Keresés
Magyar Nemzet
2020. július 9., csütörtök, Lukrécia napja
HÍR TV – CsörteEurópa rosszabbul teljesít, mint 30 éve.
Vélemény
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/velemeny/kuzdelem-a-fovarosert-7012310/

Küzdelem a fővárosért

Brüsszelben még be sem fejeződött az egyeztetés az európai pozíciók elosztásáról, idehaza máris újabb tisztségekért szállnak versenybe a jelentkezők. Az egyéni jelöltek és a különféle szervezetek megbízottai a főpolgármesteri, a polgármesteri és a képviselői helyekre pályázhatnak – az önkormányzatokban legalább húszezer közéleti poszt talál majd gazdára. Ehhez kapcsolódik később a helyhatósági vállalatok és intézmények vezérkarának megújítása, az igazgatótanácsokat és a felügyelőbizottságokat is beleértve. Aki tehát indíttatást érez, hogy részt vegyen az ilyesfajta közéleti tevékenységben, most érthetően akcióba lendül és támogatókat keres magának.

Egyik kampány a másikat éri. Magyarország 21 uniós képviselőjéről május végén voksolhattunk, azt ugyanakkor még nem tudjuk, pontosan mikor lesznek a helyhatósági választások. A jogszabály alapján csupán annyi bizonyos, hogy október valamelyik vasárnapján járulhatunk az urnákhoz, de a köztársasági elnöknek még meg kell határoznia a konkrét dátumot. Utoljára öt évvel ezelőtt, augusztusban indult a hivatalos ajánlások összegyűjtése, és október 12-én szavazhattak a választópolgárok.

Mivel a kampány – ugyancsak hivatalosan – ötven nappal a szavazás előtt kezdődik, a helyi önkormányzati választásokon részt vevők várhatóan most is augusz­tus 20. után állnak csatasorba. Így néz ki a hivatalos, jogi megoldás, a politikai meggyőzés azonban nincs időhöz kötve. Ez folyamatosan zajlik, olyannyira, hogy az aktivisták és a pártok a múlt évi országgyűlési szavazástól a két hete megrendezett uniós parlamenti voksolásig egyfolytában agitálták a választókat, de azóta sem tartottak szinte egy perc szünetet sem. Magánszemélyek és különféle szervezetek egymás után jelentik be indulási szándékukat, természetesen mindenekelőtt a főpolgármesteri tisztségre.

Főpolgármesternek lenni, Budapestet vezetni kivételes lehetőség, s nagy felelősség. Budapest ugyanis nem egy a sok város közül, hanem az ország fővárosa. Ezért is meglepő, hogy a városvezetői tisztségre jórészt másod-, harmadvonalbeli aspiránsok jelentkeznek. A jelöltnek a várospolitikához és az országos nagypolitikához is értenie kell. Már csak azért is, mert Budapest fejlesztése általában országos beruházásként vagy kormányzati közreműködéssel történik. Nem könnyű összhangot teremteni a különböző érdekek között, nem is várja el senki, hogy a főpolgármester mindenkor egy húron pendüljön a kormányzattal. Hozzátartozik ehhez az is, hogy az egyes városrészek lakói, önkormányzatai olykor különféle szempontokat képviselnek. Az egyeztetés, a harmónia megteremtése végső soron elengedhetetlen, s komoly diplomá­ciai érzéket követel.

Az ellenzék a különbségekre, az ellentétekre épít. Hogyne, hiszen aki elnyeri a főpolgármesteri széket, az részben a kormány ellensúlyaként is felléphet bizonyos esetekben. A jelek szerint így kalkulál az uniós választáson egyébként jó eredményt felmutató Demokratikus Koalíció is, ezzel magyarázható, hogy most saját jelöltet jelentett be. Feltehetően arra számít, hogy támogatottja az ellenzék közös főpolgármester-jelöltje lesz, mert a közelgő úgynevezett előválasztás ezt lehetővé teszi majd. Az előválasztásnak nevezett rendezvény egyébként magánakció, a magyar közjogban nem szerepel, ennél fogva a választójog alapján nem is lehet megítélni. Kizárólag az általános adatvédelmi, igazgatási szabályok szerint dönthető el, hogy kifogástalan-e az adminisztrációja.

Mindent egybevetve, Gyurcsány Ferenc az önálló főpolgármester-jelölt indításával valójában a politikai hatalom megszerzésén fáradozik. Kormányozni ugyan nem tudott, az igazgatás eszközei, lehetőségei kihullottak a kezéből, ehhez végképp nem volt tehetsége. Politikai taktikái és praktikái ugyanakkor a saját szempontjából időnként beváltak, habár többször egyenesen tragédiához vezettek. A pesti közönség így az ő nevéhez kapcsolja egyebek közt a vipera, a rendőrroham és a csapaterő fogalmát. Mindemellett is elképzelhető, hogy sikerül másoktól új szimpatizánsokat elszipkáznia. Ráadásul a régi hívei is támogathatják, sokan közülük ma is ott ülnek különböző helyeken, s feltehetően vezetőjük visszatérésében reménykednek. Hiába, a lojalitás fontos lehet. Mi az hogy! Nagyon is!

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Freund Tamás-interjú

Az Akadémia nemzeti intézmény, nem lehet ellenzékben
Freund Tamás: Hívő emberként, a Teremtő művét elismerve is lehet tudósként kutatni.

Kettős mérce

Ungváry egyenruhái
Ungváry Krisztián náci egyenruhákat árul az internet erre szakosodott oldalain.

Kiemelt

Új, színes festmény jelent meg a tűzoltóság falán
A 12 nap alatt elkészült 420 négyzetméteres alkotás minden budapesti előtt szeretne tisztelegni.

Poszt-trauma

Lázár birtoka
Jön ez a Kiss Soma Ábrahám, és Lázár „magánbirtokáról” beszél.

Poszt-trauma

Gyurcsány nyári egyeteme
Kéz a kézben közösen énekelnék az Internacionálét.

Poszt-trauma

Karácsony és médiája hülyének nézi a szimpatizánsaikat
Azt akarják elhitetni, hogy Orbán Viktor tart Karácsony Gergelytől.

Poszt-trauma

Orbán zsenije lehervasztotta a mosolyt a baloldaliak arcáról
Nincsenek egy súlycsoportban.

Aktuális

Donald Trump esélyiet növelheti Kanye West indulása
A 43 éves fekete rapper független jelöltként versenybe száll a novemberi elnökválasztáson.

Fricz Tamás blogja

Sokan dolgoznak azon, hogy a múltat végképp eltöröljék
Tudják, mi a közös a Black Lives Matterben, az Antifában, Soros Györgyben és a globális elitben?
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!