most elég erkölcsi tőkéje van. Az önkormányzati választások és az őszi „Hazugság Elleni Forradalom” igazi győztese ugyanis a Fidesz. Minden szirénázó rendőrautó, minden rohamsisakos rendőr és elzárt „műveleti terület” a Fidesz erkölcsi tőkéjét is szaporítja.
Orbán és a Fidesz ismét kulcshelyzetbe került. Ősszel a Fideszre a tények tisztelői, a racionális helyzetértékelésre képesek szavaztak. Kérdés, hogy ezt a Fidesz és elnöke tudatosítja-e, mert ebben a helyzetben megfontolatlan kijelentésekkel csak ronthat saját helyzetén. Nem vall megfontoltságra például a 14. havi nyugdíj időszerűségének megpendítése vagy a 8000 milliárdos uniós forrásra való hivatkozás, mert az országba beérkező pénzek végösszege lényegesen kisebb lesz.
Ma a Fidesz – saját hibájából is – kénytelen a koalíció teremtette államháztartással együtt élni, ami – az MSZP és az SZDSZ hibájából – tragikus állapotban van. Ezért Magyarországnak létérdeke volna a konvergenciaprogram sikeres végrehajtása. Ezt kikezdeni felesleges. A költségvetési vita és az azt megelőző néhány hét tanulságai alapján ugyanis valószínűsíthető, hogy nyárra kiderül: a konvergenciaprogramot a kormány nem tudja végigvinni. Erre a helyzetre tudatosan készülhet az ellenzék az ősszel javasolt szakértői kormány emberi és szakmai feltételeinek kimunkálásával. Mert ez a valószínű közeljövő. Az MSZP és az SZDSZ ugyanis veszélyes helyzetbe hozta magát. Az országban ma nem bizonyos politikai preferenciák megváltozásáról van szó, hanem évtizedek óta nem tapasztalt indulati töltetről. Immáron milliók gyűlölik a kormányzó koalíciót.
A szakértői kormány nem kényszer, hanem lehetőség. Esély, amellyel a koalíciós pártok – mintegy elővágással élve – menthetik a menthetőt. Mert ha Orbán Viktor népharagvíziója válik valóra, akkor az több lesz, mint kormányváltás, és bizonyos vonatkozásokban valószínűleg több lesz annál is, ami a néhai rendszerváltás volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.