Héják és galambok

A magyar lakosság mindössze húsz százaléka szimpatizál Trumppal, ez az arány vélhetően változni fog.

Pápay György
2016. 08. 01. 8:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rossz lóra tett Donald Trumppal Orbán Viktor – állítják egyesek azokra a közvélemény-kutatásokra hivatkozva, amelyek szerint a magyar lakosság mindössze húsz százaléka szimpatizál a republikánus elnökjelölttel. Van azonban egy olyan gyanúnk, hogy ez az arány változni fog, nem kis részben éppen a miniszterelnök tusnádfürdői beszédének hatására. A jobboldal híveinek szemében mindenképpen jó pont lehet, hogy Trump éppúgy a liberális dogmák és a politikai korrektség kérlelhetetlen kritikusa, mint Orbán. Első pillantásra kül- és biztonságpolitikai álláspontja is egybeesik azzal, amit a hazai jobboldal régóta gondol a világról. De csak első pillantásra.

Az kétségkívül sokak tetszésével találkozhat, amit Orbán Viktor is hangsúlyozott, jelesül hogy Trump szerint az Egyesült Államoknak fel kellene hagynia a demokrácia exportálására tett kísérletekkel. Ez érdekes fordulat, mivel évtizedekig a republikánusok számítottak héjáknak ebben a kérdésben, míg a demokraták inkább galamblelkűnek bizonyultak. Most viszont Hillary Clinton tűnik héjábbnak a héjánál, miközben Trump a demokráciaexport puszta visszafogásánál jóval tovább menne a galambdúcba való visszahúzódás terén. Újságírói kérdésre kijelentette, hogy elnökként nem sietne rögtön egy megtámadott NATO-tagország segítségére – előbb megvizsgálná, eleget fizetett-e be az adott ország a NATO-ba, és mindent megtett-e saját védelme érdekében.

Nehéz elképzelni, hogy magyar szemmel – saját honvédelmi potenciálunk ismeretében – mi lehet vonzó a katonai szövetség e felfogásában. Különösen a hazai jobboldalon, ahol Oroszország ugyan nem jelenik meg agresszorként – a New York Times említett kérdése a balti államok esetleges orosz megszállására vonatkozott –, de máskülönben a migrációs válság kezdete óta állandó a globális fenyegetettségtudat. Azt is látni kell azonban, hogy a jobboldali közvélemény egy része szerint nem Amerika védelmére szorulunk, hanem éppen Amerika miatt szorulunk védelemre. S itt nem pusztán arra az egyébként jogos kritikára gondolunk, hogy az Egyesült Államok nagyban felelős a Közel-Kelet stabilitásának megingatásáért. Hanem arra a jóval vadabb feltételezésre, amely szerint maga Amerika irányítja a migránsáradatot, ezzel gyengítve a riválisának tekintett Európát.

Csakhogy a mai Európai Unió nem globális politikai játékos, vagyis nem lehet Amerika olyan riválisa, amelyet így kellene gyengítenie. Amerika inkább piacot lát Európában, és elsősorban kereskedni akar vele, ahogy azt a – szintén joggal bírált – TTIP-tárgyalások is mutatják. Ha pedig a kontinens bármelyik országa katonai segítségre szorul, előbb remélheti azt az Egyesült Államoktól, mint bárki mástól. A hazai közbeszédben gyakran felmerül ugyan, hogy Amerika mindig cserbenhagyott bennünket, de ha tágabb perspektívából nézzük a dolgot, máris másfelé billen a mérleg. Hitlert aligha lehetett volna megállítani Amerika hadba lépése nélkül, s bár Sztálin rá tudta tenni a kezét Európa keleti felére, a hidegháborút Amerika nyerte meg – többek között nekünk. Ha Nyugat-Európán múlott volna, ma is orosz fennhatóság alatt élnénk, ha pedig az egyoldalú leszereléspárti – szovjet szemmel: hasznos idióta – haladó nyugati értelmiségen, akkor talán nem is élnénk. Vagyis lehet sok mindenért kárhoztatni az Egyesült Államokat, de mégis ki másra számíthatnánk katonai konfliktus esetén? Erre jön Trump, és azt mondja: jobb, ha rájuk sem számítunk.

A magyarok békevágya rendkívül nemes dolog, de – némi képzavarral élve – ha már galamb az ember, nem árt, ha nem csak galambokkal barátkozik. Egyébként létezett egy, a galambnál is békésebb madár, a dodó. Ki is halt annak rendje s módja szerint.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.