Küzdelem a fővárosért

Mindent egybevetve, Gyurcsány Ferenc az önálló főpolgármester-jelölt indításával valójában a politikai hatalom megszerzésén fáradozik.

Kulcsár Anna
2019. 06. 13. 12:00
null
Budapest, 2018. janur 6. Az Erzsbet hd s a Gellrt-hegyi Szabadsg-szobor a tavaszias idben Budapesten 2018. janur 6-n. Az v els htvgjn is folytatdott a szokatlanul enyhe tli id, megdlt az orszgos napi melegrekord, az orszg tbb pontjn 17 Celsius-fokot is mrtek. MTI Fot: Balogh Zoltn Fotó: Balogh Zoltán Forrás: MTI/Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Brüsszelben még be sem fejeződött az egyeztetés az európai pozíciók elosztásáról, idehaza máris újabb tisztségekért szállnak versenybe a jelentkezők. Az egyéni jelöltek és a különféle szervezetek megbízottai a főpolgármesteri, a polgármesteri és a képviselői helyekre pályázhatnak – az önkormányzatokban legalább húszezer közéleti poszt talál majd gazdára. Ehhez kapcsolódik később a helyhatósági vállalatok és intézmények vezérkarának megújítása, az igazgatótanácsokat és a felügyelőbizottságokat is beleértve. Aki tehát indíttatást érez, hogy részt vegyen az ilyesfajta közéleti tevékenységben, most érthetően akcióba lendül és támogatókat keres magának.

Egyik kampány a másikat éri. Magyarország 21 uniós képviselőjéről május végén voksolhattunk, azt ugyanakkor még nem tudjuk, pontosan mikor lesznek a helyhatósági választások. A jogszabály alapján csupán annyi bizonyos, hogy október valamelyik vasárnapján járulhatunk az urnákhoz, de a köztársasági elnöknek még meg kell határoznia a konkrét dátumot. Utoljára öt évvel ezelőtt, augusztusban indult a hivatalos ajánlások összegyűjtése, és október 12-én szavazhattak a választópolgárok.

Mivel a kampány – ugyancsak hivatalosan – ötven nappal a szavazás előtt kezdődik, a helyi önkormányzati választásokon részt vevők várhatóan most is augusz­tus 20. után állnak csatasorba. Így néz ki a hivatalos, jogi megoldás, a politikai meggyőzés azonban nincs időhöz kötve. Ez folyamatosan zajlik, olyannyira, hogy az aktivisták és a pártok a múlt évi országgyűlési szavazástól a két hete megrendezett uniós parlamenti voksolásig egyfolytában agitálták a választókat, de azóta sem tartottak szinte egy perc szünetet sem. Magánszemélyek és különféle szervezetek egymás után jelentik be indulási szándékukat, természetesen mindenekelőtt a főpolgármesteri tisztségre.

Főpolgármesternek lenni, Budapestet vezetni kivételes lehetőség, s nagy felelősség. Budapest ugyanis nem egy a sok város közül, hanem az ország fővárosa. Ezért is meglepő, hogy a városvezetői tisztségre jórészt másod-, harmadvonalbeli aspiránsok jelentkeznek. A jelöltnek a várospolitikához és az országos nagypolitikához is értenie kell. Már csak azért is, mert Budapest fejlesztése általában országos beruházásként vagy kormányzati közreműködéssel történik. Nem könnyű összhangot teremteni a különböző érdekek között, nem is várja el senki, hogy a főpolgármester mindenkor egy húron pendüljön a kormányzattal. Hozzátartozik ehhez az is, hogy az egyes városrészek lakói, önkormányzatai olykor különféle szempontokat képviselnek. Az egyeztetés, a harmónia megteremtése végső soron elengedhetetlen, s komoly diplomá­ciai érzéket követel.

Az ellenzék a különbségekre, az ellentétekre épít. Hogyne, hiszen aki elnyeri a főpolgármesteri széket, az részben a kormány ellensúlyaként is felléphet bizonyos esetekben. A jelek szerint így kalkulál az uniós választáson egyébként jó eredményt felmutató Demokratikus Koalíció is, ezzel magyarázható, hogy most saját jelöltet jelentett be. Feltehetően arra számít, hogy támogatottja az ellenzék közös főpolgármester-jelöltje lesz, mert a közelgő úgynevezett előválasztás ezt lehetővé teszi majd. Az előválasztásnak nevezett rendezvény egyébként magánakció, a magyar közjogban nem szerepel, ennél fogva a választójog alapján nem is lehet megítélni. Kizárólag az általános adatvédelmi, igazgatási szabályok szerint dönthető el, hogy kifogástalan-e az adminisztrációja.

Mindent egybevetve, Gyurcsány Ferenc az önálló főpolgármester-jelölt indításával valójában a politikai hatalom megszerzésén fáradozik. Kormányozni ugyan nem tudott, az igazgatás eszközei, lehetőségei kihullottak a kezéből, ehhez végképp nem volt tehetsége. Politikai taktikái és praktikái ugyanakkor a saját szempontjából időnként beváltak, habár többször egyenesen tragédiához vezettek. A pesti közönség így az ő nevéhez kapcsolja egyebek közt a vipera, a rendőrroham és a csapaterő fogalmát. Mindemellett is elképzelhető, hogy sikerül másoktól új szimpatizánsokat elszipkáznia. Ráadásul a régi hívei is támogathatják, sokan közülük ma is ott ülnek különböző helyeken, s feltehetően vezetőjük visszatérésében reménykednek. Hiába, a lojalitás fontos lehet. Mi az hogy! Nagyon is!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.