Keresés
Magyar Nemzet
2019. augusztus 20., kedd, István napja
Vélemény
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/velemeny/kuzdelem-a-fovarosert-7012310/

Küzdelem a fővárosért

Brüsszelben még be sem fejeződött az egyeztetés az európai pozíciók elosztásáról, idehaza máris újabb tisztségekért szállnak versenybe a jelentkezők. Az egyéni jelöltek és a különféle szervezetek megbízottai a főpolgármesteri, a polgármesteri és a képviselői helyekre pályázhatnak – az önkormányzatokban legalább húszezer közéleti poszt talál majd gazdára. Ehhez kapcsolódik később a helyhatósági vállalatok és intézmények vezérkarának megújítása, az igazgatótanácsokat és a felügyelőbizottságokat is beleértve. Aki tehát indíttatást érez, hogy részt vegyen az ilyesfajta közéleti tevékenységben, most érthetően akcióba lendül és támogatókat keres magának.

Egyik kampány a másikat éri. Magyarország 21 uniós képviselőjéről május végén voksolhattunk, azt ugyanakkor még nem tudjuk, pontosan mikor lesznek a helyhatósági választások. A jogszabály alapján csupán annyi bizonyos, hogy október valamelyik vasárnapján járulhatunk az urnákhoz, de a köztársasági elnöknek még meg kell határoznia a konkrét dátumot. Utoljára öt évvel ezelőtt, augusztusban indult a hivatalos ajánlások összegyűjtése, és október 12-én szavazhattak a választópolgárok.

Mivel a kampány – ugyancsak hivatalosan – ötven nappal a szavazás előtt kezdődik, a helyi önkormányzati választásokon részt vevők várhatóan most is augusz­tus 20. után állnak csatasorba. Így néz ki a hivatalos, jogi megoldás, a politikai meggyőzés azonban nincs időhöz kötve. Ez folyamatosan zajlik, olyannyira, hogy az aktivisták és a pártok a múlt évi országgyűlési szavazástól a két hete megrendezett uniós parlamenti voksolásig egyfolytában agitálták a választókat, de azóta sem tartottak szinte egy perc szünetet sem. Magánszemélyek és különféle szervezetek egymás után jelentik be indulási szándékukat, természetesen mindenekelőtt a főpolgármesteri tisztségre.

Főpolgármesternek lenni, Budapestet vezetni kivételes lehetőség, s nagy felelősség. Budapest ugyanis nem egy a sok város közül, hanem az ország fővárosa. Ezért is meglepő, hogy a városvezetői tisztségre jórészt másod-, harmadvonalbeli aspiránsok jelentkeznek. A jelöltnek a várospolitikához és az országos nagypolitikához is értenie kell. Már csak azért is, mert Budapest fejlesztése általában országos beruházásként vagy kormányzati közreműködéssel történik. Nem könnyű összhangot teremteni a különböző érdekek között, nem is várja el senki, hogy a főpolgármester mindenkor egy húron pendüljön a kormányzattal. Hozzátartozik ehhez az is, hogy az egyes városrészek lakói, önkormányzatai olykor különféle szempontokat képviselnek. Az egyeztetés, a harmónia megteremtése végső soron elengedhetetlen, s komoly diplomá­ciai érzéket követel.

Az ellenzék a különbségekre, az ellentétekre épít. Hogyne, hiszen aki elnyeri a főpolgármesteri széket, az részben a kormány ellensúlyaként is felléphet bizonyos esetekben. A jelek szerint így kalkulál az uniós választáson egyébként jó eredményt felmutató Demokratikus Koalíció is, ezzel magyarázható, hogy most saját jelöltet jelentett be. Feltehetően arra számít, hogy támogatottja az ellenzék közös főpolgármester-jelöltje lesz, mert a közelgő úgynevezett előválasztás ezt lehetővé teszi majd. Az előválasztásnak nevezett rendezvény egyébként magánakció, a magyar közjogban nem szerepel, ennél fogva a választójog alapján nem is lehet megítélni. Kizárólag az általános adatvédelmi, igazgatási szabályok szerint dönthető el, hogy kifogástalan-e az adminisztrációja.

Mindent egybevetve, Gyurcsány Ferenc az önálló főpolgármester-jelölt indításával valójában a politikai hatalom megszerzésén fáradozik. Kormányozni ugyan nem tudott, az igazgatás eszközei, lehetőségei kihullottak a kezéből, ehhez végképp nem volt tehetsége. Politikai taktikái és praktikái ugyanakkor a saját szempontjából időnként beváltak, habár többször egyenesen tragédiához vezettek. A pesti közönség így az ő nevéhez kapcsolja egyebek közt a vipera, a rendőrroham és a csapaterő fogalmát. Mindemellett is elképzelhető, hogy sikerül másoktól új szimpatizánsokat elszipkáznia. Ráadásul a régi hívei is támogathatják, sokan közülük ma is ott ülnek különböző helyeken, s feltehetően vezetőjük visszatérésében reménykednek. Hiába, a lojalitás fontos lehet. Mi az hogy! Nagyon is!

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

Pályázat a gyerekek pénzügyi tudatosságának fejlesztésére
A kormány kiemelt hangsúlyt fektet arra, hogy minél hatékonyabb eszközökkel és minél szélesebb körben szólítsa meg a fiatalokat is ebben a témakörben.

Kvótaper

Szánthó Miklós: Politikai okai is lehetnek a kvótaper késleltetésének
A szakértő szerint az egész eljárás abszurd, mivel egy évekkel ezelőtti ideiglenes határozatot kérnek számon hazánkon 2019-ben.

Nemzeti vagyon

Hétezermilliárd forinttal nőtt 2010 óta a magyar állam vagyona
A Magyar Nemzetnek nyilatkozó szakértők szerint egyértelműen korrigálni kellett a szocialista-szabad demokrata kormányok tékozlását.

Aktuális

Potápi Árpád János: Szent István keresztény, európai néppé kovácsolta a magyarságot
Ez az ünnep beleivódott a magyarság lelkébe, ezt az is bizonyítja, hogy a kommunista időszakban sem merték betiltani, hanem megpróbálták az alkotmány ünnepére átkeresztelni – mondta az államtitkár.

Fricz Tamás blogja

Vicces párt lett a Momentum
Kiderült, hogy a Momentum Terézvárosban, a VI. kerületben egy olyan ellenzéki képviselőjelöltet támogat, akiről az Utólag.com megírta, hogy III/III-as ügynök volt a Kádár-rendszerben.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

Oldalainkon sütiket használunk a jobb működés érdekében. Adatvédelmi nyilatkozatunkból tájékozódhat az Ön adatainak védelméről. Adatvédelmi nyilatkozatunkat itt olvashatja el.